Nesze!szer

Az új kedvenc helyem: Sárospatak Harsányi pincészet

2021. szeptember 09.

 

 

harsanyi_pinceszet_borom_kormom.jpg

 

Megérkezett az indián nyár, amire azért nem annyira éreztük az esélyt, amikor kabátban kezdtük az őszi szezont - ám csodákat hozott magával. Az én életemben mindenképpen, hisz néhány napja Sárospatakon jártam és teljes mértékben a rabjává váltam. Tulajdonképpen a Harsányi pincészet új dűlőbisztrójának ünnepélyes átadására voltam hivatalos, de nemcsak gyönyörű nedűket kaptam a poharamba és ismertem meg sok mindent a borászatról, hanem  egy szívet melengető családi történetet is vihettem haza magammal, no meg a környékről ezernyi élmélnyt. Na, kezdem is. 

 

 

A Harsányi pincészet nem ügy született, hogy otthon valaki gondolkodott, mi is legyen a tutiság, amivel majd dől a lé... hanem volt egy nagypapa, akinek a borászkodás volt az élete - tehát a lé máshogy dőlt. Aztán jött egy apuka és egy fiú, aki Budapestről is le-leszökött a gyönyörű Tokaji vidékre, a Ciróka dúlő volt és a Kútpatka kedvenc helye és szinte szőlő volt a jele az oviban is. Nincs olyan, amit ők ne tudtak volna vagy tudnának most is a borászkodásról. A nagypapa sajnos már az égből figyeli a zöldellő dűlőket, de a családnak örökül hagyta a természet és a furmint és sok más fajta szeretetét, a rügy fakadásának fontosságát, az időjárás miatti állandó készenlétet. A borászkodást, ami nem mesterség, hanem életfeladat, küldetés.

Harsányiék már bio borokat készítenek, amiket a többfunkciós feldolgozóüzem feletti új borteraszon valami elképesztően gyönyörű panorámában gyönyörködve el is fogyaszthatunk. Világdíjakat is nyertek ezek a finomságok. Mi ezekből kortyoltunk. Ha arra jársz és remélem, megfogadod a szavaimat, kezdd a sort a Habcsókkal, az a kis habzó megadja a hangulatot. És a Hízelgőt semmiképp ne hagyd ki, engem az teljesen rabul ejtett, annyira finom. Lassan, élvezettel kell kortyolni, nem sietve, hogy az aranyló napsugarak is megcsillanjanak a pohárban. Amennyiben a savak miatt megéheznél, a dűlőbisztróban nagyon finom ételeket is kaphatsz, amelyek a környék finomságait is adják a tányérodra. Mi a Kisfalucska étterem választékából fogyasztottunk, mennyei volt.

20210903_170607.jpg

 

Vigyázat, idéntől már vegán borok előállítására is nyílik lehetőség a Harsányiban, az organikos szőlőművelés számos lehetőséget rejt magában. Ez az a pont, amikor elmondom, nem kell megijedni, sőt. Eddig bio bor címén elég sok érdekeset kóstoltam én is, de itt minden, ami kijön a tartályból, egyszerűen csodálatos.

És aki a poharazás után még más élményre is vágyik, koncerteket, piknikeken is részt vehet, mi is ezzel töltöttük a hétvégénk tetemes részét. 

20210903_165157.jpg

 

Ám nem mindet. Mert nagyon menő dűlőtúrán is vettünk részt, ami azt kell mondjam, igazán kalandos érzés volt. Olyan volt, mintha néhány perc vagy óra alatt végigéltünk volna egy nyaralást. Adrenalinfröccs volt rendesen.  A bor után jött a por, száguldottunk a dűlőkön és olyan volt az egész, mint egy toszkán kirándulás.  Ha most becsukom a szemem, akkor úgy érzem, megint ott szeretnék lenni és csodálni a természetet és rötyögni a barátnőimmel, mert azt kell mondjam, remek társaságot is küldött mellém a sors a szépséges borok és indián nyár mellé. De kanyarodjunk vissza a dűlőtúráról Sárospatakra. Amennyiben hétvégézést terveznél itt, akkor a kultúráról sem kell lemondanod. A híres Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát, amiről sokat tanultam anno - nagyon ajánlom. Akkor se riadj vissza, ha a kiírás szerint nincsenek nyitva, mi így is bejutottunk. Elképesztően szép az egész és a történelem csavaros-viharos története is ott van a gyönyörű gyűjtemény mögött. 1531 óta azért történt ez-az a pataki diákokkal is, idegenvezetőnk nagyon kedvesen kalauzolt bennünket. Sőt, olyan tájékoztatással, ami a régi idők kedves és igazán művelt professzorait idézi. Azokét, akik nem erőből tanítottak, csak olyan stílussal meséltek, ami kevesek osztályrésze mostanság. De ha nincs kísérőd, már csak a nagy terem és a falak szépsége miatt is megéri betérni ide. 

konyvtar.jpg

 

De nem tespedtünk, pedig erre a Cuvée ház is adta volna a lehetőséget és a Harsányi pincészet dűlőbisztrója közös összefogással, egymás támogatásával létrejövő ennivaló és innivaló finomságai is. Túrázni is mentünk. Olyan helyre, amire azt kell mondjam, legyen egy nektek bakancslistás az idei évetekre. Nem később, hanem most, ezen az őszön menjetek el és nézzétek meg a Sárospatakhoz igazán közel eső tengerszemet. Fantasztikus, csodálatos, lélegzetelállító. Nem óriási mászás és hegymászó felszerelés sem kell hozzá. Kényelmes, mintegy helyenként nyugdíjas tempóban járhatod be az egészet és pihenhetsz meg a szemedet felüdítve a látvány által. Tudom, tudom, lassan tengerszem addict leszek, de azért a galériában megmutatom nektek képen, amiért tényleg érdemes ellátogatni oda. A Harsányi pincészettől hamar odaértek, lefelé pedig motiválhatja az embert az, hogy mindjárt eléri a Ciróka Vándorkantint, ahol némi fröccsöt és sós ropogtatni valót vehet magához.

sp1.jpg

 

Leszögezném, hogy a Harsányi pincészet és Sárospatak nem egy és nem két (református) misét ér meg. Komplett gasztronómiai-kulturális hétvégét tudsz összerakni a lehetőségekből. De tényleg ígérd meg nekem, hogy a Hízelgőt megkóstolod, jó?!  

A Harsányi pincészet Facebook oldalát ITT találjátok!

Képek: Anita Pongracz - Harsányi pincészet és saját (Samsung telefon)

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5416684030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása