Nesze!szer

Botrány a zsír körül: diétáskönyv gyerekeknek és tiniknek

2011. augusztus 27.

 

 

Ez a könyv, ami miatt most áll a bál a világban. Diétás! Ezzel nem is lenne probléma, ám hat és tizenkét év közötti kislányoknak szól. Támadják is rendesen az írót és a kiadót. Nem light módon. Maga a történet arról szól, hogy a duci és visszahúzódó leánykából vagány soványság lesz. Ja, és persze a suli kedvence is, ahogy olvadnak le róla a kilók.

Paul Kramer Maggie Goes on a Diet (Maggie diétázik) című könyve csak októberben jelenik meg az Egyesült Államokban, de már most megtalálható számos könyvesbolt internetes oldalán. A könyv a tizennégy esztendős Maggie történetét meséli el, aki "egy rendkívül túlsúlyos és önbizalomhiánnyal küszködő kislányból, idővel az iskola normális súlyú futballsztárjává válik" - olvasható a The Independent brit napilap online kiadásában. "A testmozgással és kemény fizikai munkával teli idő alatt Maggie egyre magabiztosabb lesz és sikerül kialakítania egy pozitív önképet". A könyv célközönségét a hat és tizenkét éves kor közötti gyerekek alkotják, akik a különböző táplálkozási rendellenességek kialakulásának szempontjából a legkritikusabb korosztályba tartoznak. A gyermekkori elhízás hatalmas problémát jelent Nagy-Britanniában, ahol minden tízből három gyermek küzd komoly súlyproblémákkal. Nem kevésbé ugye Amerikában. És hát ez elég nagy egészségügyi problémát jelent a gyerekek számára. A két ország most nagyon hangos a szörnyülködéstől. Cikkek, reggeli műsorok taglalják zsíros olvasottságot és nézettséget produkálva a szerkesztőknek. Álszentség ez, vagy normális reakció a chipset csokival faló gyerekek és tinik problémáira? Figyeljünk már az ifjaknál is, mit esznek, vagy ráér majd felnőttként ügyelni magára? Mit gondoltok? A brit állami közegészségügyi szolgálat (NHS) szerint a gyermekek egészséges fogyásához biztosítani kell a rendszeres - lehetőleg a családdal közös, zavartalan - étkezéseket. Ja, és a napi egy óra sportot - ötéves koruktól. Na, hol itt az igazság? Éljen Maggie, vesszenek a hurkák, vagy éljen a szabad gyerekkor? Huhhh, mi erre eszünk valami finomat. Oké, csak valami könnyűt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr403184486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penelope garcia 2011.08.27. 23:07:45

Ha a könyv 6-12 éveseknek szól, akkor elvárható lenne, hogy a címszereplő is ebbe a korosztályba tartozzon. Ugyanis egy 14 éves szereplőnél már tuti, hogy belekevernek valami tinédzserlamúrt a sztoriba, azzal pedig felesleges megzavarni a 10 év alattiakat.
Azt egyébként helyesnek tartom, hogy felhívják a lánykák figyelmét arra, hogy mik a pozitív következményei egy életmódváltásnak, illetve azt, hogy segítenek ennek gyakorlati oldalában (remélhetőleg vannak a könyvben diétás kaják receptjei, edzéstervek, ilyesmik - ha nincsenek, akkor sajnos megette a fene az egészet, mert akkor nem hordoz információt).

beautyka 2011.08.27. 23:11:42

@penelope garcia:
a szülői példáról nem szóltak olyan sokat a híradások. Pedig Angliában és Amerikában is igen testes felnőttek vannak, persze, nem szeretnénk általánosítani. De a példa mindig a legerősebb, nem?

KenSentMe 2011.08.28. 00:26:45

Szerintem a könyvvel nem az a baj, hogy fogyasztani akar, hanem hogy hülyeség. T.i. fogyj le és majd sikeres leszel. Olyan ez, mint azok a szájbarágós mesék (ha jó leszel, akkor majd az Isten megjutalmaz), és nem szeretem, amikor ilyen 1000-ből 1 sztorikkal traktálják a gyerekeket.

A valóságban Maggieke vagy be se került volna a csapatba, vagy még azelőtt szétmennek az izületei, hogy komoly sportteljesítményeket ért volna el, és utána maximum lepukkant helykre mehetne el táncosnőnek, vagyis riszálni a seggét..

lehetne erről értelmes meséket írni, hogy dolgozz keményen, mert az még akkor is ad valami pluszt, ha az élet nem is fizet ki érte rendesen.. nem kell ezt ilyen fogyás == siker szintre egyszerűsíteni.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.08.28. 06:09:32

ORSZÁGOS MEGMOZDULÁS! TALPRA MAGYAR! Kelj fel!!!!! Idő 2011. szeptember 29. · 7:00 - 23:30 Helyszín Bp. Kossuth Tér

whiterose 2011.08.28. 07:18:48

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: Megint kimaradt a reggeli gyógyszered!

mxplanet 2011.08.28. 08:14:19

nagyon helyes,
itt elek londonban es latom hogy mitol lesznek fiatal koruk ota BOJLEREk.
nagyon elszomorito.

Marianka55 2011.08.28. 08:37:02

Persze sokkal egyszerűbb diétáztatni a gyereket mint edzésre hordani vagy legalább futni menni vele minden este..egyszerűbb megvenni a chipset mint zöldséget pucolni (már ha kell valami nasi) vagy hallgatni a hisztit a boltban..
Nem diétázni kell hanem olyan életmód amiben nincs szükség (főleg nem egy fejlődő szervezetnek) diétára.
Olvastam egyszer egy kísérletről ahol egy táborban svéd asztalon mindenféle ételből lehetett válogatni. Filmre vették a gyerekek étel választásait. 3 napig (mint a mesében) tartott a tobzódás a csoki és a chipsek világában. utána minden nyomás nélkül elkezdtek az egészséges, tápláló ételeket választani.

kutya vacsorája 2011.08.28. 08:38:10

elméletben: az ötlet jó. a kis dagadékok fursztráltak, gonosz tréfák célpontjai, sokkal rosszabb a sorsuk, mint a hájas felnőtteknek. mire felnőnek, makkantak lesznek. ráadásul a <12 korosztály a lehető legnehezebb helyzetben van: a legtöbbjüknél még nem működik a szexuális alapú tetszeni vágyás, így nincsen pozitív motiváció,amiért megérné korpovitra cserélni a habostortát. csak a basztatás van - ami éppen a kajába menekülés irányába hat:( szélsőséges esetben mire a hájpacni 14-15 éves lesz, és csajozási/pasizási célból fogyna, már mázsáról kell indulnia, ami orvosi eset. (ellenkező esetben nem kudarcok érik, a kövérsége - pláne lányok esetében - fejlettséget sugall, és vonza a perverzeket, na ez tán még veszélyesebb, mint kitaszítottnak lenni. szar ügy az egész.) ezt megelőzni jó lehet a könyv.
gyakorlatban: olvasni kellene, hogy megítéljem. nem tudjuk, mivel érvel,milyen tanácsokat ad. mert ha azzal jön (@VRbagoly:), hogy a sikeresség egyetlen és tutibiztos kulcsa a fogyás, ráadásul esetleg burkoltan adalékanyagokat, csodaszereket is reklámoz, akkor kukába vele (mint a felnőtteknek szóló hasonló tartalmakkal). de ha csak azt mondja, hogy egyél több salátát, kevesebb csipszet, emeld fel a valagad, vidd le sétálni a blökit, fussatok egyet a tóparton, akkor hol a gond? ha önundort generál (erősít), esetleg a kóros modellsoványsávot élteti, akkor a szerző büntetendő, de ha elfogadtat, támogat (értékes vagy és így is szép - a "dagadt" és a "csúf" nem ugyanazt jelenti, azért kettő szó -, én segítek neked, hogy még szebb és elégedett legyél stb.) - akkor riszpekt.
ráadásul a főszereplő példája élővé (sztorivá)teszi a papolást, elérhetővé a célt. lájk.

Tomi1973Wien 2011.08.28. 08:47:23

alszent idiota szulok.... dagadt allatok etetik a 2-3-4-5-6...stb... eves már szinten elhizott kolykuket a kulonbozo gyorsettermekben, otthon fagyasztobol nyomatjak a kajat, csodalkoznak, hogy poronty már a felemeletre is lifttel akar felmenni, aztan megkapjak az igazsagot, es nem tetszik nekik... pfujjj... gusztustalan bagazs....

háténimmár 2011.08.28. 08:56:43

Már csak egy lukrafutás van:

Ezt a könyvet az anorexiás életmódmániás szülők fogják megvenni a csipsztől elzárt, kizárólag nyers sárgarépán nevelt kölküknek okulásul, hogy "látod Lüszike? Erről ugatok a születésed pillanatától!"
Még véletlenül sem a zsírsertés szülő veszi meg a kismalackájának, mert a végén még szembesülnie kellene azzal, hogy szaranya.

nemezisazis 2011.08.28. 09:52:01

a könyv rossz. fúj. pö.

persze, inkább menjen a saját fejéből kipattintott baromságok után a buta gyerek, minthogy egy remélhetően szakszerűen összeállított tanácsadókönyv ajánlásai után.

az érintettek rendszerint azért szenvednek mert nincs semmiféle segítségük..

midnight coder 2011.08.28. 10:04:45

Igazából a gond ott van, hogy az orvostudomány tart a kőkorszak hajnalán. Egy jobb kőkori törzs javasembere talán tudott volna valami füvet adni a tagoknak elhízás ellen. A mai orvostudomány meg max. prédikálni tud hogy hogyan kellene élni. Én az összes ilyen táplálkozásbuzit arra ítélném, hogy éljenek úgy ahogy javasolják. Napi 10 kilométer futás, utána némi korpakeksz, esetleg ehetnek rá némi sárgarépát ha ünnep van. Ha ezt 10 évig csinálják, na akkor elkezdhetnek észt osztani.

think different 2011.08.28. 10:16:18

@mxplanet: Nem igaz mindenkire, de szerintem Londonban ez inkább társadalmi helyzet kérdése: ha végigmész a posh district-eken, mint Chelsea, Hampstead, Highgate Village akkor ott nem látsz bojlereket, sem gyerekeket, sem anyukákat. A Waitrose és M&S pont az igényesebb, egészségesebb kajákat tolja előtérbe, míg a Tesco és Sainsbury's a csokit és chipszet (crisps). Ezeken a helyeken KFC és McDonald's is elvétve, a turisták miatt van.
A lányok a high fashion store-okból öltöző anyukára akarnak hasonlítani, ott pedig nincs 12-esnél nagyobb méret felnőttnek sem.

A másik oldal pedig a lepusztultabb, council estate-ek könyéke, ahol bálna anyuka tolja az akkora gyereket, amiből egy polinéz törzs 200 fős lakodalmat csapna. Ez az olcsó kaja, leszarom életmód és az egész napos TV/játékkonzol nyoma.
Ezeket a bojlertestű egyedeket a Greenpeace-esek is visszagörgetnék a tengerbe, mert semmi emberformájuk nem marad 12 éves korukra.

szépjuhászné 2011.08.28. 10:50:05

Emlékszik valaki, mekkora hisztit csaptak a dagadt szülők, amikor Jamie Oliver elkezdett egészséges kajákat csináltatni a menzán? Egyik baromnak se jutott eszébe,(lehet, de arról nem olvastam) hátha igaza van a pasasnak, és nem kell 10 évesen 80 kilónak lenni.

soproni1 2011.08.28. 11:03:38

A mai gyerekek nem is isznak megfelelő mennyiségű és minőségű vizet. A szülők szénsavas üditővel, szörpökkel,teákkal rombolják a gyerek szervezetét. Aztán megmagyarázzák, hogy azért kövér, hiperaktív meg szemüveges a gyerek, mert örökölte. Pedig csak a hülye szokásokat örökli.

Ridita 2011.08.28. 11:32:30

Szerintem a témával nincs baj, a gyerekkori elhízás nagyon komoly probléma. A kövér gyerekből többnyire kövér felnőtt lesz, tehát az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni. Az viszont szerintem nem igaz, hogy ha Maggie lefogy, egyből népszerű és a sportban is sikeres lesz. Nem hiszem, hogy egy korábban nem mozgó gyerek rögtön felveheti a versenyt az évek óta edző társával. Másrészt nem a népszerűséget, hanem az igaz barátságot kellene inkább pozitív értéknek feltüntetni egy ilyen könyvben.
Arról nincs szó, hogy mégis hogyan fogy le Maggie, pedig ez is érdekes téma. A legjobb esetben az anyukája elviszi egy orvoshoz, és az ő tanácsait követi, vagy a tesitanára külön edzéseket tart számára. Ilyen fiatal korban szerintem mindenképpen kell mellé egy felnőtt, aki segíti ezen az úton, hiszen életkora miatt nem mindig dönthet arról, hogy mikor és mit eszik.

@think different: Való igaz, hogy a szegényebb rétegek között nagyobb az elhízás. Viszont arra is gondolhatnál, hogy a gazdag anyukák meg tudnak fizetni egy házvezetőnőt meg egy dadát, amíg eljárnak az edzőterembe. Sőt, talán a magánedző is házhoz jön. Ha mégis felszednek pár kilót, a legmodernebb kozmetikai és plasztikai sebészeti beavatkozásokat is könnyen megengedhetik maguknak. Ha az embernek sok pénze és ideje van, akkor vehet magának szépséget és egészséget is.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.28. 11:38:20

Szerintem otletes a konyv, hogy felhivja a figyelmet az egeszseges eletmodra.

Bobby Newmark 2011.08.28. 11:51:49

@midnight coder: Szerintem megfogadhatnád a saját tanácsod, és éhen dögölhetnél, mielőtt osztani kezded az észt egy olyan dologról, amihez szemmel láthatólag fingod nincs.

venszivar 2011.08.28. 12:01:45

@penelope garcia: szia "szívem csücske",tegnap is izzadtál,mint egy ló!mit ló,mint egy víziló!jó sokan látták s érezték,peneloLÉ!látod,ha anno,mikor csitri lányka voltál,még a Matyi papád idejébe,lett volna ilyen mese könyv,akkor talán most nem izzadnál,mint a múlt héten is.oszt fogytál-e,é 10-20 dkg- ot peneloLÉ?jó étvágyat,jön a jó ebédhez a F-1,lehet fogyni s izzadni "drágám".üdv.:):D

@beautyka: helló "barom arcú",tudom kissé erős,de te tekerted fel,teljesen indokolatlanul a potmétert!szórakoztok,hát,míg "engeded" "szórakozok",én is.mint láthatjátok,bárkivel,bármikor,bármeddig.tudom kissé rossz szokás,de nem én kezdtem,de benne vagyok.......neked is jó ebédhez,diétás könyvet!

z003 2011.08.28. 12:30:40

@Marianka55: Tápláló azt jelenti = kalória dús. Legalább is a 7 milliárd emberből 5 milliárdnak biztosan.
Valamint nincs olyan, hogy egészségtelenen étel. A nem megfelelő étkezés egészségtelen.
Torrente óta tudjuk, hogy a drog sem ártalmas.
www.youtube.com/watch?v=qYTd3PmpGy4

mézescsók 2011.08.28. 14:05:47

A könyvet nem olvastam, lehet, hogy a véleményemmel melléfogok.
Egy 6-12 éves ember még gyerek. Nem alakult ki véglegesen az izomzata, az egész testi felépítése. Még csak eztán jön a serdülőkor, ami alaposan bele tud keverni (hormonális fejlődés miatt) a külalakba.
Tény, hogy a túlsúlyos szülők gyerekei nagyobb eséllyel lesznek bálnák, de azért halkan megjegyzem, hogy ez nemcsak fogyókúra, testmozgás kérdése, hanem genetikai hozadék is. Ha valaki erősebb csontozatot, testi felépítést örökölt, sajna sosem lesz törékeny baba, nádszálkarcsú modell. Ettől biztosan értéktelenebb?
Ne biztassák arra a gyerekeket, hogy Te így ducin is gyönyörű vagy, de azért ne is döntsék halomba az énképét, ami igazából még ki sem alakulhatott, hogy kövéren egy silány disznó vagy, semmitérő dagadék.
Találkoztam modellvékony frusztráltakkal, akiknek az élete a kalóriák számolgatásával telt és nem voltak boldogok. És mások sem a környezetükben, mert azért az riasztó, ha valakinek ekörül forog a világképe. Találkoztam vidám, kiegyensúlyozott dundikkal is, akik népszerűbbek voltak soványabb társaiknál, derüsebb életszemléletük miatt.
Szóval valahol a kettő között kellene megtalálni az utat: jó lenne, ha egészségesebben élnél, többet mozognál, de azért ne hidd, hogy ez a sikeresség és a normális felnőttség egyetlen receptje.
A megoldást persze nem tudom, ha tudnám, írnék róla egy könyvet és világsikerem lenne.
Az viszont marhaság, hogy amennyiben lefogysz, kapásból te leszel az osztály sztárja, kezedben a siker tuti kulcsa.

mézescsók 2011.08.28. 14:13:05

Ja, és még valami: sajnos a zöldségek, főleg nyersen önmagukban nem finomak. A chips, a csoki és a torták viszont igen.Ezt a kölykök ösztönösen tudják: rakjatok eléjük egy sárgarépát és egy mogyorós csokit. Nem sokat tévednék, ha tippelni kellene, hogy melyik után nyúlnak. Vagy tűzzetek elé valami kis apró célt és legyen a jutalom karalábé vagy egy zacskó chips. Vajon melyiktől lesz motiváltabb?

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2011.08.28. 14:42:09

Undorító kezdeményezés! Nehogy már 6-12 éves korú lányoknál már elkezdődjön az agymosás, hogy "ha már egy kicsit is duci vagy, akkor ronda vagy és semmire sem viszed" Teljesen kifordult magából ez a világ. Minden a külső és azon belül is az átmeneti divathullámnak megfelelően a csont soványság. Erről meglehet mindenkinek a véleménye, de tartsuk távol ezt a világot egy ilyen fiatal teremtéstől még.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2011.09.02. 10:54:34

Az a baj, hogy amíg 2-3 éves korig az a cuki, meg a normális, hogy a gyerek hurkás, az anyukák meg a kardjukba dőlnek, ha a szomszéd kisbabája fél kilóval nehezebb az övéknél és ebből arra következtetnek, hogy az ő gyermekük sorvadt.
Aztán az édes felhizlalt baba egyszer csak 7-8 éves kis duci lesz, aztán ami pár éve dícsérendő volt, az egyszerre már csúnya lesz.
süti beállítások módosítása