Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. július 01.

krisi illusztráció1.jpg

"Minden belülről jön"
...mondogatta gyakran a Mamám, de bevallom, gyerekként még egyáltalán nem értettem, miről beszél. Aztán amikor nagyobb lettem, és feltűnt, milyen könnyedén tudom manipulálni a saját gondolataimat, ha nem hagyom, hogy azon manipuláljanak engem, rájöttem: Mamának igaza volt. Ha a sorsunkat nem is változtathatjuk meg, az mindig a mi döntésünk, hogy mit veszünk tragédia számba, és mit tekintünk lehetőségnek.

Az elmúlt egy hetet Barcelonában töltöttem, és az utolsó napunkon ellátogattunk a Tibidabo hegyre, a híres, régi vidámparkba. Mondanom sem kell, hogy csodálatosan mulattunk, annak dacára, hogy az igazán szuper játékok - a hullámvasút és a horror hotel - előtt gigantikus sor állt, és az emberek akár egy órán át is toporogtak egy helyben, míg bebocsátást nyertek. Az arcok azonban ragyogtak az izgalomtól, senki sem hisztizett, vagy panaszkodott. Ám amikor néhány órával később a repülőtéren álltunk sorba egy órán át a check-in pultnál, az ábrázatok már sokkal kevésbé voltak izgatottak: előttem és mögöttem is véget nem érő panaszáradat zajlott. "Nem bírom tovább.", "Csináljanak már valamit.", "Szétmegy a hátam.", és így tovább. Pedig a "játék" legalább annyira izgalmas, mint egy menet a hullámvasúton: ezúttal nem harminc méter magasan repülünk majd, hanem a felhők felett, a menet ráadásul nem ugyanott ér véget, ahol kezdődött, hanem egy másik városban, ahol - még ha a nyaralás véget is ért - ugyanannyi esély van a boldogságra, mint Barcelona tengerpartján, egy romantikus kis tapas bárban, vagy épp
a hullámvasúton.

"Minden belülről jön" - azaz mi döntjük el, bosszantó kötelességnek, vagy izgalmas kalandnak élünk meg egy helyzetet. A postán való sorban állástól a szupermarket kasszája előtti szobrozáson át egészen a kedvenc kávézónk pultja előtt felgyülemlett embertömegig minden szituációban érezhetnénk úgy, hogy egy csodálatos élménnyel leszünk gazdagabbak, miután kivártuk a sort. Egy küldeménnyel, egy görögdinnyével, vagy egy habos cappuccinóval. 

 

Ezen a héten élvezd a "hétköznapi játékokat" is. Az élet nem mindig mesecsónak, de hullámvasútnak beillik, ha pedig a vidámparkban jó móka az "egyszer lenn, másszor fenn", akkor a mindennapok során is megtanulhatjuk értékelni a hullámvölgyeket.

Fényes hetet!

(illusztráció: Malika Favre) 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr865385798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása