Nesze!szer

Miért is jó a diétázás?

2022. január 06.

 

bella_fotok_dietahoz.jpg

 

Legutóbbi versenyem, a WBFF Pro Világbajnokság Las Vegas 2021, kapcsán adott interjúimban felmerült egy érdekes kérdés a diétázásról, diétázással kapcsolatban. Minden versenyfelkészülésemnél elmondom, hogy a kőkemény diétázás mennyire próbára teszi a szervezetet. De ha a fogyókúrázás ennyire rossz, akkor minek?
Tudom, hogy furcsán hangzik, de a fogyókúrázás folyamata akár kellemes is lehet. Még akkor is, ha fegyelmezni kell magunkat, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be szervezetünkbe és a rendszeres testmozgás beiktatása kihívást jelenthet, de egy JÓL FELÉPÍTETT diétának több jótékony hatása is van. Fizikálisan és mentálisan egyaránt.
 
- A diétázás rendszert igényel, vagyis jobban szervezett napokat. Céltudatosabbak leszünk és ezáltal napjaink produktívabbak lesznek.
 
- Amikor látjuk a pozitív változást, magabiztosabbak leszünk, mert a sikerélmény önbizalommal tölt el és tölt fel.
 
- El kell hagynunk vagy limitálnunk kell bizonyos ételeket és az adagokat, de cserébe összességében egészségesebbek leszünk, több energiával, tisztább gondolatokkal.
 
- Testmozgás beiktatása – ez a kedvencem, mélyen hiszek a sportolás jótékony hatásában, nem csak az izmaink karbantartása céljából, hanem a stressz-oldás, a  fókuszáltabb gondolkodás és a pozitív látásmód miatt is.

 

Ám, ha a diétázásnak (amely sokszor inkább életmódváltást jelent) ennyi jótékony hatása van, akkor miért hallunk annyi negatívumot róla? Nyűglődés, éhségérzet, energiahiány, rosszkedv, folyamatos korlátozások, menstruációs zavarok, alvási problémák… honnan jönnek ezek a panaszok?

A panaszok azok szájából jönnek, akik:

- egészséges testsúlyúak, de valamilyen okból le akarják fogyasztani magukat az egészséges testsúlyuk alá (mint például én, amikor verseny-felkészülésen vagyok)

- egy drasztikus, rövidtávú diétára fogják magukat, ahol a kalóriákat túl gyorsan vonják ki a minél gyorsabb eredmény reményében (például leves diéták, juice diéták, káposzta diéta, ismerős?)

Igen, ezekben az esetekben a diétázás valóban nyűglődés lehet sok kellemetlen mellékhatással. De ha valaki például túlsúlyosan kezdi a diétát, vagyis egy egészségtelen állapotból az egészséges felé halad, akkor általában a fogyástól jobban érzi magát már a fogyókúra során is - és akkor is, ha a tükörbe néz.

A fogyás nem könnyű feladat függetlenül attól, hogy normális vagy túlsúllyal kezded. A fokozott fegyelem és kontroll még azoknak is nehéz, akik relative egészségesen élnek. De ha JÓ célt tűzünk ki magunk elé (túlsúlyból normális testsúly vagy normális testsúlyból egészségesen szálkás izmok), egy jól felépített tervvel, testünk örömmel veszi majd a változást és ezáltal jobban is érezzük magunkat. És ha a közérzetünk javul, akkor nem is olyan nehéz lemondani néhány dologról.

Bella Trost - insta oldalamat ITT találtjátok

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1716805382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása