Nesze!szer

Losonci Bálint, aki egy interjút látva érezte: a bor az élete!

2018. február 28.

 

unicredit_balint.jpg 

 

 

 A bátorság hozzáállás kérdése, azt hiszem. Ezt megtanultam a "korszakalkotós" interjúkból. Bálint például, egy tévés interjút látva fordított nagyot az életén. Áldásos munkájának gyümölcse szépséges borokban is mérhető. Nem véletlenül volt ő az év Borászfelfedezettje is korábban.

- Emlékszel az első borra, amit életedben ittál?
- Körülbelül két évesen, amikor Nagymamámék kikísérték a vendégeket, lecsaptam az asztalon lévő poharakban az utolsó csepp fehérbor-nyomokra, akkor a dokik azt mondták, savhiányos vagyok, nem biztos, hogy igazuk volt:) Néhány évvel később szintén Nagymamám hozott egy egri kirándulásból igazi kistermelői bort, annak már az íze is mélyen megfogott, meg maga a hangulat megmaradt, hogy mekkora esemény volt a butella érkezése. Újabb lépcsőfokként 14 évesen kóstoltam Édesapám jóvoltából egy pohár 93-as Bock Cuvée-t, az valóságos katarzis volt!  
 
- Karrierváltó vagy te is. Milyen volt az "előző" életed? 
- A Külker Főiskolát elvégezve már közeledtem a bor felé, de öt éven keresztül a Borbarát Magazin szerkesztőségében dolgoztam, írtam is a nemes nedűkről. 
 
- Csepel mit jelent számodra?
- Mai napig megdobban a szívem, ha átkelek a Dunán, a szülőföld ereje nálam nagyon működik. A Kisduna partjához közel nőttem föl, a természet, a víz, a kertünkben a tuja és fenyőfák már alapozták bennem, hogy egyszer még közöm lesz a növényekhez. 
 
- Melyik számodra a legszebb dűlő?
- A Gereg. Csodás a talaja, napsütötte, szélfútta, így könnyű a bioművelés is itt, de a legfontosabb, hogy mai napig feltölt energiákkal, ha ott lehetek, nyugalmat árasztó, csodálatos hely. És egyre csak nő a különlegessége, ahogy évről évre újabb ígéretes kollégák kezdenek szőlőtelepítésbe rajta, egy dűlő igazán közösségi brandként válhat igazán sikeressé. 
 
- Egy Szepsy Istvánnal készült beszélgetés indított el a borászat felé téged. Mesélnél erről?
- Véletlenül láttam ezt a tévében, 2001-ben. Igazi sorsfordító momentum volt, addig nem tudtam, mihez kezdjek felnőtt életemben. Szepsy arról beszélt, hogy a jó boron túli dimenziókban, a nagy boroknál, az igazi karaktert nem valamiféle emberi mozdulat vagy technológiai elem adja a bornak, hanem a dűlő adottságai. Ha mindent ugyanúgy csinálunk, akkor is teljesen más íze lesz évről-évre a boroknak akár két olyan dűlő esetében is, amik egymástól csak pár száz méterre fekszenek. Így igazi kincskereséssé is nemesül a szőlész-borász szakma. 
 
- Mennyire figyeled az időjárást?
- Nehéz leállítsam magam, legalább naponta, de az igazán fontos időszakokban, például szüretkor akár óránként lesem a radart meg az ég alját. 
 
- Sok tanácsot kell adnom olyanoknak, akik nem ismerik a borokat. Te mit ajánlanál első fogyasztásra?
- Ha valaki még csak ismerkedik a borokkal, akkor egy egy illatos fajta, mondjuk egy Irsai jobb verzióját ajánlanám,  szigorúan friss évjáratból, de egy igényesen elkészített Cava vagy megbízható pincétől származó félszáraz Hárslevelű is remek szoktatóbor.
 
- Melyik a kedvenc saját borod?
- Azt vettem észre, hogy legtöbbször a Rajnainkhoz nyúlok, ha éppen bő a választék nyitott palackokból. 
 
- Vörös vagy fehér?
- Most épp újra fehér korszakot élek, de ez állandóan hullámzik. 28 Celsius fok felett pedig búzasör!
 
- Mire fordítanád a nyereményt?  
- A fő tervem a közeljövőben, hogy néhány régi magyar fajtát újratelepítsek a legjobb dűlőnkben, a Geregen. Igazi kuriózumot jelentenének, de néhány megszállott borász kolléga mikro-kísérletei alapján bizton állíthatom, néhányuk óriási ígéret pusztán a borok íze alapján is, azon kívül, hogy kultúrkincsek. Purcsin biztosan lesz, meg még néhány társa is, de az legyen meglepetés!
 
- A gyermekeid mikor mennek ki a szőlőbe?
-  Már iskolások, úgyhogy nyáron sokkal sűrűbben, de egy-két szüreti nap is minden szezonban összejön családilag is. Szerencsére nem kell sok biztatás, hogy elkísérjenek.
 
- Hol van a kedvenc borvidéked?
- Itthon Tokaj a szerelmem, külföldön leginkább Elzász és a Douro völgye vonz. Persze mindezek csakis a Mátra után következnek, pár éven belül szerintem robbanásszerű lesz a fejlődés a borvidéken. 
 
- Te milyen bort fogyasztasz este?
- Legtöbbször barátokét, ismerős kollégákét, az érzelmi töltet, a történetek rengeteget hozzátesznek a puszta minőséghez. 
Amennyiben te is szívesen megkóstolnád, milyen a bor ősi fajtákból, Bálintra ITT szavazhatsz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8613703096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása