A fehér (bajor típusú) grillkolbászok egyre népszerűbbek hazánkban is. A paprikamentes, majoránna, hagyma, bors, petrezselyem ízesítésű kolbászok kevésbé zsírosak, mint a magyaros változatok, és homogénebb az állaguk. A gyártók is sorra készítik a különböző termékeket ebből a kategóriából, most leteszteltük, hogy melyiket érdemes a grillezéshez beszerezni.
Azért írtunk típust, mert nem csak Bajorországban - a fehér grillkolbászok hazájában- gyártják ezeket a fehér grillkolbászokat, hanem szerte Európában, így hazánkban is.
Közös jellemzőjük, hogy
- nem tartalmaznak pirospaprikát,
- magas a hústartalmuk,
- több zöldfűszerrel készülnek a magyaros grillkolbászokhoz képest.
A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0% (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5% (m/m).
A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:
- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet),
- sertésszalonna vagy zsír,
- fűszerek,
- adalékok.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A teszten a sertéshúsból készült, paprikamentes kolbászokat vakteszteltük.
A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 6-10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.
A fehér grillkolbászokat még melegen, 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.
A fehér grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk-illataromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető hagyma-, majoránna- és más fűszerillatot.
Állag: mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt, hogy szaftosabbak legyenek, így könnyebb a kolbász fűszerezését is felismerni. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél sütés után ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.
Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely zöldfűszer egyedi íze is, nem csak a zöldfűszer "keverék" nehezen definiálható, egybemosott aromája.
24. TESCO Grill Master Bajor Grillkolbász, egységár: 3 711 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Nagyon enyhe, inkább virslire emlékeztető illat. Rugalmas állagú és ízében is a virslire emlékeztető natúr grillkolbász.
23. Kaiser Bajor grillkolbász, egységár: 4 994 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe, natúr sültkolbász-illat. Rugalmas állagú, inkább virslire emlékeztet. Kóstoláskor nagyon enyhén fűszeres, natúr sültkolbász-ízt éreztünk.
22. Wiesbauer Stuttgarti grill, egységár: 6 116 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Natúr, borsos grillkolbász-illat. Az állaga virslire emlékeztető, ízében enyhén fűszeres, borsos, natúr grillkolbász.
21. LIDL Grill&Fun Grillkolbász, egységár: 3 996 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Visszafogott sült grillkolbász-illat. Rugalmas, szaftos állag, látható zöldfűszer-darabokkal. A fűszeres ízt kissé elnyomja a túlzott sómennyiség.
18. ALDI BBQ Grillkolbász főtt Böklunder, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Citrusos illat. A kolbász nagyon apró darálású, nem láthatók benne külön a fűszernövények. Puha állagú. Enyhén fűszeres, citrusosan savanykás ízű.
18. Landhof Bratwürstel, egységár: 4 719 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Finom, natúr sültkolbász-illat. Rugalmas, virslire emlékeztető állag. Kellemesen sós, natúr sültkolbász-íz.
18. SPAR Stuttgarti grillkolbász, egységár: 4 248 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Közepes intenzitású, natúr sültkolbász-illat. Vastagabb grillkolbász, rugalmas állagú. Sós, enyhén borsos, natúr grillkolbász-íz.
17. Coop Kálmánházi bajor grillkolbász, egységár: 3 940 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Natúr sültkolbász-illat. Szaftos, közepes darálású grillkolbász, látható zöldfűszerdarabokkal. Kissé zsíros, enyhén fűszeres, megfelelően sós grillkolbász.
15. LIDL Grill Meister Sertés grillkolbász nürnbergi, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes, de natúr sültkolbász-illat. Rugalmas, megfelelő állag. Kóstoláskor a zöldfűszeres íz mellett a megfelelő sózás és kissé borsos zamat is jól érezhető.
15. Nádudvari Chef exclusive nürnbergi, egységár: 3 621 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Enyhe, de kellemes sültkolbász-illat. Vékony, apródarálású grillkolbász, látható fűszerdarabokkal. Zöldfűszeres, borsos, jó sózású grillkolbász.
10. LIDL Grill&Fun Sertés grillkolbász classic, egységár: 2 499 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Fűszeres, intenzív illat. Virsli jellegű állag, rugalmas, apróbb fűszerdarabokkal. A zöldfűszerek íze mellett a curry-s jelleget éreztük, ami a fűszerkeveréket adó görögszéna, kardamom, gyömbér összetevők miatt lehet.
10. ALDI Grillkolbász Stixx, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Kellemes zöldfűszeres illat. Rugalmas, bár kissé szárazabb állag, de jól láthatók a zöldfűszeres darabok a vágásfelületen. Intenzívebben sós, viszont jólesően fűszeres grillkolbász-íz.
10. Privát Hús Grillkolbász Bajor, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Kellemesen fűszeres grillkolbász-illat. Apró darálású húsállomány, jól látható zöldfűszer-darabokkal. Jellegzetes, majorannás, borsos, zöldfűszeres grillkolbász-íz.
10. ALDI BBQ Grillkolbász, egységár: 2 999 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Fűszeres, intenzív illat. Virsli jellegű állag, rugalmas, apróbb fűszerdarabokkal. A zöldfűszerek íze mellett a curry-s jelleget éreztük, ami a fűszerkeveréket adó görögszéna, kardamom, gyömbér összetevők miatt lehet.
10. ALDI BBQ Thüringiai grillkolbász főtt, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhén fűszeres, de kellemes grillkolbász-illat. Nagyon apró darálású állomány apró zöldfűszer-darabokkal. Megfelelően sós, kellemesen fűszeres fehér grillkolbász.
6. TESCO Grill Master Fehér grillkolbász, egységár: 4 998 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Finom, borsos sültkolbász-illat. Rugalmas, apródarálású grillkolbász. Kellemesen borsos, fűszeres és megfelelően sós grillkolbász-íz.
6. LIDL Bajor sertés grillkolbász, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Zöldfűszeres grillkolbász-illat. Az állaga rugalmas, szaftos. Finom, zöldfűszeres, borsos, enyhén csípős íz. Utóízben nagyon enyhén megjelenik a citrusosság.
6. LIDL Grill&Fun Sertés Mini grillkolbász juhbélben, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Zöldfűszeres, sültkolbász-illat. Apró darálású, rugalmas állagú, jól látható zöldfűszer-darabokkal. Kóstoláskor a zöldfűszeres íz mellett megjelenik a kellemes, borsos aroma is.
6. LIDL Grill&Fun sertés grillkolbász juhbélben hot, egységár: 4 796 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Zöldfűszeres illat. Rugalmas, jó állagú grillkolbász. Kóstoláskor a zöldfűszerek íze mellett kellemesen csípős ízt és megfelelő sózást éreztünk.
5. SPAR Regnum Bajor fűszerezésű grillkolbász, egységár: 4 283 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes, zöldfűszeres illat. Apró, közepes darálású hús és jól látható zöldfűszerek. Rugalmas, szaftos állag. Kóstoláskor is a zöldfűszerek, a bors és a jó intenzitású só ízét éreztük.
3. Kupfer Original Nörnberger Rostbratwürste, egységár: 5 663 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Rozmaringos sültkolbász-illat. Apró darálású, rugalmas állag. A vágásfelületen látszanak az apró fűszerdarabok. Kóstoláskor is jól érezhető a zöldfűszerek és a sült kolbász saját íze is.
3. ALDI HOWE Nürnberger Rostbratwürste Light, egységár: 6 796 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Rozmaringos, borsos sültkolbász-illat. Apró darálású, rugalmas állag. A vágásfelületen látszanak az apró fűszerdarabok. Kóstoláskor legerősebben a zöldfűszereket, köztük a rozmaringot éreztük, amihez enyhén borsos és finom sültkolbász-íz társult.
2. Bogádi Grillező Bajor Grillkolbász, egységár: 3 748 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Intenzív, fűszeres, finom sültkolbász-illat. Valóban kolbászállag, apróbb darálású, nagyobb fűszerdarabokkal. Kóstoláskor azonnal érezhetők a zöldfűszeres ízjegyek, intenzívebben sós, utóízben borsos grillkolbász-íz.
1. ALDI HOWE Nürnberger Rostbratwürste, egységár: 5 663 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Rozmaringos, borsos, sültkolbász-illat. Apró darálású, rugalmas állag. A vágásfelületen látszanak az apró fűszerdarabok. A rozmaring, a bors és a sült kolbász saját íze kiváló fogyasztási élményt nyújt. Kellemesen sós és a külső rész ropogósra süthető.
A tesztgyőztes ALDI HOWE Nürnberger Rostbratwürste az ALDI üzleteiben kapható.