Nesze!szer

Öltözködés közben ne dadogjunk! - Interjú Lakatos Márkkal

2011. május 30.
 


Fülledt májusi nap az Operaház tövében. A gyönyörű épület melletti kis kávézóban vagyunk, ahol percenkét fordulnak meg a művészek, ismert emberek. Én is várok valakire, nevezetesen Lakatos Márkra, aki múlt héten nyerte meg stylistként a Fashion Awardsot, és akivel hosszú  egyeztetések után sikerült összehozni a beszélgetést. Márk vidám, sárga színű pólót viselt, térd alatt végződő világos nadrággal. Számomrafelejthetetlen beszélgetés veszi kezdetét, egy felejthető limonádé mellett.

Először is gratulálok a Csalfa Karmához! Nekem tetszik! Érkeztek már visszajelzések a
fogadtatásról?

L.M: Na, ennek szívből örülök, de nyilatkozni nem tudok ezzel kapcsolatban. A producert kellene megkérdezned, ő biztos tud már valamit!
Oké. Hogy vagy mostanság?
L.M: Hú, államvizsga előtt. A szakdolgozatot szerettem írni, de az államvizsga… Remélem utána eljutok Ibizára pihenni, aztán sűrűsödnek a teendők. Bízom abban, hogy ősszel talán újra összeáll a Viasat csapata és belevágunk az újabb átalakításokba. 
Tartod a kapcsolatot azokkal, akiknek segítettél változtatni az elmúlt években?
L.M: Nem, ezek munkakapcsolatok voltak. Viszont érdekes, hogy amikor a Szeretem a testem második szériája készült a producer és a csatorna csinált egy visszakeresést, hogy az első széria 10 hölgye hogyan áll az életével, hogyan hasznosította az ott tanultakat. Meglepő eredmény született, mert 80 százalékuk változtatott. Azt mondták, hogy a műsor fontos állomás volt az életükben és amikre lehetőségük-, pénzük-, kreativitásuk volt azon változtattak. Beleépítették a napi életükbe. Ezt nagyon jó aránynak tartom. Én azt mondom, egy ilyen dolgot az tud beépíteni az életébe, aki kész van. A hibaszázalék épp azokban volt, akik már a műsor alatt is nehezebben fogadták be a dolgokat, attól függetlenül, hogy eljöttek, éreztek mozgatórúgót, igazából mégsem akartak változtatni. Ragaszkodtak a régi, nem szeretem dolgaikhoz.
Mennyire azonosultak a véleményeddel a lányok?
L.M: Ez emberfüggő. Kivel milyen kapcsolatot tudsz kialakítani, egy bizalmi helyzetet kell teremteni, hogy a másik elfogadja a tanácsokat, merjen lépni. Ha elsőre nem megy, megpróbálod még egyszer, máshogy megközelítve a dolgokat.
Hogyan látod, a nők miben változtatnak a legnehezebben?
L.M: Haj! A legtöbb hölgy belekapaszkodik, mert azt gondolják a hosszú haj a nőeisség jelképe. Csatát kell vívni, mert az képzelik, hogy a szétégetett, roncsolt hajuk, csak mert hosszú- nőies. Pedig olyan, mintha egy koporsót cipelnének a fejükön! Halott dolog! Aztán rávezetéssel belátják, hogy nincs értelme. Az nem él, nem egészséges. Hosszú éveken át problémájuk van magukkal sokaknak, az emberi kapcsolataik beszűkülnek, aztán mégis jön valami, változtatnak és kivirulnak. A legapróbb változás is hatalmas eredményeket hozhat!
Legnagyobb probléma?
L.M:Az emberek nincsenek jóban önmagukkal, nem fogadják el a korukat, a kinézetüket. Az érintéseknek, szavaknak lelki ereje van. Ez jár! Nem csak neked vagy nekem, mindenkinek! Épp ezért gondolkozom, egy szalonban: Lakatos Márk - Make Over Salonja, ami az önmegvalósítás helyszíne lenne. Testre szabott szolgáltatásokkal, tanácsokkal, ruha, frizura, smink stb., minden, ami el tudsz képzelni. A nők ott újraéledhetnek. A műsoraim adták az ötletet hozzá. Egyre jobban körvonalozódik, hogyan és miként lehetne megvalósítani. Én hiszem, hogy mindenkiben van szép, csak meg kell találni.
Ha már itt tartunk, mitől szép egy nő?
L.M:Ez nagyon relatív! A divatszakmában és a szépségiparban egész mást tartanak szépnek, pont azt a szépségideált, ami ellen ez a műsor és ezáltal én is megpróbálok alternatívát nyújtani. Természetesen nagyon szép egy manöken, a 180 cm-s 48 kilós lány, jól mutat a kifutón, de nemcsak az a szép. Lehet valakinek az egyáltalán nem szép. Szerintem a szépség egy nagy közhely, de a csillogásból ered, mégpedig a belső csillogásból. Okosság, intelligencia, érzékenység, titok, valamilyen olyan plusz, amitől különleges valaki. Ez az ami a szépséget jelenti számomra!
Ezek szerint lehet szép a szabálytalan is?
L.M:Abszolút! Mint mondtam némi plusz kell hozzá és kész.
Különböző életkorban más-más hibákat követünk el a szépségápolás, divat terén?
L.M:Ez nem korfüggő, de nagy hiba, hogy az idősebb hölgyek egyre inkább elkövetik elődeik hibáit. Régen sok özvegyasszony volt, hisz a háborúkban odavesztek a pasik és a nők feketében jártak. Az öregség színe a sötét, hülyeség csak azt viselni. Ha optikailag nézed a világos színek, a minták jókedvre derítenek mindenkit. A világos színek jót tesznek a hölgyeknek. Ha belegondolsz ezt a fotográfiában is használják. Szebbnek, fiatalabbnak látszik az, ami nem sötét tónusokra épül. Nézd meg Elizabeth Taylort, édes kis szívemet, aki a haláláig sárgában és rózsaszínben pompázott. Igazi nő volt! A fiataloknál is gond, hogy egy részük vénnek próbál látszani, miközben az egész társadalom azt sulykolja, hogy a fiatalság számít egyedül, ezért van ez a sok komplexusos ember. Férfiak és nők, akik nem tartják elég fiatalnak és szépnek magukat, megrémülnek az idő múlásától. Hogy ha már valaki elkezdi ezt fiatalkorban, akkor gond van. Hagyjuk hadd éljék meg a fiatalok a fiatalságukat, mindenki találja meg a saját életkorában a szépet!
Tapasztalataid szerint a legnagyobb szarvashibák?
L.M:Visszautalok az előző mondataimra. Amikor megjátsszák magukat a nők! Az életkoroknak megvannak a szépségei, tudni kell élni vele és kihasználni azokat. Ha valaki nem azonos, ha valaki megpróbál másnak tűnni az látszik. A legjobb példa erre a királyi esküvő. András két lányán röhögött az egész világ, a kék és rózsaszínruhás csajon. Hiába élcelődött az egész sajtó például azon a bizonyos kalapon, az egy fantasztikus kalap volt, de nem tudta viselni Beatrice. Nem érezte jól magát benne és ez látszott. A gond, ha olyat erőltetnek magukra, amiben nem találják önmagukat. Na, ez a szarvashiba! 
Adnál pár tanácsot, hogyan tudjuk megállapítani, mi áll jól nekünk és mi nem?
L.M:Nem. Ezt nem lehet ilyen egyszerűen letudni. Komolytalannak tűnne. Az utcán sem
adok tanácsokat és a szórakozóhelyeken sem, ha valaki felismer és odajön. Látják, ott a Márk, az átalakítós műsorból, gyorsan megkérdezem mit, hogyan. Nem…
Mégis, hogyan tudnálak rávenni néhány egyszerű tanácsra?
L.M: A,a. Nézni kell a műsorunkat , abból egy csomó minden kiderül és el kell olvasni a
könyvemet, amit most írok. Ősszel fog megjelenni. Megírom az elmúlt három év műsor
tapasztalatait és annak a tíz évnek, amit a pályán töltöttem, mert magam is elszörnyülködtem, de képzeld már tíz éve vagyok a pályán. Aki ezt elolvassa, rájön, melyik alaknak mi áll jól, milyen archoz mi passzol… Egyébként úgyis mindig az a jó, ha valaki a saját szűrőjén engedi át a dolgot. Hiába mondom én, hogy egy molett nő ne hordjon miniszoknyát, ha ő jól érzi magát benne és ha bevállalja, hogy akár a narancsbőre is kilátszódjon. Ha ő így gondolja, akkor ez a legjobb, amit lehet.
Milyen kiegészítőkkel dobjuk fel a ruházatunkat?
L.M: Szinte bármivel. Kalapot már nem nagyon viselünk, noha ötven évvel ezelőtt
mindenkinek volt a fején valami, kikopott, ahogy a fűző és a hosszú szoknya is, de ezer és egy kiegészítő van. Aminek nagy a kultúrája az a cipő és a táska, de nagy népszerűségnek örvend a sál és a kendő. Jóllehet dolgozni velük. Az ékszerek is feldobják a megjelenést. Öltözködés közben ne dadogjunk, úgy csináljuk, hogy jól érezzük magunkat! Ez a siker titka!

Nesze!A
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr552942986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme du Tancin 2011.05.30. 20:33:09

nesze semmi, fogd meg jól... ez a fickó mindig csak úgy tesz, mintha mondana valamit... :)
süti beállítások módosítása