Nesze!szer

Na de mégis mi a tök az a halloween?

2012. október 30.

lv pumpkin.jpg

Szép lassan ette be magát az októberünkbe,úgy mint februárban az a másik, a Valentin, mire észbe kaptunk, már mi is mentünk szép kövér tököket válogatni lelkesen. És nézegettük az interneten a tökös recepteket, sőt ki nem hagynánk, hogy boszorkány ruhában riogatva partizzunk halloween tiszteletére, anélkül, hogy pontosan tudnánk mi is az valójában. De most aztán lerántjuk a tökről a leplet!



halloween-haunted-house.jpg

A halloween az egyik legrégebbi hagyomány a világon, eredete több, mint 2000 évre nyúlik vissza, jelenlegi formájában sokáig csak az angolszász országok ünnepe volt. Az eredeti a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római kori Pomona-nap, a kelták samhain ünnepe és a keresztény halottak napja, október 31-én tartják.
Mai elnevezése a katolikus hagyományokban gyökerezik, all hallows eve, azaz Mindenszentek napjára emlékeztet. 

tök1.jpg



A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.
Amerikában az 1800-as évek második felétől kezdve szokás ezen a napon ijesztő jelmezekbe bújni, vicces játékokat játszani. Az 1930-as évektől járnak a gyerekek házról házra, hogy minél több édességet gyűjtsenek össze. Az ünnep hagyományos színei a narancs és a fekete, legfontosabb "szereplői" a töklámpás "Jack O"-n  kívül a fekete macska, a pók, a boszorkány, a szellemek és a denevér. Az Egyesült Államokban ez a második legfontosabb ünnep a karácsony után, az amerikaiak 86 százaléka díszíti fel ilyenkor házát mindenféle tökös vagy boszorkányos díszekkel. A harmadik legnagyobb partiszezon is ez az időszak a szilveszter és a Super bowl után.

hallnass.jpg
(Fotó via )

Október utolsó napjaiban mindenki megcsillogtathatja kreativitását, kitalálhatja a legijesztőbb jelmezt, a legdrámaibb lakásdekorációt vagy vendégei számára elkészítheti a leghalálosabb nassolnivalót!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr574877193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása