Nesze!szer

All I want for Christmas is London

2010. december 25.

 
Számomra az év négy szakaszból áll: májustól szeptemberig nyárból, októbertől januárig karácsonyból, a fennmaradó hónapokban pedig a kettő közötti letargiából. Azt szoktam mondani, hogy ilyenkor Mária helyett is szenvedek: ősszel a reggeli rosszullétektől, tavasszal pedig a szülés utáni depressziótól. Azonban Londonba érkezve hamar megtanultam, hogy a ködös Angliában egészen másképp áll a dolog. Itt ugyanis nem kell ahhoz karácsonynak lennie, hogy egy cseppet sem szolidan giccses, feldíszített fenyő alatt pihenje ki az ember a főnökét/férjét/világfájdalmat. Itt ugyanis a Selfridges és a Harrods – a brit főváros shopping-zászlóshajói – már nyáron megnyitják ünnepi osztályukat, és a Bridget Jones kapcsán hírhedté vált rénszarvas-pulcsitól a vízzel érintkezve műhóvá dagadó, szintetikus porig minden kapható. Október közepe felé a karácsony kitör az áruházakban felépített északi sarkról, és megjelennek a karácsonyi kirakatok, amelyek túlzás nélkül felérnek egy-egy kortárs képzőművészeti remekkel: az ablakokban a madártoll-felhőből szakadó hóeséstől a koktélozgató Barbie babákon át a flitterekkel kirakott békáig bármiféle eszement kreáció helyet kaphat. Aki forrón szereti a telet, azt a szexshopok is ünnepi díszbe öltözött kirakatokkal csábítgatják: karácsonyfadísznek álcázott gésagolyókkal játszadozó szexi Télanyók hemperegnek a csillámló műhóban.
 
 
 
Az utcákon hömpölygő tömeget ezüstszínű fény világítja meg: az Oxford és a Regent street felett az ünnepek közeledtével gigantikus, izzókkal kirakott karácsonyi ajándékdobozok és csillagok jelennek meg, amelyet minden esztendőben más-más celebritás kapcsol fel, óriási csinnadrattával.  Ezt az elismerést olyan művészek vívták ki maguknak az évek során, mint Emma Watson, a Spice Girls csajok, vagy éppen maga a Grincs, azaz Jim Carrey. Azt sokan tudják, hogy a Soho szűk utcáin nyílnak a romlás virágai, ám a sztriptízbárokról és könyvesboltoknak álcázott szexmozikról elhíresült negyed fő bevásárlóutcája ebben a szezonban nem csak tiltott gyümölcsökkel kecsegtet, a villanypóznákon ugyanis minden évben alternatív díszítés ragyog. Tavaly hatalmas, egy gumibaba és egy rénszarvas szerelméből született, felfújható bábúk lebegtek a sétálóutca felett, idén pedig űrhajósjelmezbe bújt Mikulások dacolnak a gravitációval a belülről megvilágított óriásbolygókon. 
 
 
Persze az otthonok is díszbe öltöznek: kelet-London híres virágpiacán, a Columbia Marketen már bő egy hónappal az ünnepek előtt megvásárolható a karácsonyi házi-dzsungel. Itt ugyanis a fenyőfa és a mikulásvirág mellett alap, hogy mindenki teleaggatja a lakását ágacskákkal, fagyönggyel, a sarkokba barka és vattát virágzó gyapot kerül, a konyhapolcokat pedig fűszernövények népesítik be: a friss menta, a citromfű és a babérlevél elengedhetetlenek a forraltborhoz, a mentás trüffelhez, vagy épp a karácsonyi curry-hez. A kozmopolita Londonban ugyanis szó sincs hagymányos ünnepi fogásokról: a (szó szerint) dög-unalmas pulykát egyre több helyen váltják fel a trendi fogások, melyeket a sok indiai, arab, török, zsidó, és kelet-Európai bevándorló hozott magával az elmúlt évek során. A mi otthonunkban például a nemzet kedvenc celebszakácsai, Nigella Lawson és Jamie Oliver karácsonyi főzőshow-jának inspirációjára gesztenyés pirított kelbimbó, madársaláta-leveleken tálalt füstölt halumi lime-os céklamártással, gyömbérlekvárral és magos mustárral pácolt vegán kolbászkák, és pisztáciával, kandírozott gyümölcsökkel megpakolt fagylalttal töltött kenyérpuding kerül az asztalra szenteste. 
 
Persze innováció ide vagy oda, a karácsony Londonban is arról szól, mint szerte a Földön mindenhol: ezen a napon a különféle népek nyelveinek szótára ugyanazon szónál nyílik ki, ez pedig nem más, mint a szeretet. A metropoliszban fényes karriert, örök szerelmet, vagy éppen önmagukat kereső vándorok közül pedig ilyenkor sokan hiányolják a családjukat, így a világ legtermészetesebb dolgává válik bárkit vendégül látni az ünnepi asztalnál. Ami igazán széppé teszi a londoni karácsonyt, az természetesen nem a fogyasztói társadalom már-már agresszív „azonnal vásárolj” attitüdje, hanem az, hogy az évnek ebben a szakaszában a sok törtető, önmegvalósító fashionista közelebb húzódik a tűzhöz, és még a legridegebb  jégkirálynőkről is leolvad a hóember-maszk...
 
Steiner Kristóf
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr172538839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lopott vallási ünnepek 2010.12.26. 10:54:42

Tehát lopott ünnepek ténye, ami felteszi a kérdést; a kereszténységben van egyáltalán valami, ami eredeti, nem lopott, plagizált, vagy átértelmezett?Kezdjük a sort karácsonnyal: "Miért éppen december 24-én? Minden nép nagy ünnepségekkel búcsú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

finomanarancs 2010.12.25. 22:49:34

@ducas: ha nem Steiner Kristóf írta volna alá akkor is posztolnál vagy fenntartanád a véleményed?

kacsafej 2010.12.25. 22:53:38

Nekem tetszett!
Bár fogalmam sincs, ki az a Steiner Kristóf...

ilovecooking 2010.12.26. 00:23:24

Csak egy apró megjegyzés a "rendkívül formabontó" karácsonyi menühöz: mind a gesztenyés kelbimbó, mind a kenyérpuding hozzátartozik a leghagyományosabb brit karácsonyi asztalhoz. És karácsonyi receptjeikben Jamie és Nigella is eléggé hagyománykövető (elhihetitek, mindkettőjük receptjeit rongyosra olvastam/néztem:-D).Merry Christmas to you all!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.26. 01:21:17

A "törtető, önmegvalósító fashionista" konkrétan kicsoda vagy micsoda? Olyan, mint Kristófunk?

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.12.26. 07:55:26

Kristófnak milyen vallása van? Keresztény, vagy zsidó?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.26. 10:56:45

Lopott vallási ünnepek
2008.12.04. 14:40 IGe

Tehát lopott ünnepek ténye, ami felteszi a kérdést; a kereszténységben van egyáltalán valami, ami eredeti, nem lopott, plagizált, vagy átértelmezett?

vilagnezet.blog.hu/2008/12/04/lopott_vallasi_unnepek

toroloco 2010.12.26. 11:06:17

Karácsonyi trollparádé.
Szeretetteljes, kiváló, derék emberekkel mindíg Dunát lehetett rekeszteni ebben az országban.

If you've got a Hungarian friend you don't need an enemy.
And so it goes.

Medgar 2010.12.26. 11:12:03

@toroblanco: Tudod az a baj, hogy a hozzászólásod alapján te vagy a legmagyarabb itt.

parfümblog · http://parfum.blog.hu 2010.12.26. 17:30:10

Szerintem klassz volt a cikk:)))
süti beállítások módosítása