Nesze!szer

OlvasóNapló: Egyetemista lány támogatót keres

2012. május 08.

 

 

 

Az úgy volt, hogy megkaptuk mélen a könyvet még megjelenés előtt. Aztán az úgy lett, hogy másnap igen kótyagosan vettük a napi akadályokat, ugyanis éjjel egy után parancsoltuk ágyba magunkat, mert nem tudtunk nem olvasni a művet. (Ez utóbbi ennél a könyvnél viccesnek is hangozhatna, már az ágyba dolog, pedig nem az.) Ugyanis ez egy lebilincselő olvasmány, amelynek a témája az ágy körül forog. Drámai, realista, mostani és igaz. Kurva jó - és ez a kifejezés illik ide, mint kulcs a zárba - ugyan nem elegáns, de pásszentos. Négy lányról szól, akikről nem mondanád meg, hogy éjszakánként mivel keresik a kenyerüket, vagyis inkább az egyetemi tandíjra a pénzt. Kurvák ugyanis. Örömlányok, ha szebben szeretnénk fogalmazni. Olyan sorsú lányok, akiket nem más, mint a szükség hajt arra, hogy a testükből, testükkel éljenek. A vágy, hogy elérjék azt a színvonalat, ahogy élni szeretnének. Van, aki titkolja a családja előtt és azt mondja, masszázsszalonban dolgozik. Aztán akad olyan hős is, akinek az édesanyja még fel is újítja a konyháját a lánya által összeb...nem, összeszedett pénzből és a kedves mama még utal arra is, auto sem ártana... Szóval, mindenki másképp csinálja. De csinálja. Egyetemistákból szexiparossá lett pályakezdő fiatalok története ez.  

 

A könyv két szerzője nem volt rest, és járták a felsőoktatási intézményeket és hosszan beszélgettek lányokkal, akik két zh között akár Svájcba is kiugrottak egy fizetősebb könnyű testi munka reményében. Lili, Heni, Zsófi és Frida. Ő a négy lány egyébként. Lehetnél te is és lehetnénk mi is. Őket találta meg Nagy Szilvia, aki a Velvet újságírója és Szabó Anna Eszter, a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója.

 

Hát, a könyv nem hallgat el semmit. Szemtelen és meztelen, az a fantasztikus benne, hogy kendőzetlenül őszinte. Nem takargat semmit, és úgy írnak az írók, hogy közben nem érzi az olvasó soknak, közönségesnek, egész egyszerűen csak drámaian valóságosnak. 2012 - Magyarország. Azoknak, akiket hajlandóak a felszín mögé is látni. És a könyv főhőse tényleg nem más, mint a négy látszat csaj. Mert a látszat sokszor tényleg csal! Kérdés, lemerjük-e venni a szemüvegünket?...

(A jó elé meg majd eldöntitek, milyen jelzőt tesztek...ha elolvastátok a könyvet! ITT rendelhető.)

 

Nagy Szilvia - Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres (XXI. század kiadó)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr14494880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legyezős Lucy 2012.05.09. 10:24:32

Nem. Nem lehetnék én is. Pechemre olyan lány lettem, aki nem rakja szét a lábát akárkinek csak mert fizetnek érte. Van ez így. Pedig egyetemre is jártam. Nem is egyre. (:

beautyka 2012.05.09. 10:56:39

@Legyezős Lucy:
itt arra próbáltunk utalni, hogy sokszor mennyire csak a felszínt látjuk... És bármennyire is "nem kifizetődő", az ember válassza az erkölcsös utat - és akkor a gyomor problémájáról még nem is beszéltünk. Szép napot, tényleg tanulságos könyv!

Legyezős Lucy 2012.05.09. 11:05:27

@beautyka: Elhiszem. Csak engem már egy kicsit untat, hogy mostanában minden fórumon szegény, nyomorgó egyetemista lányokról folyik a szó, akik kénytelenek testüket eladni, hogy megéljenek. Fogalmuk sincs a nyomorról, még a saját lelki nyomorukról sem.

beautyka 2012.05.09. 11:08:19

@Legyezős Lucy:
hát, ez a könyv pont nem arról szól... bele is írtuk a post-ba, hogy van olyan a négy lány között, akinek az anyja nem rosszallotta különösebben a dolgot. De a jelenség döbbenetes, hogy így éljenek meg fiatal lányok!

Boccsantás 2012.11.22. 15:56:57

Kurvának születni kell.
Sok egyetemista kényszerül dolgozni, és van erre más lehetőség is. Persze nem fizet ilyen jól, de nem is kerül ennyibe.
süti beállítások módosítása