Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2016. február 14.

 

irigysegjo.jpg

 

Az irigység ára

Azt szokták mondani, hogy a karma nem alszik - vallásos szófordulattal pedig "megbűnhődünk" gaztetteinkért, és üdvözülést nyerünk a jóságunkért. De mégis mit jelenthet ez a gyakorlatban? Hogyan is ártunk önmagunknak azzal, ha mondjuk irigyek, féltékenyek, negatívak vagyunk?

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy a féltékeny ember büntetése nem más, mint az, hogy féltékenységgel teli az élete: mikor féltékenyek vagyunk, soha semmi nem elég - mindennek csak a hiányát érezzük. És mi az irigység, a harag, és a bántó viselkedés büntetése? A válasz: még több irigység, még több harag, és még több bántó viselkedés. A Kabbala Központ spirituális igazgatója, Karen Berg arra buzdít: gondold meg, milyen fájdalmasak ezek a létállapotok! Mi lehet nagyobb elrettentő erő a negatív és rosszindulatú viselkedés kapcsán, mint a fenti érzések folyamatos megélése? "Ha nem hagyjuk abba önmagunk bántását ezekkel az érzésekkel, annak az az oka, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy másokat hibáztassunk saját reakcióinkért. De sohasem mások készülékében van a hiba. Ők csak hírvivők, akik megmutatják nekünk azt, mit kell megtanulnunk magunkról, s mit kell meggyógyítanunk magunkban." - véli Karen. A Kabbala Központban azt tanuljuk: a féltékenység, irigység egyszerre oka és következménye szenvedésünknek; a féltékenység gyökere egyben következménye is.

"Minden egyes nap, amelyet féltékenységben töltünk, krízisben vagyunk. Úgy érezzük, hogy nekünk bizony jár valami, s nem tudunk szabadulni ezektől a gondolatoktól. A féltékenység tehát önmaga büntetése. Alapvetően a féltékenység nem más, mint képtelennek lenni arra, hogy megbecsüljük, amink van. Amikor úgy érezzük, hogy valamiben hiányt szenvedünk, féltékenység, irigység, harag ébred szívünkben. De ha képesek vagyunk azonosítani negatív érzéseinket, akkor dolgozhatunk azon, hogy pontosan a nekik megfelelő ellentétes érzelemmé alakítsuk át őket." - tanuljuk tanárainktól. Sosem könnyű számításba venni, hogy még mennyi mindenen kell változtatnunk. Nézzünk szembe a tényekkel: senki sem szeretne szembesülni a saját rossz tulajdonságaival, például hogy ő egy mérges, féltékeny vagy bizonytalan ember. Hisz ez nem egy kellemes folyamat senki számára.

Nem tűnik nagy bűnnek, fontos dolognak, hogy ha szeretnénk olyan nagy és szép autót, mint amilyen valaki másé, vagy úgy szeretnénk kinézni, mint valamelyik szupersztár, de ha nem kezeljük megfelelően ezt az irigységet, akkor gyökeret ereszthet bennünk, a negatívitás pedig növekedésnek indul, és sokféle önpusztító viselkedés képében jelentkezhet. Az ész nélküli plasztikáztatás, az étkezési zavarok, a felszínes, semmitmondó szexuális kapcsolatok,azonban csak még mélyebbre lökhetnek a gödörben: "még mindig nem elég jó". Túl gyakran felejtjük el, hogy a boldogság nem kézzel fogható dolog, ezért sosem fogjuk megtalálni fizikai világban.

A kabbala azt tanítja: a születésed pillanatától megadatott neked a boldogság. Ha át akarod élni, értékeld azt, ami vagy, és azt, amid van.

Fényes hetet!

facebook.com/SteinerKristofOldala
facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr168389854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása