Nesze!szer

És végre rendesen meghallgatott a gyerekorvos

2020. augusztus 13.

 

 

 dr_rose_gyerek_nyito_1.jpg

 

Szülőként nem egy és nem két orvosnál jártam eddig. Keresztszülőként is. Államiban, magánban egyaránt. Volt, ahol fizettünk és mégis olyan volt az ellátás, hogy nem szeretnék mesélni róla. De nem is szaporItom a szót. Mivel régebben már dolgoztam a Dr. Rose Magánkórházzal, felkaptam a fejemet, amikor azt olvastam egy brossúrában, gyerekekkel is foglalkoznak már. KIváncsi lettem rá és mivel van probléma, amire még mindig nem találtuk meg az egészségügy útvesztőiben a megoldást, kértem egy konzultációs időpontot hozzájuk.

 

dr_rose_magankorhaz_professzor_1.jpg

 

Dr. Barkai László professzor úr fogadott, aki a kórház gyerekrészlegének vezetője. Oké, azért azt elmondom, hogy az út odáig megint lenyűgözött, szerintem a gyönyörű környezet már megnyugtatja az embert, de ezt látjátok a képeken, milyen más ez. Jelentem, a gyermek is rögtön elvarázsolva érzi magát, amikor a rendelőbe magába beérünk. Ez olyasmi, mint egy játszóház, Igy nem is feszeng, hanem rögtön megy a játékokhoz. A  Professzor úr lénye már az elején megnyugtató és beszélgetni kezdünk. Azt mondja, ilyenkor nyáron leginkább akkudt problémákkal jönnek a szülők és gyerekek, de egy gasztroentereológiai problémánál adódhat ez elhúzódó, régi dologból is. Az első és legfontosabb mindig: tisztázzuk a körülményeket. Nézzük meg, ha gyomor probléma van, milyen a széklet, van-e szorulás, mikor vannak fájdalmak és milyen a gyermek fejlettsége. Erre vannak nemzetközileg elismert mérőszámok, vizsgálatok. Amikor jönnek a szülők, gyakorlatilag a legfontosabb, hogy hosszan beszélgessünk, megismerjük a gyermeket, a szokásaikat. Mostanában sok táplálékérzékenység van, de meg kell különböztetni az allergia és a felszIvódás problémákat, mert a kettő nagyon nem ugyanaz. Vannak veleszületett és kialakult dolgok is.

Nálunk a laktórérzékenység van állandóan porondon, mesélem a Professzor úrnak és mondom is, hogy voltunk vérből laktózintolerancia mérésen is. Meglepő dolgot mond, azt, hogy ez a vizsgálat nem az igazi, ha tényleg úgy érzem, akkor menjünk a fújásosra, az mutathatja csak igazán ki, ha gond van. És addig is, próbáljuk ki a tej mellőzését az étrendben, ha nincs tünet, akkor vissza lehet vezetni az étrendbe és ez is komoly tapasztalást hozhat.. Ő mindig meghallgatja a pácienseket, szülőket és ezután javasolja, hogyan menjenek tovább egy adott dologgal. Nekem szimpatikus, hogy mindenre mondja a kollégáját, hogy milyen vizsgálatokra ki van itt a Dr. Rose Magánkórházon belül, szóval nem kell különböző helyekre utazgatni és órákig várakozni. Ő egyébként pulmonológus és endokrinológus elsősorban. Hát igen, ezt a területet is ismerem, amikor csak komoly protekcióval tudtam az egyik családtag betegségét kiderIteni, viszont most már a Professzor urat megismerve tudom, ide bizton jöhetek, mert gyorsan adnak időpontot és oda is figyelnek a páciensekre. Aztán valahogy szóba kerül az is, hogy bizony, sok elhIzott gyerek van mostanában. Azt mondja, vannak tünetek, amire szülőként figyelni kell. És nagyon sokan hivatkoznak arra, hogy biztos hormonális probléma áll a hIzás hátterében. Csak ő ugye az egész családot látja a szülő-gyerek konzultáción és amikor túlsúlyos apa-anya jön be a gyerkőccel, akkor hamar látni lehet, honnan fúj a szél. Persze minden más okot vizsgálatokkal ki kell zárni, de itt akár dietetikus is van, aki étrendet is összeIr, ha szükség van rá. Figyelni kell a tünetekre és akár gyors kivizsgálás is szükséges lehet, hogy egy 1-es tIpusú cukorbetegség, olyan gyors lefolyású, hogy akár 2-3 hét alatt is kómába eshet a beteg. A 2-es tIpusú cukorbetegségnél gyakoribb, hogy túlsúlyos a gyerek, bőrön lehet barna elszIneződés és akár korai serdülés is mutatkozhat. Létezik a preventIv szűrés is, ezzel ki kell zárni az esetleges ilyen problémát. Sokszor pszichológus is kicsit ő, hisz a szülői szokásokban is változtatni kell. Engem orvos még nem nyugtatott meg a rátermettségével, tudásával ennyire. Szimpatikus, hogy mindenre van szakemberük itt és gyorsan kaphatunk időpontot. Azt hiszem, én több anyukának is ajánlani fogom ezt a magánkórházat. Azt mondja a Professzor úr, ő dolgozott külföldön is és úgy érzi, egy betegre mindenképpen kellene fél-egy órája lennie egy orvosnak. Neki elhiszem, mert mi is hosszan beszélgettünk, miközben a kis páciens éppen babázott és tornyot épItett, igaz, néha megvizsgálták és megkérdezték az adatait is, amit ő büszkén elmondott. Aztán persze a doktor bácsi nekem is sok minden elárult ezekből, például azt, hogy korának megfelelően fejlődik a gyerekem például. Engem pedig aggódó anyaként végre végighallgattak rendesen és átbeszéltük, hogyan folytatjuk a vizsgálatokat, hogy megtaláljuk a megoldást. Hát ezt az élményt és szakértelmet tényleg csak megköszönhetem! 

Ps. további infókért katt IDE

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8716080790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása