Nesze!szer

MAC+ Nagy Ervin = Musik

2012. március 20.

 

 

Backstage - Musik, Musikk, Musique

 

Míves kapualj vezet a Katona József Színház hátsó bejáratához. A régi ajtón belépve megragad az érezhetően más miliő, az utca zaja elhalkul, a külvilág elfelejtődik, és ez a különös atmoszféra elvarázsol. Nem hittem, hogy ilyen van. Talán a 30 éves múltra visszatekintő színház eddigi darabjai, a művészek által megformált karakterek töltik be a teret. Suttogva megyünk a lépcsőkön, kanyargós út vezet a Fodrásztár-ba. Így hívják ugyanis a készülődés helyszínét.

Itt dolgozik Vég Attila, a Katona József Színház sminkmestere és fodrásza. Már javában folyik a művészek előkészítése: Attila az 1900-as évek első harmadának korabeli sminkjeit eleveníti meg, játszi könnyedséggel alkot vad színekből füstös tekintetet, ugyanígy helyezi fel az óriás szempillákat, minderre személyenként fél órája van, közben irányítja a fiúk sminkjét, beszélget a színésznőkkel és a mi kérdéseinkre is válaszol, amelyeket a ma bemutatásra kerülő Musik, Musikk, Musique darabba készített. 

 

Miből inspirálódtál, hogyan alkottad meg a sminkeket? Hogyan zajlik nálad ez a folyamat? Szereted ezt a korszakot?

 

- Hatalmas előkészülettel jár egy darab megszületése. Legelsőnek a jelmeztervezővel, Tihanyi Ildikóval és a rendezőnővel, Pelsőczy Rékával dugtuk össze a fejünket, hogy eldöntsük, milyen stílusirányba mozduljon a darab. Fotókat, videókat, divatbemutatókat nézegettünk a 20-as évekből, és napjaink trendjeiből -John Galliano munkái nagyon inspiratívak voltak számunkra smink szempontjából. Ezután face chart-okat készítettem, majd következtek a sminkpróbák, ahol kiderül, mi az, ami működik és mi az, amit még tovább kell fejlesztenünk. Minden sminkes számára nagyszerű élmény egy füstös –revü sminket készíteni, szinte lehetetlen abbahagyni a satírozást, olyannyira részletgazdag.

 

 

 

Mit vettél figyelembe a sminkek megalkotásánál, mennyire illeszkedtél a színésznők v. színészek valódi lényéhez/személyiségéhez és az általuk megformált karakterekhez? Hagyod, hogy beleszóljanak, együttműködtök?

 

- Ez egy csapatmunka. Réka vezér szlogene volt, hogy ebben a darabban érezze jól magát mindenki és élvezze azt, amit csinál. Nekem is fontos, hogy a színésznők karakterét emelje a smink, úgy, hogy ne tűnjön el a saját arcuk. Jordán Adél sminkje nagyon hamvas lett, hófehér porcelán bőréhez a vérvörös száj nagyon letisztult szépséget tükröz. Ónodi Eszter egy igazi glamour díva lett, ciklámen szemhéjfestékkel, alsó-felső műszempillával. Rezes Judit műsorszámaihoz, ahol balettozik, áriát énekel, egy szofisztikált szépséget álmodtam meg. Ő a legautentikusabb karakter nagy füstös szemekkel.

 

 

A színészek végig énekelnek, táncolnak, mindeközben persze izzadnak. Milyen trükköket, vagy termékeket vetettél be, hogy a smink a helyén maradjon az egész előadás alatt?

 

- A legfontosabbnak a hidratálást tartom / MAC Studio Moisture Creme /. Egy nagyon szépen feltöltött, behidratált bőrön tökéletesen illeszkedik a Pro Longwear  alapozó, alatta folyamatos vízpótlást biztosít a hidratáló krém. Korrektorból is a Pro Longwear család termékét használom, amely speciálisan hosszabb igénybevételre van kifejlesztve.

 

 

Ezeket a termékeket ajánlod hétköznapi használatra is?

 

- Hétköznapra könnyedebb termékeket ajánlanék, pl. Face and Body-t a MAC-től. Persze egy party smink elkészítéséhez is elengedhetetlenek a kifogástalan minőségű anyagok.

 

 

Van lehetőség a darab közben korrekcióra? Végig készenlétben állsz a színpad mellett?

 

- Masszív másfél óra az előadás, folyamatos gyorsöltözésekkel, kosztüm cserével. Végig ott állok a színészek mellett, parókát cserélünk, ill. bármi történhet, az öltöztető kollégákkal egymást segítjük. Ahogy halad az előadás előre, a smink is gazdagodik egy kis csillámporral.

 

Mióta dolgozol a színháznál? Szereted? Hogy kerültél ide?

 

- A Katonában ez már az ötödik évadom, tizenkét éve dolgozom színházaknak. A színházi maszkmesterség egy nagyon pici, zárt és intim közösségben alkot. Több éves tapasztalat van már a hátam mögött, nagyon nagy bizalom a színház és a színészek részéről, hogy ezt a részleget én vezethetem. Én vagyok felelőse az összes születendő darab hajainak és sminkjeinek, valamint a megtervezésért és kivitelezésért is felelek.

 

 

Mi a belső motivációd, ami erre a pályára hozott, ami azóta is hajt és visz előre? Élvezed a munkádat?

 

-Teljesen véletlenül kerültem színházi pályára. Egy újsághirdetésre jelentkeztem a Madách Színházba, majd a Budapesti Operett Színház következett, jelenleg a Katonában dolgozom. Úgy érzem, megtaláltam azt a helyet, ahol igazán értékelik a tehetséges embereket, kreativitásomat és nézeteimet nem korlátozzák. A társulat minden tagjára családtagként tekintek. Évadonként négy új darabot mutatunk be, folyamatosan tartom a kapcsolatot a jelmeztervezőkkel, az egész évadomat a leendő darabok stylingjainak kivitelezése teszi ki, ami nagyon boldoggá tesz. Legfontosabbnak a folyamatos fejlődést tartom, mindig nyitott vagyok az új gondolatokra, a világ is folyamtosan halad előre, szeretek kísérletezni és részt venni ezekben a dolgokban. Fontos, hogy egy sminkes-fodrász tudja, mi zajlik körülötte, a szakmájában és minden, amit ez körülölel. Fontosnak tartom azt is, hogy energiáiból másoknak is tudjon adni, feltölteni azt a személyt, aki épp a kezei között szépül.

 

 

Találtál a Musik, Musikk, Musique darabban kihívást, vagy csak egy szokványos karakter-alkotás volt? Izgalmasnak találod?

 

- Színházunktól szokatlan előadásmódban jelenik meg a Musik darab, eltér a kortárs prózai daraboktól, amelyek jellemzik az előadásainkat. Szinte uniqum számomra, hogy zenés darab kerül a repertoárra. Üdítőleg hatott a teljes próbafolyamat, a színésznőknek is pezsgett a vére velem együtt, hogy most igazán lehet csillogni és ragyogni. Nagyon hálás munka volt.

 

Nesze!Detti

 


(A premier ma, március 20-án van MÜPA-ban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Katona József Színház és a Művészetek Palotája közös bemutatója. A MÜPA előadások még: március 24., 29, a Katonában május 4. Szereplők: Jordán Adél, Kocsis Gergely, Nagy Ervin, Ónodi Eszter, Rezes Judit, Tasnádi Bence
A Musik, Musikk, Musique című darab a tízes, húszas, harmincas évek zenei kölcsönhatásait keresi Európa távoli pontjai között. A szereplők 1-1 nemzet képviselőiként, az adott kultúrkör kávéházi zenéitől indulnak el és mutatják be a korabeli Európa szalonzenei világának formálódását. Mindezt eredeti hangszerelésben és eredeti hangosítással teszik - azaz szinte hangosítás nélkül. 
A korszak kontinentális slágerei német, olasz, görög, lengyel, francia, finn, portugál, jiddis és magyar nyelven szólalnak meg, jelképezve a kulturális olvasztótégelyt, amit Európa az elmúlt kétezer évben jelentett és jelent ma is. A helyszín egy európai nagyváros klasszikus orfeuma, időben egyszerre vagyunk száz évvel ezelőtt és napjainkban. A színészek a kort megidéző jelmezekben, korabeli külsővel, látványos díszletek előtt elevenítenek meg elsöprő érzéseket, tobzódó szerelmet és mindenekelőtt egy letűnt kor zenei világát.  Az előadást Pelsőczy Réka rendezi, zenéjét Márkos Albert hangszereli és jazz zenekar játssza. A darabot pedig a MAC támogatja!) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr274328262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.20. 21:44:01

Szerintem a Katona az egyik legjobb színház. Szerencsére a Pesti és a Víg is jön föl. :)

beautyka 2012.03.20. 22:11:05

@TrueY:
És az is szerencse, hogy nem csak tévét néznek az emberek, hanem színházba is járnak!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.20. 23:31:56

@beautyka: És az is szerencse, hogy a Duna TV-n heti 2-3 színházi felvételt lehet megnézni! Láttam végre Kaló Flóriánt színpadon!

beautyka 2012.03.20. 23:44:47

@TrueY:
Örül az ember lelke, ha "értéket" lel!

2012.03.25. 19:44:06

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

http:/kmdholding.com/hub3p3a

Amennyiben gyorsabban szeretnél a pénzkeresetben előrelépni és nem igényled a segítséget, a következő oldalon rögtön megkezdheted a regísztrációt és a dollárok keresését!
FM0204.iwowwe.com/
süti beállítások módosítása