Nesze!szer

Antidepresszáns szombatra

2022. április 23.

 

semazas.jpg

 

 

Az úgynevezett sémakémia azt jelenti, hogy tudattalanul olyan embereket gyűjtünk magunk köré, akikkel a sémáinkat újraélhetjük, és ezáltal olybá tűnhet, mintha még mindig igazak lennének a hiedelmeink, mint például:
- Mindig olyan nőket találok, akik úgy beszélnek velem, mint egy kutyával, pedig én mindent megteszek... Nem értem.
- Nekem sosem lesz senkim... Senki nem vesz észre, de ha mégis, legfeljebb az első pár randiig, ha eljutok velük, aztán eltűnnek. Mi a baj velem?
- Az első időben minden olyan jónak és reménytelinek tűnik a párkapcsolataimban, de aztán elkezdem látni a partnerem hibáit és gyengeségeit, sőt egy idő után már csak ezeket látom, és akkor vége.
- Én mindig olyan nőt találok, aki megcsal. Ráadásul minél jobban elhanyagol és megaláz, annál jobban teperek, hogy visszakapjam, mert nem bírom ki, ha ő is elhagy – megint.
Például az utolsó példában szereplő férfi az elhanyagolást és bántást eltűri, ilyenkor szenved és bizonytalanságban lebeg, reménykedik és igyekszik, hátha attól minden rendbe jön. Talán észre sem veszi, hogy az elhanyagolás, bántás és bizonytalanságban lebegés a gyermekkora mindennapjait hatotta át, amikor szülei az egymással való csatározásban voltak elmerülve, anyja pedig az állandó feszültséget alkohollal csillapította. Az anya az alkoholbetegség miatt érzelmileg és sokszor fizikailag is elérhetetlen volt számára, így ennek a kisfiúnak az életét a kiszámíthatatlanság és az elhanyagoltság határozta meg. Ettől kialakultak benne az elhagyatottság-instabilitás és érzelmi depriváció sémák. Ebben a helyzetben szükségszerű viselkedés volt az igyekvés és a reménykedés, hiszen neki kisfiúként ez volt az egyetlen lehetősége arra, hogy az anyjából a legtöbb törődést és jó érzést kiváltsa. Így alkalmazkodott gyermekként ahhoz a nagyon ártalmas helyzethez, amelybe a szülei miatt került. Ugyanez a viselkedés vagy alkalmazkodás viszont a felnőtt férfi életében csak újra előállítja a gyerekkori helyzetet kapcsolataiban, és kész is az életcsapda, amely párkapcsolataiban sok szenvedést okoz.
Vágyi Petra

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1517813705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása