Nesze!szer

Egy igazi klasszikus

2013. május 20.

centrál csoportkep_vagott.jpg

Emlékeztek, amikor a múltkor postoltuk a facebookon, hogy épp a Centrálban menőzünk? Gondoltuk, tartunk némi történelmi ismertetést is róla, mit is tud ez a patinás hely, ahol olyan jó lenni és enni is. 
A Centrál története 1887-re nyúlik vissza, amikor is megnyitotta kapuit a belvárosi kávéház. Az Erényi Ullmann Lajos által építtetett és Quittner Zsigmond tervezte kávéház Budapest szellemi életének központja volt, ahol a kor meghatározó értelmiségei törzsvendégnek számítottak (Ady - akinek a verseit még mindig és nagyon, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit). Ennek tudatában nem is olyan meglepő, hogy a kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztették a Hét című újságot és innen indult el a század legfontosabb lapja, a Nyugat. Azonban az ötvenes évektől bezárt a Centrál, és az egykori híres kávéház hányatott sorsra jutott - a metróépítő munkások étkezdéje, majd az ELTE Eötvös Klubja lett. De 1999-ben dr. Somody Imre (felső kép) megalapította a Centrál Kávéház Kft-t, hogy a belvárosi történelmi épületben újra helyet kapjon a Centrál Kávéház. Egy három éves felújítás után, 2000-ben nyerte vissza eredeti pompáját a hely. Az újranyitott Centrál ugyan őrzi a hagyományokat, mégis nyitottak az új dolgok felé. Jeligéjük: Kávé-Konyha-Kultúra - vagyis a test és szellem is jól lakhat. Mutatunk még néhány képet abból, miket is fogyasztottunk ott. Szerintünk még lehet, hogy jól visszamegyünk, és nyitunk egy kerek asztalt mi is. Ez olyan kerek kis történet lenne, nem?! Nesze kerek! 
(Ha te is beugranál, a facebookos oldaluk ITT)
centrál csokis.jpg

centrál kacsa.png
centrál jegestea.jpg
centrál édesség.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr585307436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása