Nesze!szer

Magyar hölgyet díjaztak Párizsban!

2014. március 24.

 

 Dr Czöndör Katalin portré.jpg

 

 Örömhírt kell közölnünk: Dr Czöndör Katalin magyar kutatónő Párizsban elnyerte a  L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat. Minden évben olyan hölgyeket díjaznak ezzel az elismeréssel, akik egy férfiak uralta pályán alkottak kimagaslót.  A 16 éve működő program történetében most először vehetett át kis hazánkból egy kutatónő az elismerést, vagyis Dr Czöndör Katalin posztdoktori neurobiológus nemzetközi kutatói ösztöndíjat kapott. 

Némi háttér: a L'oreal itthon is megrendezi minden évben a versenyt és az itthoni nyertesek kerülnek be a "nemzetközi kalapba." A díjakat Párizsban a zsűri elnöke, az orvosi Nobel-díjas Prof. Günter Blobel, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, valamint Jean-Paul Agon, a L’Oréal elnök-vezérigazgatója és a L’Oréal Alapítvány elnöke adta át idén.

Az anno létrehozott alapítvány célja a nemzetközi L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért programmal, hogy előtérbe helyezze a kimagasló eredményeket elérő kutatónőket, valamint kutatói ösztöndíjakkal segítse a fiatal tehetséges nők szakmai előmenetelét. 1998 óta a program több mint 2000 kutatónőt tüntetett ki világszerte. 82-en vehették át a kiemelkedő kutatómunkájukért járó díjat, közülük ketten később a Nobel-díjat is elnyerték, valamint 1987 fiatal kutatónő kapta meg a lehetőséget, hogy külföldi intézményben folytathassa ígéretes kutatásait. Gratulálunk Katalinnak, aki doktori disszertációjában a protein-kináz D idegsejtekben betöltött szerepével foglalkozott. Már aki érti, mit is jelent ez... egy a biztos, végre egy magyar hölgy nyert Párizsban, akire büszkék lehetünk. 

(Báj dö véj: a kutatói Nobel-díj 1901-es megalapítása óta a díjat elnyerők kevesebb, mint 3%-a nő, ami összesen 16 női díjat jelent. Az arányt az is rontja, ha figyelembe vesszük, hogy Marie Curie két ízben is megkapta a díjat.)

 

csoportkép.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr335875110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása