Nesze!szer

Antidepresszáns szombatra

2022. június 25.

 

 

 

buvarkodas_szondy_mate.jpg

 

A búvárkodás egyik alapszabálya, hogy (bizonyos mélységen túl) a felszínre emelkedés csak lassan, szünetek közbeiktatásával biztonságos. Ha nem ezt tesszük, a túlságosan gyors emelkedés a halál nagyon kellemetlen formájához vezethet. A probléma az, hogy amikor lent, a víz alatt valamilyen vészhelyzet alakul ki (vagy valamit annak élünk meg), akkor az első, ösztönös reakció a vízből való
szabadulás vágya – minél hamarabb fel akarunk jutni a felszínre, hiszen ott vár minket a biztonságot és az életet jelentő levegő. Az automatikus reakció tehát a menekülés lenne – de ha engedelmeskedünk neki, az könnyen az életünkbe kerülhet. Hogy mi a teendő ilyenkor? Először is észre kell vennünk az ösztönös menekülési vágyunkat, és ahelyett, hogy engedelmeskednénk neki, tudatosan dönteni a legjobb megoldásról. Ez hasonlóan működik az élet számos más területén is, amikor azért próbálunk kimenekülni egy helyzetből, hogy elkerüljük a vele járó negatív érzéseket. Például amikor egy konfliktushelyzet közben otthagyjuk a másikat. De ugyanígy a helyzetből való kilépés az is, amikor a párunkkal való veszekedés során váratlanul elálmosodunk (sőt elalszunk); amikor egy veszekedés után impulzívan úgy döntünk, hogy inkább elválunk; amikor mégsem jelentkezünk egy vonzó álláshirdetésre, mert elbizonytalanodunk a saját képességeinkben; vagy amikor úgy döntünk, hogy félbehagyjuk a tanulmányainkat, mert úgy érezzük, hogy mégsem megy nekünk. Ezekben a helyzetekben ugyanúgy nem szerencsés automatikusan követni az ösztönös reakciót, mint a víz alatt, hanem érdemes tudatosítanunk, hogy mi zajlik bennünk (például „Feszült és ideges vagyok. Mire gondolok? Legszívesebben végeznék vele! Na jó, elég lenne az is, ha elválnánk… Mit érzek a testemben? Az izmaim megfeszülnek, kipirultam, hevesen ver a szívem'), és ahelyett, hogy engednénk az ösztönös menekülési késztetésnek, tudatosan dönteni arról, hogy mit tegyünk. Lehet, hogy végül így is a válás vagy a tanulmányok megszakítása mellett tesszük le a voksunkat, de egészen más a helyzet, ha ez egy megalapozott, végiggondolt döntés nyomán alakul így.
Dr. Szondy Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1817866881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása