Nesze!szer

Csodívíz újratöltve - régen és most

2011. október 09.

 

 

Eau de Cologne – a történelem

Napra pontosan 219 évvel ezelőtt egy karthauzi szerzetes különleges esküvői ajándékot adott Wilhelm Muelhensnek, a fiatal kereskedőnek. Méghozzá egy belső és külső használatú csodavíz („aqua mirabilis”) titkos receptjét. Ő pedig hitt a receptben, és hamarosan megnyitotta saját kis manufaktúráját a kölni Glockengasse-n. A víz közkedvelt lett, revitalizáló és stabilizáló hatásának köszönhetően pedig mindenkit meggyőzött.
Még Johann Wolfgang Goethe-t vagy Richard Wagner-t is. A kereskedő háza a 4711-es
számot kapta. Innen a víz neve is. És őt még Napóleon sem tudta legyőzni, pedig 1810-ben követelte minden belsőleg használatos szer titkos receptjének nyilvánosságra hozatalát, de a furfangos Muelhens úr csodavizét ekkor külsőleg használatos szernek minősítette. Na, ettől fogva használjuk „csak” kölniként. 10 évvel később Peter Heinrich Molanus feltalál egy üveget, amely megkönnyíti a használatot és a címkék felrakását. Muelhens ezt alkalmazza csodavize tárolására, de betesz még a kupak és az üveg válla közé egy golyvát, hogy az alkoholtartalmú összetevők a melegben kiterjedjenek. A parfümöt a mai napig ilyen üvegcsében forgalmazzák. 1875-ben a kereskedő bejegyezteti a márkát 4711 Echt Kölnisch Wasser néven. A pontos összetételét még ma is szigorúan titokban tartják, de azt kiszagoltuk, hogy az aromaterápiás hatásukról ismert illóolajok az összetevők közé tartoznak.

És mi van az új 4711-ben?

Illatjegyek:
Fejjegyek: licsi, fekete ribiszke, yuzu
Szívjegyek: geránium, helitróp, pünkösdi rózsa, evódia
Alapjegyek: tonkabab, szantálfa, pézsma

Érezd a szabadságot, az újdonságot! Ja, és amíg el nem felejtem: szigorúan csak külső használatra!

4711 Nouveau Cologne 50 ml – 5.490 Ft
4711 Nouveau Cologne NS Deo – 75 ml – 2.990 Ft

Nesze!Andi

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr703290575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása