Nesze!szer

A tejföl... a gyomrodban érzed a mondatokat? Ez a kapcsolati erőszak!

2022. február 15.

 

 

oku_szna_3.png

 

Nézd meg ezt a filmet. Rövid. És ha pontosan ismered ezeket a mondatokat, akkor te tudod, mi is a kapcsolati erőszak. Ha görcsbe rándul a gyomrod, és ezeket te magad is pontosan ismered, tudod, hogy bármikor "hibás" lehetsz egy rakott krumpli vagy egy kiégett villanykörte miatt is... akkor támogatásra van szükséged. Akkor te bántalmazott vagy.. vagy voltál már életed során.

Sajnos, Magyarországon nagyon sokan élnek így és nem kapnak semmiféle támogatást. Pedig...csak annyit mondanék, itthon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak miatt. 

 

Erős érzelmekkel teli kisfilmet készített az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs formálta karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól. Egy bevásárlásból éppen hazaérkező nő belső drámáját látjuk, és a rettegést, hogy ügyetlenkedésével, késlekedésével szembekerülhet bántalmazója haragjával.
A Segélyszervezet közösségi felületein most bemutatott kisfilmet további három bántalmazást ábrázoló videó követi majd. A filmek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra és Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.

A szóbeli bántalmazás dinamikája
A négy filmben közös, hogy az áldozatok személyisége a bántalmazás és elnyomás hatására torzul. A bántalmazott azt tanulja meg egy ilyen kapcsolatban, hogy nem ér semmit, minden az ő hibája, és jobb, ha mindenben az őt elnyomó másik utasításait követi. Annyira fél attól, hogy okot adhat az erőszakra, hogy folyamatos készenléti állapotban van, mindig felkészülve az újabb támadásra. Miközben próbál megfelelni bántalmazójának, annak bántó mondatai beférkőznek a fejébe, és szinte sajátjaiként szólnak benne, magát ostorozza velük. Eljut arra a pontra, hogy bántalmazója már akkor is képes őt félelemben tartani, ha nincs is jelen.
A krízisambulanciákon az esetek 10%-a férfiakat is érint, az egyik filmben ezért női szereplő alakítja a
bántalmazót, és egy erősnek látszó férfit sodor olyan helyzetbe, hogy sértegetés és zsarolás áldozata
lehet pusztán azért, mert sakkban tudja tartani őt valamivel.

Fontos, hogy támogatást kapjanak környezetüktől az áldozatok
Az Ökumenikus Segélyszervezet kifejezetten erre a célra létrehozott honlapján (www.aszeretetnemart.hu) valamint krízisambulanciáin a bajbajutottak szakemberektől kérhetnek segítséget tanácsadás formájában jogásztól, pszichológustól vagy szociálismunkástól. A segítségkérés lehetősége azért is fontos, mert az áldozat számára gyakran nehéz és hosszú folyamat felismerni, hogy bántalmazó kapcsolatban él, és legalább ennyire nehéz számára az abból való kilépés főleg, ha vagyon, lakhatás vagy közös gyermek is összeköti őt a bántalmazóval. (Ez a legtöbb esetben így van és nagyon fontos lenne az érzékenyítés a témában)!
Amikor mégis felismeri, hogy a kapcsolata nem egészséges és készen áll a kilépésre, a szakemberek szerint elengedhetetlen, hogy minél többen álljanak mögötte és támogassák. A Miniszterelnökség támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet ezért a figyelemfelhívó kampányon keresztül arra kér mindenkit, akinek tudomása van kapcsolati erőszakban élőről, hogy biztosítsa számára a segítségkérés lehetőségét. 

Mert igen, van kiút. Van olyan szervezet, ami támogathat és lassan, de lassan, mindenki visszanyerheti annyira az önbizalmát, hogy ki merjen lépni az ördögi körből és tudja: sikerülhet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7117536166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása