Nesze!szer

Karikó Katalin, a magyar tudós, akinek kutatása alapján készült a Covid elleni oltóanyag

2020. december 26.

 

kariko_katalin_biontech.jpg

 

Lehetsz oltásellenes, avagy oltáspárti. Egy azonban biztos, a világ most egy olyan hölgyre figyel, aki a Pfizer otlását fejlesztette, illetve akinek a kutatásai alapján készül. Csodálkozunk, hogy magyar? Nem, dehogy... és azon sem, hogy nem itthon kapott olyan támogatást, amely ehhez a nagy sikerhez vezette őt. Karikó Katilin azt mondja, ő sose akart elmenni, de nem nagyon volt választása.

 

jate_klub_1973j_450x330.png

 

Karikó Katalin már gyerekként imádta a tudományt, a kutatásokat, ezt nem titkolta kisújszállási tanulmányai alatt sem. Egyébként Szolnokon született 1955, január 17-én. Nem annyira predesztinálta a család a nagy tudós karrierre, hisz édesanyja könyvelő, édesapja hentes volt. Nyolcadikosként élővilág tanulmányi versenyt nyert, később pedig népköztársasági ösztöndíjas is lett. 1973–1978 között a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, és 1978–1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését. Ott kezdett el vírusokkal dolgozni és először használt módosított nucleozidot – cordycepint.

nepkoztarsasagi_osztondij_76_sze_1976_011_pdf_330x330.png

 

A sors különös fintora már utólag visszanézve, hogy kutatóközpontból létszámleépítés miatt elbocsájtják. Katalinnak ekkor már férje és gyermeke is van és ott áll, hogy pályázik ide, pályázik oda, de állást bizony nem kap itthon. Európában szeretne maradni, de nem tudja megugrani a kért feltételeket. Úgy érzi, akkor most egy élete, egy halála, gyakorlatilag nincs más út, mint a tengeren túli munkavállalás. Ekkor, javában még kiváltják a kétszer 50 dollárt, amit kaphattak, de ez kevés az induláshoz. A család féltve szeretett Ladájukat is eladja és meg sem állnak Amerikáig. Először a phildelphiai Temple Egyetemen sikerült állást szereznie, ahol módosított nukleziodokkal foglalkoztak. Három év után otthagyta a labort, és Washingtonba került, ahol inferonokkal dolgozott. Elmondása szerint ott tanulta meg igazán a molekuláris biológiát.1989-ben tért vissza Philadelphiába, ahol a Pennsylvaniai Egyetemen folytatja kutatásait 2013-ig. A kardiológián kezdett, mint molekuláris biológus. Itt kezdhetti el az mRNS-kutatást. 

"Kisújszálláson nagyon jó kémia- és biológiatanárom volt az általános iskolában. Ma is büszke vagyok rá, hogy nyolcadikos koromban harmadik lettem az országos élővilág tantárgyi versenyen. A középiskolában is kiváló pedagógusok tanítottak. 1973-ban vettek fel a szegedi József Attila Tudományegyetem biológus szakára, ahol három évig népköztársasági ösztöndíjas voltam. A diplomázás után akadémiai ösztöndíjat kaptam, Tomasz Jenő szerves kémikus hívott meg a Szegedi Biológiai Központban (SZBK) működő csoportjába. Akkoriban azt éreztem, minden, amit csinálok, hallatlanul fontos. 1982-ben doktoráltam, az antivirális rövid RNS-molekulák szintézise és alkalmazása volt a témám. És jött a kijózanodás: 1985 táján létszámcsökkentés volt az SZBK-ban, és bizony elküldtek – éppen a harmincadik születésnapomon kaptam meg az értesítést. Nagyon szomorú voltam." - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

Az első mRNS-pályázatát visszautasították. De addig és addig ment, hosszú évekig nem csüggedve, míg célhoz ért. Így mesélt a Nemzetnek: 

A Temple után Washingtonba mentem, ott tanultam meg igazán a molekuláris biológiát. 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemre (UPenn) kerültem, ahol huszonnégy évig kutattam. 1990-ben visszautasították az első mRNS-pályázatomat, de nem csüggedtem. Minden évben, jobban mondva havonta pályáztam, és bár egyre jobbak lettek az eredmények, csak magamat tudtam meggyőzni, hogy folytassam. 1997-ban Drew Weissman immunológus állást kapott a UPennen. HIV elleni vakcinát akart csinálni. DNS-sel próbálkozott, de az nem működött. Én meg eldicsekedtem az mRNS-tudományommal, és elkezdtünk együtt dolgozni. A szintetizált mRNS-ek meglepetésünkre aktiválták az immunsejteket. Akkor úgy tűnt, hogy az ilyen mRNS ideális lehet vakcinának, én azonban terápiára akartam használni az mRNS-t, és azt kezdtem el kutatni, hogyan tudnám az immunitását csökkenteni. Végül az mRNS négyféle építőeleméből egyet, az uridint annak módosított változatára, a sejtjeink RNS-ében gyakran előforduló pszeudouridinra cseréltem, és Drew kimutatta, hogy az ilyen mRNS „csendes”, azaz nem aktiválja az immunsejteket. Meglepetésünkre vakcinának is jobb volt az ilyen „csendes” mRNS. Az egyetem szabadalmaztatta a módszert, amit Karikó–Weissman-technikának neveznek, s ami ma számos Covid-vakcina fejlesztésének alapja. Az egyik legismertebb szaklapban, az Immunityben jelent meg a cikk. A világ két vezető biotechnológiai cége, a BioNTech és a Moderna szerezte meg a szabadalmi jogot. Egy másik cégtől, mert időközben az egyetem eladta a használati jogot. A német BioNTech 2013-ban állást kínált. Most az ezerötszáz szakembert foglalkoztató cég alelnöke vagyok.

kariko_katalin_lanyaval.jpg

 

 Katalin nevét ma már nincs, aki nem ismerné a világban. Mondjuk, sose értettem, hogy miért teremtünk olyan körülményeket, hogy világgá kelljen menniük a zsenijeinknek, hogy aztán majd büszkék lehessünk rájuk. Katalinra a családja is büszke, lánya, Francia Zsuzsanna kétszeres olimpiai bajnok evezős, amerikai színekben persze. Katalin ma Németországban él, tavasszal kezdte a kutatásokat a Covid elleni vakcina ügyében, legfontosabb kollégája, ki hinné, egy másik magyar: Pardi Norbert. Tulajdonképpen terápiára fejlesztették az alapján. (Üzenetet hozott a dns-től, ezért a neve, mert massenger rns a neve). Katalin a Nobel-díj várományosa jelenleg. És az elsők között oltották be a saját vakcinájával... vagy a Pfizerével, ahogy ismerik a világban.

 

Nem tudom, hogyan zárjam ezt a történetet. Talán úgy, hogy legyünk büszkék arra, milyen csodálatos, eszes és okos magyar nők vannak, akiknek nemcsak a töltött káposzta főzés az egyetlen tudományuk? Nem, nem zárom így, mert ennek fura felhangja lenne. Talán csak ennyit írok: köszönjük Katalin, hogy a sok nehézség ellenére sem adta fel és hitt abban, ami a belső motivációja volt és nem állt meg az első visszautasításnál! Egy világ lehet most hálás Önnek! 

Egy CNN videót ITT találtok Katalinnal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1016357974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuiko 2020.12.28. 08:32:04

"...1978–1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését..."

Úgy látszik, a kiváló kutató ebben is messze megelőzte korát, mivel hazánkban 1993-ig nem a PhD-fokozat, hanem először a kisdoktori, majd a kandidátusi jelentette a tudományos életben az előrelépést. :)

beautyka 2020.12.28. 08:33:09

@zuiko: köszi, ez teljesen jogos....lehet, hogy a mostani érthetőség miatt írták az egyik életrajzban ír, én meg nem kérdőjeleztem meg. Köszönöm, szép napot!

Ménár Atya 2020.12.28. 09:16:58

" Talán úgy, hogy legyünk büszkék arra, milyen csodálatos, eszes és okos magyar nők vannak, akiknek nemcsak a töltött káposzta főzés az egyetlen tudományuk? Nem, nem zárom így, mert ennek fura felhangja lenne."

Te még nem ettél rossz töltöttkáposztát ezek szerint. :)
Amúgy kb minden nőre sértő lenne, hiszen az ennyire kiugró tehetség nem csak azon múlik hogy milyen iskolában tanulsz, mivel ilyen alapon akkor az összes pályatársa nobeldíjas várományos kell hogy legyen, hanem azon a kis plusz valamin amit magával hozott töltöttkáposzta főző anyukájától, meg a húsdaraboló apukájától.
Gondolom Kisújszálláson őt sem kergették Gucci ruhákban az asztal körül, viszont támogatták az egyszerű szülei.
Amúgy érdekes volt az írás, de ezt a végén szerintem kihagyhattad volna még megjegyzés szinten is.

beautyka 2020.12.28. 09:17:46

@Ménár Atya: akkor nem értetted a célzást, de nem is baj, lehet, hogy én voltam a túl tágan fogalmazó. Szép napot!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.28. 13:46:16

@Ménár Atya:

"Amúgy érdekes volt az írás, de ezt a végén szerintem kihagyhattad volna még megjegyzés szinten is."

A költő itt azt akarta mondani, hogy a nőknek nem csak a Kinder-Küche-Krippe hármas való. Talán félreérthető lett a megfogalmazása (szerintem nem az, de mindegy), de igaza van, jogos, amit írt.

Herli 2020.12.28. 13:46:28

1985-ben, mikor felmondtak neki az SZBK-ban, már a gazdaság a romokban állt, nem csoda, hogy az állam nem fizette az ilyen
foglalkoztató intézményeket, mint korábban. Most is ismert a leépítés fogalma, s ebben a kis országban a képzettségének megfelelő kutatóhely nemigen volt akkor sem , és most sincs. Így kénytelen volt elmenni, mint most is elmennek a leépítésben lévő MTA intézeti kutatók hazánkból.

odamondó 2020.12.28. 15:51:21

Tök biztonságos, de aki a következő pár hónapban szeretne gyereket az ne oltassa be magát. Ja jó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.28. 15:51:46

@Herli:

A posztból az is kiderül, hogy nemcsak Magyarországon, de Európában sem sikerült megfelelő helyet találnia a kutatásaihoz, így lett Amerika. Nem tudom, mennyire pénzigényes az ő kutatási területe, de ez a tény azért valamit mond.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.28. 17:37:06

@odamondó:

Sok más gyógyszernél is előírás, hogy a hatása alatt pl. nem vezethetsz gépjárművet vagy nem ihatsz alkoholt (azt amúgy sem kellene), de ettől még biztonságos. Ez is biztonságos.

Akkor nem lenne biztonságos, ha ezt előre nem közölnék vagy nem vizsgálták volna ki, lásd anno a Contergan.

2020.12.29. 08:36:59

@Herli: "mint most is elmennek a leépítésben lévő MTA intézeti kutatók hazánkból."

És szerinted ez tök rendben van, mi?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.29. 08:37:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A gyógyszer kutatás iszonyat pénzbe kerül. Nem a költségessége miatt, hanem mert rengeteg zsákutcával jár. Millió dollárokat elköltesz egyre, aztán kiderül hogy olyan mellékhatása van, ami miatt alkalmazhatatlan.

jiar 2020.12.29. 08:37:36

@beautyka: Szerintem értette, ahogy én is értem, Te viszont nem az Ő megjegyzését.
Nem túl tágan, hanem egyszerűen ostobán fogalmaztál a végén. Egyszerűen nem odavaló tartalom, és nem is méltó egy ilyen életrajzi pálya bemutatása után. Pont annyira ítéled el vele a nőket, mint amennyire kiemelni szeretnéd.
Miért moderáltad az előző hozzászólásom?

2020.12.29. 08:38:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "a nőknek nem csak a Kinder-Küche-Krippe hármas való."

Akkor te miért vagy Fidesz párti, te kis szerencsétlen Stockholm-szindrómás mongolFidióta?!

2020.12.29. 09:56:03

@Ménár Atya: téged csak bosszant, amikor a valóság nem felel meg a bigott kis ósdi hitednek, és ezt az orrod alá dörgölik.

"Te még nem ettél rossz töltöttkáposztát ezek szerint. :)"

1) Ez miféle logikai kapcsolatban van azzal amihez hozzászóltál? Semmilyen kapcsolatban nincs, csak ostoba vagy. Szopás szerint.
2) A "töltött káposztát" különírjuk. Csak tömöd a buta fejedbe, de olvasni nem szoktál. Ezek szerint még receptet és menüt sem.

Szánalmas vagy, kis férfisoviniszta, mongolFidióta papocska!

odamondó 2020.12.30. 07:55:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ja aki ma már terhes és nem adathatja be még megértem és ha ez az ajánlás szintén. Amiket felhoztál példákat azok azonnali hatások. Nem ugyanaz mint a 'na majd 3 hónap múlva gyereket akarok akkor ne adjam be'

Közben meg jön a riogatás, hogy utazni csak vakcina útlevéllel lehet... Tehát aki gyereket akar az választhat? Vagy gyerek vagy utazás?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.30. 15:56:18

@odamondó:

"Tehát aki gyereket akar az választhat? Vagy gyerek vagy utazás?"

Igen, annak választania kell. Ilyen az élet, jobb, ha tudomásul veszed. A járványügy pont egy olyan eset, amikor a közösségi, társadalmi érdek gyakran és erősen felüírja az egyéni érdeket.

"na majd 3 hónap múlva gyereket akarok akkor ne adjam be"

Itt is neked kell választanod. Szabadon dönthetsz a meglévő opciók közül, senki nem kényszerít egyik vagy másik döntésre.

odamondó 2021.01.01. 18:03:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tehát ne utazz = nem láthatod a családot, mert gyereket szeretnél a jövőben.

Te biztos valami értelmes ember lehetsz.

A járványügy! Gondolom te az otthon rettegés főtámogatója vagy.
süti beállítások módosítása