Nesze!szer

Vállalkozónők, akik időben váltottak és szárnyalnak!

2020. március 29.

 

58378790_2424538680911590_1723444782451130368_n.jpg

 

A jelenlegi helyzet miatti válság sokaknak, sokunknak tette üressé a pénztárcáját, vagy okoz fejtörést, hogyan is tovább. Ám vannak, akik idejében tudtak váltani és átállni erre az újfajta életre. Most két ilyen női vállalkozót szeretnék bemutatni nektek, aki igazán inspiráló lehet. Szeoke Kata rajzolást-festést oktat, Braun Anita pedig jóga órákat tart. Persze, mindketten most már online 'praktizálnak" és nem mellesleg édesanyák is. 

 

- Kata, mivel foglalkoztál a koronás idő előtt?
- Rajztanári végzettségem van, s a szakmámban dolgoztam. Időm legnagyobb részében rajziskolám, a Rózsadombi Képzőművészeti Akadémia programjait  állítottam össze,  festészetet tanítottam, kreatív születésnapokat és táborokat szerveztem és vezényeltem le. Gyerekeknek és felnőtteknek is.Rajziskolai munkám mellett, óraadóként egy budai magániskolában tanítottam.
- Hol tartottál akkor a vállalkozásoddal?
- A rajziskolám folyamatosan fejlődött. Nulláról indult, s az egyik legkeresettebb helyszínné nőtte ki magát a kerületben. Ebben rengeteg befektetett munka volt, mind a magam, mind a rajziskolában dolgozó óraadó kollégák, s a családom részéről.  A fejlődésre mindig nagy figyelmet fordítottam, így a bevételt folyamatosan visszaforgattam a még színvonalasabb helyszín és oktatás érdekében. Évente új célokat tűztem ki magam elé, a fejlődés lehetősége az egyik mozgatórugóm.  Részese voltam több segítő kampánynak, s jó úton haladtam egy saját alapítvány létrehozása felé.
- Mikor jöttél rá, hogy váltanod kell, mi volt az első elképzelésed?
- A koronavírus híre egyértelmű volt, hogy hatással lesz a munkámra. Az iskolák bezárásának bejelentése számomra is a bezárást jelentette, s ezzel együtt az óraadói munkám is megszűnt, így minimális bevétellel sem számolhattam. Pénteken véget értek a sulik, én pedig már csütörtökön kiírtam az online oktatási programunkat. Régóta dédelgetett terv volt, de soha nem jutott rá annyi idő és energia, ami egy színvonalas program elindításához kellett volna.  Most három nap alatt kellett az egészet felépíteni, odafigyelve a minőségre és egyediségre. Az első elképzelésem az volt hogy a legkeresettebb festészeti foglalkozásomat alakítom át online, otthoni alkotó programmá. Mivel erre a tanítványok rögtön reagáltak, így az irány jónak bizonyult. A technikai háttér még gyerekcipőben jár, ennek ellenére nagyon pozitív visszajelzéseket kapok. Kedves és szerető embereket sodor felém az élet a munkám során, soha egy bántó megjegyzést nem kaptam még, pedig nem ma kezdtem. Ez nem azt jelenti, hogy nem kapok kritikát, de azt mindig olyan finoman és segítő formában, amire nem lehet haragudni, ami előre visz, amiért hálás lehetek.
- Ki segédkezett neked ebben?
- A családom és kollégáim azonnal felajánlották a segítségüket. Alapvetően szeretek mindent magam intézni, nyugodtan végiggondolni, alakítgatni s csak a már általam pontosan meghatározott feladatokat továbbadni. Ebben a helyzetben küzdenem kellett saját magammal is, hiszen ennyi idő alatt tiszta volt,, hogy nem tudom azt az egységes minőséget nyújtani, amiből soha sem engedtem. Tudtam azonban, ha nem lépek a nulladik percben, akkor majd más megteszi. Szerencsére a férjem megértette, támogat és a lányom is érti és érzi a missziómat. Örök hálával tartozom tanítványaimnak és szüleiknek, akik perceken belül reagáltak, s éltetni kezdték az online rendszert. A Rózsadombi Képzőművészeti Akadémián, most az alábbi online programok közül választhatsz: festészet, divattervezés és hétvégi ingyenes kreatív foglalkozások. (Minden tudnivaló ITT - a szerk.)
- Mennyire mások a mindennapjaid most, nyilván azzal együtt, hogy otthon vagy?
- A mindennapjaim egyelőre nem változtak jelentősen. Alapvetően eddig is állandó szervezés volt az életem, most is folyamatosan szervezek és tervezek. Viszont, visszatértek az életembe az éjszakába nyúló munkanapok, pont mint a vállalkozásom kezdetekor. Gyakrabban pillantok a bankszámlámra, s a naptáramra, hiszen a fizetési kötelezettségek nem szűntek meg.  Vállalkozó anyukaként nehezen és hosszú idő alatt alakítottam ki azt a napirendet, amiben jutott idő mindenre és mindenkire. Na, nem a tökéletes idilli állapotot kell elképzelni, de azt hiszem, az alapok már megvoltak. Most kétségtelen, hogy el kell engednem jópár dolgot, ami napi rutinná vált, s ami egy ideig hiányozni fog.
 
- Mi az, ami lendületet ad a mindennapi munkához?
- A képlet egyszerű: ha nem csinálom, minden elvész: a tanítási módszer amit kidolgoztam, a rajziskola helyszíne aminek minden kis szegletét tudatosan alakítottam ki és még sorolhatnám. Alapvetően azonban a munkámra, munkánkra való igény lendít előre. Jelenleg még csak a festészeti programom, illetve ingyenesen elérhető hétvégi kreatív programom indult el, de a tanítványok már sürgetik, hogy minden óránk elérhető legyen az otthonukban is. Ennél nagyobb hajtóerő nem is kell. Mindemellett, a családom sem tudom, hogyan reagálna arra, ha feladnám. Ezt a végkifejletet egyikünk sem tudná szerintem elképzelni.
- A családod hogy áll a változáshoz?
- Senkinek sem egyszerű helyzet. Ahogy feljebb is írtam, visszatértek az éjszakába nyúló munkanapok, a nagyobb odafigyelést igénylő feladatok. Ebben a helyzetben azonban, maximális az összefogás részükről, mindenki segít, ahol tud.
- Mit tanultál eddig ebből az időszakból?
- Elsőre az jut eszembe, hogy minden egy pillanat műve, a siker és a bukás egyaránt. Én a döntő pillanatban a küzdelmet választottam, s úgy érzem, ebből már nem jöhetek ki vesztesen. Ez az utam. Emellett nagyon jó érzés, hogy akik eddig mellettem voltak a jóban, a bajban is ugyanúgy erőt adnak. Tisztalelkű, jó emberek vesznek körül, amiért csak hálás lehetek.
- Üzennél valamit a többi vállalkozónak?
- Mindenkinek azt kívánom, hogy tapasztalatokkal gazdagodva, a nehézségeket előnyére fordítva kerüljön ki ebből a helyzetből. Őszintén szólva, a mai vállalkozói réteget felhígultnak tartom, divat lett vállalkozóként élni. Ez most egy erős szűrő lesz: az életképes vállalkozások maradnak, a többiek vagy átalakulnak vagy megszűnnek. Ez persze rám is igaz így vagy úgy. Még nem látom a végét, de határozott és reális céljaim vannak az elkövetkező hónapokra. Tűzzetek ki magatok elé rövidtávú és megvalósítható célokat, a sikerek előre visznek! Legyetek egyediek és szorgalmasak! S nem utolsó sorban, segítsetek másokat is!
joga_braun_anita_napcsillag.jpg
Akkor most következzen egy másik aspektus. Braun Anitáé. Fogadjátok az ő történetét is szeretettel!

- Anita, mivel fogalkoztál a koronás idő előtt? 

- A  Napcsillag jógastudió megálmodója vagyok. Jógaoktatással foglalkozom, emellett csoportos hangfürdóket és hangtálkezeléseket tartok. Szeretem kiegészíteni illoolajokkal a foglalkozásokat, mindent szeretek ami a rezgésszíntet emeli. Az alkalmakon hihetetlenül feltölt, amikor látom az emberek arcán gyakorlás közben, és a végén is, hogy mennyire jól esett nekik a mozgás és a légzés. Boldogsággal tölt el, hogy rátaláltam, illetve rám talált a jóga és másoknak is segíthetek ezáltal jobbá tenni az életüket. Nagyon szeretek tanítani. Úgy érzem, hogy ilyenkor megáll az idő, mindenki leveheti az álarcait, leteheti a batyujait. Elengedheti a problémáit, kikapcsolhatja a mobilját, félre tudja tenni a feladatait és az lehet az aki. Nem számít ki honnan érkezett ide, mindenki eggyé válik önmagával, egyesülnek a csapat energiái, elindul az áramlás, a fejlődés, a légzés az elengedés és a töltekezés. A jóga által harmóniába kerül a test a lélek és a szellem, Hiszek a pozitív gondolkodásban, a gondolatok teremtő erejében, a vonzás törvényében és abban, ha bármi is történik velünk az csak a javunkat szolgálja. Minden, amit mi nehézségnek hiszünk, azok csak feladatok, és bármilyen keménynek is tűnik meg tudjuk oldani. Hiszek a test és az elme feletti hatalomban és,hogy a betegségeket mi idézzük elő,  mi vagyunk azok is , akik képesek vagyunk meggyógyítani önmagunkat..Azt gondolom ,hogy az élet olyan amilyennek látjuk ,és az él, aminek mi életet, energiát adunk . Hálás vagyok azoknak az embereknek akik eljönnek az órákra.Jó látni , hogy egyre többen ezen az úton járnak.  A hangfürdókön is varázslat történik! Csodálatos utazásban lehetett része annak, aki részt vesz. Az elcsendesedés a hangtálak csodás rezgése által lesz teljes. Ahogy megszólalnak a hangtálak már egyből érezhetőek a hangok rezgései , és az egész testen átáramlanak .Csodás feltöltődést kap a test,az elme, és a lélek. Oldódik a stressz, a feszültség és elindulnak az öngyógyító folyamatok. Fontos számomra, hogy gyengéden és természetesen óvjuk testünket, lelkünket,egészségünket  A hivatásomban és az otthonukban is előszeretettel és szuper tapasztalatokkal alkalmazom az eszenciákat. Fantasztikusan megváltoztatták az életminőségünket, nem csak a testi de az érzelmi életünk minőségét is. A jóga , a hang és az illatok rengése erősítik egymást , de külön-külön is fantasztikusak .De van bennük valami közös. képesek visszaadni a test és a lélek egyensúlyát , és mind a három emeli a rezgésszintünket. 

 - Hol tartottál akkor a vállalkozásoddal?  

- Február 23,-án nyitottam meg jógastudióm kapuit. Csodálatos érzés volt, egyből beindult, 3 hét menyoszág volt. Majd jöttt a virus .

 - Mikor jöttél rá, hogy váltanod kell, mi volt az első elképzelésed?

 - Azonnal cselekedtem, Az volt az elképzelésem, hogy egy olyan online  oldalt szeretnék létrehozni, ahol, továbbra is megmaradhat a személyes kapcsolattartás,a találkozás a kapcsolódás, Ezért az online jógavideókban nem gondolkoztam. Több helyről kértem segítséget, hatalmas pénzeket kértek volna egy ilyen oldal létrehozásáért. És aztán jótt egy email.melyben az állt, hogy a mostani bejelentkezési felületünket óssze lehetett kapcsolni egy éló kózvetítéssel.

- Ki segédkezett neked ebben?

- Lépésról lépésre le volt írva mit kell tennem. Leültem a gép elé és megcsináltam, majd a vendégeknek is megtanítottam, hogyan tudnak csatlakozni. És beindult az éló interaktív jógaóra, melyen keresztül tudunk beszélgetni, látjuk és halljuk egymást,  tudunk együtt gyakorolni, így a jóga része marad az életüknek, egymással is tudják tartani a kapcsolatot, nincs ez az elszigetelődés érzés.és úgy érzem így is tudok adni.

 - Mennyire mások a mindennapjaid most, nyilván azzal együtt, hogy otthon vagy?

 - Nem mások a mindennapjaim, ugyanúgy tartom az órákat,csak online, de azért picit mégis más, több lett a munkám,másoktól is kaptam lehetőségeket,hogy csatlakozzak be programokba, ehhez jógavideókat  készítek és az illoolajokról írok.

 - Mi az, ami lendületet ad a mindennapi munkához?

 - Nagyon szeretem a hivatásomat, imádok tanítani, nem tekintem munkának. Örülök, hogy mindennap ugyanúgy mint eddig találkozhatom az emberekkel, ha nem is fizikai síkon. Fantasztikus érzés, mikor elkezdenek bekapcsolódni az óra elött,mindenki az otthonából,Látom a családjukat,hogy mennyire támogatják őket,hogy legyen egy kis én idejük. Megjelennek olykor a gyerekek férjek, háziállatok.  Olyan mintha az otthonukban fogadnának engem.

 - A családod hogy áll a változáshoz?

 - A családom nagyon támogató, A  férjem foglalkozik  most a gyerekkel, a házzal, a kerttel.  Eddig ő nagyon sokat dolgozott és jó látni, hogy élvezik az együtt töltött napokat, Az eddigi munkája melett nem engedte meg magának a pihenést, de mivel azt most nem tudja folytatni,  most ő is más vízekre evez.

 - Mit tanultál eddig ebből az időszakból?

 - Eddig is értékeltem minden apró csodát ami körülöttünk van,de most még jobban a jelen pillanatban élek. Örülök a napsütésnek a tavasznak, a madárcsicsergésnek, annak, hogy egészségesek vagyunk, Erősebb lettem, hisz bármire képes az ember ha valamit szeretne. Megtanultam együtt áramolni a változással.  Ellestem  sok mindent a számítógéppel kapcsolatban is. Ezelőtt  elképzelni sem tudtam, hogy kamera elé álljak, és nem is volt nehéz, Boldog vagyok,hogy az online világban ennyi lehetóség van (a Napcsillag facebook oldala ITT).

 - Üzennél valamit a többi vállalkozónak?

 - Igen.  Azt üzenem, hogy  ne adják fel, ha bármilyen módon tudják folytatni a munkájukat online,  tegyék meg Nem tudhatjuk mennyi ideig fog tartani ez az állapot, akár mennyire is távol áll tőlük: meg kell tanulni. Akinek nem lehetséges, mert olyan a szakmája,  váltani kell,  ehhez viszont fontos hogy figyeljenek befelé  bízzanak a megérzéseikben és meg fog jönni a válasz - merre tovább, Nem szabad beengedni a negatív gondolatokat, engedjék el önkorlátozó hiedelmeiket és az összefogás is jó ötlet lehet. Én is meghívtam több tanárt , aki hasonló helyzetbe került, hogy tanítson az én rendszeremen keresztül. Kitartást kívánok mindenkinek! Segítsétek egymást!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3315568336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása