Nesze!szer

A szilárd sampon igaz története

Első neve kukacszappan volt, és még csak nem is samponnak készült

2021. június 06.

 

lush-_solid_shampoos.jpg


Tudtad, hogy a szépségtörténelem egyik sikersztorija egy laboratóriumi baki eredménye? Ha nem, akkor ismerd meg a szilárd sampon igaz történetét!
Az a termék, amit manapság bármelyik drogériában megtalálunk, eredetileg Stan Krysztal kozmetikai vegyész és Mo Constantine társalapító közreműködésével jött létre 1987-ben, amit a Cosmetics To Go (a Lush egykori csomagküldő cégének) megbízásából fejlesztettek. Csakhogy a cég nem szilárd sampont rendelt.
Hanem egy szappant, amit Stan csal “kukacszappannak” becézett, a szintetikus mosószergranulátum ugyanis kis kukacokra emlékeztetett. A feltalálók elképzelése az volt, hogy gyurmázó mozdulatokkal tetszőleges formákra alakítják a "kukacokat". Monak támadt egy ötlete, és azt javasolta, cseréljék ki a szintetikus mosószert kis felületaktív tüskékre. Azzal, hogy a “kukacokat” ezekkel a tüskékkel helyettesítették, tökéletesre nyomható, kerek korongokat hoztak létre.

stan.jpg


Örömük azonban fékezett habzásúnak bizonyult, mivel a kezdeti tesztelés során kiderült, hogy az állag nem volt
megfelelő egy szappanhoz. Szerencséjükre Marknak, a hajszakértőnek megakadt a szeme a terméken amikor egy szép napon besétált a laborba, és rámutatott, hogy amit kollégái készítettek, az valójában egyáltalán nem is szappan volt. Tévedésüknek köszönhetően ugyanis véletlenül feltaláltak egy forradalmian új terméket: a szilárd hajsampont.
A szilárd sampon első neve INASIA volt, amit Mo és Mark Constantine fia, Jack adott neki. Az akkor még totyogós Jack ott volt a megbeszélésen, ahol az új találmány nevezték el. A felnőttek kifogytak az ötletekből, amikor Mark megkérdezte a kisfiútól, hogy szerinte mi legyen a sampon neve. Erre ő csak annyit felelt: “Nem szappan vagyok! Jack vagyok!”. A frappáns válaszból végül megszületett a “Nem szappan vagyok, sampon vagyok” kifejezés (angolul “I am not a soap, I am a shampoo bar”), ami rövidítve INASIA.

Nesze!Dóri

Fotók: Lush

 

lush_shampoo_bars_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8916582934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása