Nesze!szer

Jegeskávé: extrán még jobb!

2021. március 02.

 

 

 nespresso_summer_ice_kicsi.jpg

 

Tulajdonképpen arról, hogy őrületesen szeretem a jegeskávét, a kávé és a nyár tehet. De tényleg. Nincs mese, napközben ezt kell innom. A legenda szerint egyébként a műfajt a francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala. Itt mondanám el, hogy én neeem szeretem a fagyit a jegeskávéban. Tudom, sokak számára fura, de utálom, amikor ott úszik benne az izé, ráadásul általában vanIliás, azt meg egyáltalán nem kedvelem. De Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete nemzetközi receptváltozatokról, trendekről és a tökéletes jegeskávé titkáról mesélt.

 

Minden régiónak megvan a maga jellegzetes jegeskávé-receptje. A görögök a tejjel és jéggel összeturmixolt instant kávéra, azaz frappéra esküsznek. A shakerato főleg Olaszországban hódít: ennek elkészítéséhez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze shakerben. Katalóniában és Portugáliában pedig citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában pedig tejszínhabbal és fagylalttal. A híres nemzetközi gasztronómiai találmányokhoz hasonlóan a magyarok a jegeskávét is saját ízlésükre formálták. „Mi magyarok általában tejjel és cukorral isszuk a kávénkat, desszertként tekintünk rá, és ezt a jegeskávé-kultúránk is visszatükrözi. A jegeskávé itthon egy érdekes hibrid, mert különböző kávékultúrák hatását egyesíti. Népszerű a bécsi kávékultúrára jellemző – kissé retró - tejszínhab-réteg csakúgy, mint a török-balkáni eredetű szirupos-öntetes megoldás. Sőt mitöbb, itthon nem ritka, hogy egy harmadik, olaszos hatás is megjelenik – vaníliafagylalt formájában. Ehhez valószínűleg az olasz affogato recept adta az ihletet, ami úgy készül, hogy egy gombóc vaníliafagylaltra elkészítünk egy espressót” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. „A mi kávékultúránk ilyen szempontból a dél-amerikaihoz hasonlít: Ha jól esik, mindent bele!” – tette hozzá, én meg megint rájöttem, hogy ufó vagyok, mert nekem nem kell belepakolni a fagyit. De haladjunk tovább! 

Mi a különbség a jegeskávé, cold brew és nitro között? - ezek alapfogalmak

A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy. Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör - nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját. A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.

Hogyan készül a tökéletes jegeskávé?

A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.” ­– foglalta össze Márkosi Balázs a legfontosabb alapszabályokat.

A nemrégiben bevezetett Nespresso Barista Creations for Ice kávékat kifejezetten úgy házasították össze és pörkölték, hogy közvetlenül jégre elkészítve bontakozzanak ki legjobban a kávék frissítő aromái.

A Barista Creations For Ice kínálatban két különböző stílusú kávé található; mindkettőből egyszerűen, pillanatok alatt készíthetjük el jegeskávénkat a forró nyári napokon.

A kenyai kávészemekből készült Freddo Delicato gyümölcsös ízjegyeinek köszönhetően ugyanolyan kellemesen hűsít a tűző napon, mint egy lesötétített szoba hűvösében. A Freddo Intenso pedig egy dél-amerikai és indonéz Arabica-szemekből összeállított házasítás, amelynek intenzitása a jégkockák érintésére bontakozik ki igazán. „Ne zárd ki magad egyik élményből sem, mindkét kapszula másfajta élvezetet ad. A tejjel elkészített sűrű, intenzív Freddo Intenso olyan, mint egy hideg desszert, míg a világos pörkölésű Freddo Delicato olyan, mint egy frissítő almafröccs. Csak üljünk ki a teraszra, és élvezzük a kávét!” – tanácsolta Márkosi Balázs.

Az új jegeskávé kapszulák érkezése alkalmából a Nespresso felkérte a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél megalkotására, amit otthon mi is könnyedén elkészíthetünk. (*2018-ban Magyarország TOP3 új bárja, 2019-ben és 2020-ban Az Év Budapesti Bárja címet nyerték el).

HOTSY TOTSY x NESPRESSO JEGES KÁVÉKOKTÉL RECEPTEK:

BERRY ME!

Hozzávalók:

  • 1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml)
  • 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
  • 15 ml limelé
  • 10 ml cukorszirup
  • 20 ml fekete áfonyalé
  • 10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális)
  • 100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonic
  • friss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander
  • lime szeletek

Elkészítés:

Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük. Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat. Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.

TAKE YOUR TIME

Hozzávalók:

  • 1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb italhoz 2 kapszulából 25-25 ml
  • 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
  • 150 ml kakukkfüves mandulaital
  • 20 ml Monin sós karamell szirup
  • friss kakukkfű
  • vajkaramella

Elkészítés: 

Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.

Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át - megint optimális esetben. Az én kakukkomnak erre esélye sem volt, beleraktam és kész. Mellesleg megjegyzem: isteni lett. Btw, ha nincs otthon ilyen fűszered, a sós karamellás sziruppal is bődületesen jó lesz, maximum kakukkolsz hozzá. Nekem ez a két új kapszula függés lett, kicsit túl is pörgök néha, de a környeztem már megszokta. Aki meg nem, azt maximum megkInálom egy jó jegeskávéval... és rájön a titokra! Cheers! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8516038844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása