Nesze!szer

E-Sminksuli - Sminkre fel! 3.

2010. november 08.

 

Az 1960-as években a II. Világháború utáni baby boom-ból felnőtt fiatalok forradalmi világnézetet hirdettek. Szakítottak az addig megszokottal és előkerültek a színek. Babakék, lime zöld, babarózsaszín szemhéjakkal pompáznak a lányok. A ’baba-smink’ a trendi: tágra festett szemek, melyet alsó-felső nyitott, össze nem érő kontúrral értek el; rózsás pír az orcákon, az ajkakon világos rúzsok, akár bézs, rózsaszín, korall, lila árnyalatokban. 

 
Innentől kezdve tágul a világ. Bár van egységes trend, azt mégis mindenki a saját elképzelése szerint alakítja, már mindent szabad. Az 1970-es években a szabadságvágy, önmegvalósítás addig nem látott méreteket ölt, a divat többrétegű lesz, az emberek kedvükre választhatnak stílust. Ez a diszkó korszaka, mely a sminktrendre is hatással van. Metálfényű szemfestékekkel cicás satírt készítettek bronz, arany, lila, bordó színekkel, majd bronzosítót tettek a járomcsontra, ajkukat magas fényű rúzzsal színezték. Csillogás mindenekfelett!
 
 
The 80’s! A zene egyre népszerűbb lett, ahogy a 40-es, 50-es években a színészekért rajongtak az emberek, mostanra a zenészek nyerik el ugyanazt a népszerűséget, ők diktálnak. A zene határozza meg a divatot, a zenei stílusok szerinti rétegződés még inkább megfigyelhető, az emberek a videoklipek alapján öltözködnek. Vad színhasználat jellemzi a korszakot, azonban a tökéletes kivitelezés nagyon fontos volt. Egyik tanárom mondta: „akin nem volt pink, az nem volt ember”. Pink az arccsonton, pink a szemhéjon, pink az ajkakon… az élénk színek domináltak, a lányok a szemhéjukra pink, narancs, lila, türkiz színeket használtak, az ajkukat is hasonló rikító színekkel festették. Emellett elindul a punk mozgalom is, akik fehérre meszelt arccal, fekete rúzzsal hirdették rendszerellenességüket. 
 
 
Az 1960-70-es évektől kezdve egyre divatosabb volt a napbarnított bőr, így az 1990-es években kampány indul a bőrápolásért. A smink is sokkal visszafogottabb lett, egyre térünk vissza a természetességhez. A makulátlan bőr az elsődleges, hibátlan bőrfelszínt biztosító alapozókat kezdenek gyártani a kozmetikai cégek, amelyek áploják is az arcbőrt. A szemhéjpúderek natúr, földszínűek, a bőr árnyalatához passzolnak. Barna szemceruzával kontúrozzák a szemet. A szájkontúr sötétebb a rúzsnál, ettől az ajkak teltebbnek és formásabbnak tűnnek - javaslom, manapság ezzel óvatosan bánjunk, ha lehet ne is alkalmazzuk. Emlékeztek a sötétbarna kontúr-korrektor színű száj kombinácíóra? 12 éves voltam, amikor először szembesültem vele és már akkor is furcsáltam. Hiába vannak dolgok, amik már akkor sem divatosak, amikor divatba jönnek.
 
A 2000-es évek felé haladva pedig minden szabály felborult, illetve újraalkottuk azokat. A kultúrák keverednek, ezzel a stílusok is ötvöződnek, a divatkreátorok sokszor merítenek a kelet mesés világából...
Megjelenik az összes eddigi stílusrend, mindenki kedve, hangulata szerint festi magát. Önmagunkból inspirálódunk és az egyetlen szabály, hogy nincsen szabály.

 

 
 
 
                    
 
                    
 
 
Nesze!Detti

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr252432965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása