Nesze!szer

Velünk élő történetek a képzőművészetben

2022. április 19.

 

velunk_elo_tortenetek.jpg

A képzőművészet az ember életének része kell legyen. Szíveket nyitogat, új perspektívát ad és emeli a lelket. A Somlói–Spengler Gyűjtemény a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteménye, amely 2002 óta egyre nagyobb számban bővül nemzetközi művekkel. A több kisebb, egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből álló kollekció anyaga közel harminc esztendeje gyarapszik és alakul. A kelet-európai kortárs műgyűjtők új generációjának képviselőiként Somlói Zsolt és Spengler Katalin 1992-ben, a rendszerváltás és a vasfüggöny leomlásának átalakulásokkal teli időszakát követően kezdték meg a gyűjtemény építését. A változás lendületét testközelből megtapasztaló nemzedék tagjaiként vetették bele magukat a hazai, velük egyidős kortárs alkotók és a nemzetközi művészeti szintér forgatagába. Napjainkra közel 700 műtárgyat számláló és
közgyűjteményekkel vetekedő színvonalú kollekciójuk nem csupán a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteményévé nőtte ki magát, de régiós és nemzetközi viszonylatban is jelentős. A Q Contemporary aktuális kiállítása a gyűjtemény hatalmas anyagából mutat be egy kisebb ízelítőt.

A Q Contemporary aktuális, Velünk élő történetek című kiállítása sokrétű válogatást mutat be a Somlói–Spengler Gyűjtemény fantasztikusan gazdag anyagából. A tárlat szekciói pillanatképszerűen, a gyűjtemény szubjektív keresztmetszeteiként villantják fel a hazai, a kelet-közép-európai és a globális művészet összefüggéseit. A tematikus egységekbe rendezett műcsoportok vezérfonalát olyan velünk élő történetek adták, amelyek nem csupán társadalmi szinten aktuálisak, de személyes és kollektív történetek elmesélésének is teret engednek olyan tárgykörökben, mint a felejtés, a tagadás, az emlékezetkultúra és az emlékezetpolitika, a környezetét belakó, alakító és felélő ember, vagy akár a női szerepek társadalmi meghatározottsága. Az egyes szekciókban a különféle asszociációkat megidéző tárgyak, festmények, fotókollázsok és objektek látványvilága enigmatikus narratívákat elevenít meg. Menjetek és nézzétek meg, őszig van még időtök! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2517811425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása