Nesze!szer

Akik először látják a napfényt

2013. március 11.

csimpánzok.jpg

Mi ma Európában azt ünnepeljük, hogy a kozmetikai termékeken, termékek miatt végzett állatkísérleteket teljes mértékben megtiltják az Európai Unióban.. Pontosan ma van a napja, március 11 - megyünk is ünnepelni, hogy végre! Az Egyesült Államokban azonban januárban jelentették be, ötven kis élőlénytől eltekintve szabadon engedik az eddig mindenféle kutatásokra használt csimpánzokat. Vannak köztük olyanok is, akik már ötven esztendősek is elmúltak - és még sosem láttak napfényt. Eddig csak ketrecekben laktak és még másik csimpánz sosem ért hozzájuk. Megható ez a videó. Szívbemarkoló. Ahogy a majmok először találkoznak a fűvel, a napfénnyel, az igazi élettel új lakóhelyükön, a Chimp Haven nevű helyen (weboldal ITT) .

Elszorul az ember szíve. Nem árt, ha néha eszünkbe jut a felelősség szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr415126828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pakos · http://iranynewyork.hu 2013.03.11. 13:57:58

Tényleg megható és elgondolkodtató videó.

Amúgy azt írta a poszt író, hogy "Van köztük olyan is, aki már ötven esztendős is elmúlt..."
Én ezt javítanám "Vannak köztük olyanok is.." -ra, hiszen a videóban is több ilyen csimpánzról van szó akik már 50 felett vannak.

sorica123 (törölt) 2013.03.11. 15:43:16

Na ez haladás. Még régebb olvastam, hogy van módszer is, ami kiváltja az állatokat, meg nem is kell olyan gyakran tesztelni, mint amilyen gyakran teszik a nagy cégeknél - így jön össze az, hogy ilyen sok majmot (kutyát, akármit - amerre lakom, az állatorvosiban pl gyakran lehet sok kutyát egyszerre hallani a pincéből) tartanak/tartottak vacak kis ketrecekben, ahol épp csak megfordulni tudnak. És ez csak az egyik fele a problémának, a másik maga a munka, amihez kellenek, mert a bőrükön tesztelik a hatszázféle kozmetikumot, a szemükbe csöppentik a tisztálkodószert, amiből még a bevizsgált, veszélytelen fajta is marhára tud fájni stb. Szóval remélem, most már lesz valós, bótban kapható alternatívája az állatokon tesztelt termékeknek (eddig ugye volt az, hogy a nagyon spéci, kétszer annyiba kerülő cucc volt a cruelty free, az olcsóbb, parlagi cucc meg szinte biztos, hogy állatos volt://)

besztercei 2013.03.11. 23:41:28

@sorica123: Rohadt dolog az állatkísérlet (itt most a durvábbakra és nem pl. az etológiai kísérletekre gondolok), de tudtommal még mindig nem lehet 100%-ban kiváltani.

Az állatok számát általában inkább a minimum fölé szokták lőni, mert ha mondjuk 30 helyett 10 állaton végzik a kísérletet és ez nem elég ahhoz, hogy értékelhető eredményt kapjanak, akkor hiába szenvedett (vagy nem) az a 10, meg kell ismételni a vizsgálatot, ami pénz, idő és főként állat.

Sajnos így is volt, amikor a nem megfelelő állatkísérletek miatt rengeteg gyermek nyomorékon született (Contergan).
Mielőtt félreértenél: támogatom, hogy lehetőleg minél kevesebb állatkísérletet végezzenek, de sajnos a szimulációknak és egyebeknek egyelőre megvannak a maguk korlátai.

Állatorvosi: Pár éve a véradó kutyákat megpróbálták "fogadó családba" adni, de ez akkoriban mintha nem sikerült volna. Azóta nem tudom, hogy mi velük a helyzet.

SarahConnor 2013.03.12. 08:00:48

Biztos a pokol kénköves tüzén fogok elégni emiatt, de a majmokat valahogy nem tudok szívlelni.

Gabor57 2013.03.14. 07:55:23

@Fenimore: pedig a génállományunk 99%-ban megegyezik
süti beállítások módosítása