Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2014. október 12.

 

love templom kristóf.jpg

 

A szíved temploma

“Hallom, szekta-tag lettél!” – köszöntött kissé szarkasztikusan egy régi iskolatársam, mikor nemrég összefutottunk – utalva arra, hogy a Nesze!szeren megjelenő írásaimban rendre emlegetem a Kabbala Központot – a spirituális iskolát, ahol már hat éve tanulok. Ahogy neki, nektek is rendkívül fontosnak tartom elmondani: ahogy a buddhizmus nem bálványimádás, a katolicizmus nem egyenlő a keresztes hadjáratokkal, a kabbalisták sem elvakult szekta-tagok. Ugyanakkor azt is tudom, hogy millió és millió ember esik áldozatul olyan ál-spirituális tanítóknak, akik hatalomra, pénzre, és elismerésre vágyva zsigerelik ki azokat, akik a megvilágosodás ösvényét keresik.

“Ha bízol bennünk, nem kérdőjelezed meg a módszereinket.” – ez az a mondat, amely egyértelműen elárulja, hogy a felekezet több, mint gyanús. Ha egy vallási vezető helyettünk hoz meg döntéseket, akkor az sokkal inkább szól agymosásról, mint önmagunk, vagy a világ megsegítéséről. Ám egy olyan társadalomban, ahol hozzá vagyunk szokva, hogy mások által meghozott szabályok szerint élünk, és legtöbbünk meg sem kérdőjelezi azokat ez önmagában sokak számára még nem elég intő jel. De akkor mégis… hogyan ismerhetjük fel, ha egy veszélyes szekta tagjaivá váltunk? A szekta a latin sequi szóból származik mely azt jelenti: követni. És bár hivatalosan szorosan összetartó csoportot jelölt, mára meglehetősen pejoratív értelmet nyert, és destruktív kultuszként definiálják.

Persze, nehéz meghatározni, mitől is lesz egy csoport “destruktív”, ám vannak kirívó esetek, amikor kétség sem fér hozzá: a történelem során számos olyan szekta tanításai terjedtek el, akik a gyilkosságra, vagy tömeges öngyilkosságra is vetemedtek. Ám akadnak olyan szekták is, amelyeket sem a hatóságok, sem az egyre terjedő rossz hírük nem állíthatott meg: a szélsőjobboldali elveket valló Templomosok Felújított Rendjének vezetője, a börtönviselt Julien Origas egyenesen Jeruzsálem királyának nevezte magát. A rend követői még halála után sem adták fel a fasiszta forradalmat. 1994-ben Kanadában sor került egy hírhedt, renden belüli mészárlásra is, melynek során ötven embert öltek meg. És bár a rendet a hatóságok eltűntnek nyilvánították, 1995-ben  újabb 16 megégett holttestet találtak a szervezet székhelyén. És bár ez extrém, kirívó esetnek tűnhet, nagyon fontos, hogy mindannyian megtanuljunk felelősséget vállalni a saját lelki fejlődésünkért. A tragédiákat elkerülendő néhány országban mára hivatalos “szekta figyelők” is működnek, akik a gyanús csoportosulásokat figyelik, és kiadványokban fegyelmeztetik az embereket: óvakodjanak a radikális, destruktív csoportosulásoktól.

A “szekták 10 parancsolata” bárki számára világossá teszi, mikor jobb, ha menekülőre fogjuk a dolgot.

1. “Ha valaki hirtelen elhagyta a felekezetet, ne kérdezd miért történt. Fogadd el, hogy nem volt közénk való.”

2. “Aki másfajta spirituális úton jár, más vallást gyakorol, vagy más vezetőt követ, az sosem juthat el a mennyek országába.”,

3. “Öltözz úgy, hogy mi – nem azért mert erre kérünk, hanem tiszteletből.”,

4. “Talán van hozzánk hasonló felekezet, de egyedül mi ismerjük az igaz módszert. Mindenki más csupán minket másol.”,

5. “Ne olvass rólunk semmilyen negatív kritikát – a saját lelked védelmében.”,

6. “Légy aktív tagja a közösségünknek – csak így hozhat gyümölcsöt a spirituális munkád.”

7. “Előbb fizess… a megváltás (sok) pénzbe kerül.”,

8. “A gurunk sosem téved. Ha kérdéseid merülnek fel vele kapcsolatban, az azért van, mert nem vagy képes önzetlenül
szeretni.”,

9. “Ha követed a tanításainkat, milliomos lehetsz.”

10. “Csak úgy szeretkezhetsz, ehetsz, ihatsz, alhatsz, szerethetsz, imádkozhatsz, ahogy mi tesszük.”

Bár mindannyian vágyunk a beteljesülésre, koránt sem mindegy, milyen áron érjük el azt. Csodálatos dolog találni egy spirituális vezetőt, aki segít abban, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, de vallástól és származástól függetlenül érdemes mindig észben tartanunk: a igaz Isten – a szikra, a fény, az energia, vagy a szeretet hatalma – nem valahol az egekben, vagy egy gyanús épület imatermében vár ránk – hanem születésünktől fogva a szívünkben él.

Fényes hetet!

www.facebook.com/SteinerKristofOldala
www.facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag
www.whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr96784477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása