Nesze!szer

Kapcsolat a nárcisztikussal. Te kapcsolódsz, ő használ!

2020. január 19.

 

 

tojas_kiraly.jpg

 

Az a pasi nárcisztikus - mondják egyesek, de mit is jelent ez? Egy mondatban megfogalmazható: menekülj! De honnan ismerheted fel, hogy egy nárcival van dolgod?

A nárcisztikus a legjobb manipulátor a világon, ahogy ezt a politikában is látjuk jelenleg. Kapcsolati téren  értelmezve a fogalmat...megismerkedtek, jön az első randi, aztán a második, a harmadik és azt hiszed, megfogdtad az Isten lábát, pedig csak egy minden átváltozásra képes nárcival van dolgod. Minden programodhoz igazodik, pont neki is tetszik a film ötlete, amit megnéznél a moziban és aznap is ráér, amikor Karakószörcsögre kell autóznod. Felveszi a legjobb társ alakzatát, mesél a szüleiről, családjáról és azt gondolod: jesszus, még a família is fontos neki! Aztán telik-múlik az idő, amikor már kellően behálózott, esetleg összeköltöztetek, szép lassan kiderül, eddig imádták a pasik a főztödet, de szerinte nem tökéletes, ahogy a palacsintát sütöd. Nem jó, ahogy a munkádat csinálod, rosszul bánsz az emberekkel, haszontalan könyveket olvasol. Alkalmatlan vagy a takarításra, kifesteni sem tudod magad rendesen és téged csak sajnálni lehet. Te nem tudsz jót tenni. Az elején, még lehet, hogy megpróbálkozol, aztán megérted. nem lehet. És a kulcs itt van, mert a nárci számára semmi más nem fontos, mint a haszon. Ti nem azért ismerkedtetek meg, mert te tetszettél neki, hanem csak a javaidat akarja. És pont. A nárci a másik energiájából él. Azt is észlelheted esetleg, hogy mióta együtt vagytok, fogysz. Az elején örülhetsz, hogy hú, de jó, feljön a régi farmer, aztán már nem annyira. Neki nincsenek igazán barátai, bensőséges viszonya, mert nem lehet. A te kapcsolataidat, ismerőseidet viszont maximálisan turbóra járatja, hogy neki jó legyen. 

 

Ő nem tud szeretni, mert az egész, ami az ő borzasztó felnőtt létét okozza, egy gyerekkori trauma. Nem szerették jól. Nem figyeltek rá. Ő piros kis autót szeretett volna karácsonyra és zöld kockás pulóvert kapott. Nem azt figyelték a szülei, ő milyen, inkább azt, milyennek kéne lennie. Nem tudta felhívni magára AnyuApu figyelmét, csak akkor, ha úgy érezte, most jól viselkedik. Nem szerették olyannak, amilyen, tehát a lelke mélyén azt tanulta, őt nem lehet szeretni. A fölnöttségben pedig csak akkor tud létezni, ha lenyom ugyanúgy mást, mint ahogy vele tették gyerekként. Ezért elkezdi szépen, lassan, szisztematikusan elvenni az önbizalmadat. Különös veszély leselkedik a harmincas, sikeres nőkre például, akik azt gondolják: hű, végre itt van valaki, akinek én kellek. Drágám, rossz hírem van, az energiád kell, hogy abból éljen meg a nárci. Nem tud igazán kapcsolódni hozzád, nem tanulta meg, milyen az, viszont használati tárggyá fokoz le. Otthon nem bátorít, nem dícsér, elmondja, hogy undoritóan nézel ki, de ha úgy hozza a kedve, mert valami fontos dolgot szeretne elérni, a szüleid előtt ajnároz téged. Az egyik taktikája, hogy nélkülözhetetlenné teszi magát. Vagyis úgy csinál, mintha... te nem tudsz létezni nélküle, alkalmatlan vagy mindenre, téged nem lehet szretni... csak ő az, aki meghozza ezt az áldozatot. Gyengébb pillanataidban ezt el is hiheted. De a pálya széléről, objektiven tekinte a történetet tudnod kell, ez csak manipuláció, nem más. Kalitkába zárj, mert pont a szárnyaidat akarja letörni. Mindig, mindenben ő lesz az okosabb, az egész világot lenézi, egy óhatatlan pillanatban akár meg is koronáztathatja magát, vagy a király jelzőt kezdi nem annyira viccesen kérvényezni otthoni használatra. Ő nem beszél, hanem szózatot intéz a népéhez. Mindent és mindenkit lenéz, úgy, hogy még sámli sem kell hozz.

Te szeretheted őt. Ő viszont nem tud szeretni téged. Mert önmagát sem tudja. Csak soha nem látja ezt be, a kommunikációjában ő az univerzum kezdete és vége. Az origo. 

Ám egy dolgot meg kell jegyezzél. A nárcinak nem tudsz segiteni. Sehogy. Te nem tudod a gyerekkori traumáját ecsetelővel kezelni, ehhez bizony szakember kell. Ám az akkor játszik csak, ha az illető hajlandó belátni, vele bizony gond van. Ez az esetek igen alacsony százalékában jelenik meg. És mit is tudsz tenni, ha összehozott a sors egy nárcival? Erősen megnyomni az escape gombot és menekülni. Amennyiben pedig mélyen benne vagy egy ilyen történetben, szép lassan kezdjed újra felépiteni az önbizalmadat, amit elvett tőled. De titokban, mert ha megneszeli, hogy már nincs hatalma feletted, éktelen haragra gerjedhet. Ám nem kell félni, ha sikerült kilépned, a nárci nincs meg más energiája nélkül, gyorsan talál magának másik áldozatot. Te pedig maximum néhány évig nem kérsz majd a virágosnál nárciszt a virágcsokorba és boldogan élvezed a szabad életedet! 

 

Ps: Amennyiben érdekel a téma titeket, szóljatok, mert bőven van még a tarsolyban, a nárci anya is érdekes ám... persze, csak képletesen.  

Ps2: Teljesen természetesen egy nő is lehet nárcisztikus ám!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr315416222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haXXor 2020.01.20. 10:16:35

Csak pasi lehet narcisztikus...

akos873 2020.01.20. 10:16:45

Érdekes, alapos, köszönöm, élvezezes volt olvasni, pedig nem könnyű téma. Szerencsére nárci párom nem volt, de a nárci anya téma is nagyon érdekelne, azt hiszem abból kijutott nekem.

Célkereszt 2020.01.20. 10:16:58

Azért , mert szar az ízlésetek, a állandóan ponyvát olvastok, zs-kategóriás filmekért rajongtok, és ezt a partneretek megmondja, még nem nárcisztikus, csak igényes.

beautyka 2020.01.20. 10:17:45

@haXXor: Nem, nő is lehet, ahogy lent is szerepel.

beautyka 2020.01.20. 10:18:35

@akos873: oh, az azért nem könnyű, szép feladat ezen dolgozni felnőttként. Akkor vettük az adást, köszönet!

fernel 2020.01.20. 18:55:31

Ajajj, tudnék mesélni ...
Nárci pasi nem jutott, hála az égnek, de a főnököm nő és nárci. Szívás maxi gázon, menekülési útvonal meg nincs. Még jó, hogy rátaláltam az ilyen írásokra, és legalább rájöttem, és most már kristálytisztán látom a játszmáit,

BiG74 Bodri 2020.01.20. 18:55:44

Hát úgy tudom, hogy a nárcisztikusság is egy tól-ig fogalom. A megnyilvánulások mikéntjei, mértékei változóak személyenként.
Én az egyik barátomnak mondtam, hogy nárcisztikus, amin jót nevetett, mert azt hitte dicsérem. Aztán megnézte mit jelent, tíz éve nem beszéltünk azóta.

badlucktotem 2020.01.20. 18:55:48

tíz évem ment el egy ilyenen. megszűnik minden morál, és érvényét veszti az összes szabály, ami szerint addig éltél,
ja...és nő volt.

TGabi 2020.01.20. 18:55:54

Főnökben ismérvei:

-Felfelé nyal
-Lefelé tapos
-Felfelé mosolyog
-Lefelé - pláne ha jó vagy - igyekszik minél hamarabb kinyírni

Mosolygós, ál - diplomatikus magyarázata az összes szarra, amit nála értelmesebb emberekre borogat: "Még tanul..."

beautyka 2020.01.20. 18:58:06

@fernel: oh, az kemény dió, kitartás!

beautyka 2020.01.20. 18:59:47

@badlucktotem: uhhh... részvétem és de jó, hogy kijöttél belőle!

beautyka 2020.01.20. 19:00:21

@TGabi: ... tényleg, sajna...

Balázs Paróczi 2020.01.21. 08:09:39

Az exfeleségem egy Narcis 2000 Premium modell volt, a legrosszabb fajtából. 9 évig próbált az igájába hajtani, de hasztalan. Aztán talált egy olyan pasit, aki a cipőjét se köti be az engedélye nélkül. Azóta boldog :-)

]{udarauszkasz 2020.01.21. 08:09:30

Nekem az egyik exfonokom volt ilyen. Aztan, mikor atlattam a szitan, es szembesitettem a dologgal, szinten ektelen haragra gerjedt. Pereskedes is lett a fizetesem korul. De aztan jo vege lett.

kvadrillio 2020.01.21. 08:09:37

nu. ilyen faszul nagyonbeteg celeb, mint te vagy , nincs is több az egész világon ! szívbeteg, cukorbeteg, agybeteg....stb.....sztem húzzz egy műpinát az orrodra és ne vegyél levegőt bazdmeg ! :O)

Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Boros Juli bulvár ma 21:34 385

A fitneszmester vasárnapi élőzése, melyben a nőket tette felelőssé azért, mert tönkremegy a házasságuk, komoly reakciókat váltott ki, ezekre válaszolt most.

jahhh...és a feleséged olyan tsúúúnnnya vasorrú bába, h csak vakember kefélgetheti őt meg esetleg még te ! :O)))))

beautyka 2020.01.21. 08:18:45

@]{udarauszkasz: na, ez nem pite. De a jó vég azért örvendetes.

beautyka 2020.01.21. 08:19:17

@Balázs Paróczi: 9 év???? Hős vagy és örülj, hogy már nem vagy vele!

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2020.01.26. 08:53:56

sírtam, mikorra végigolvastam. 8 év az életemből, de nem az én 8 évemet sajnálom, sokkal inkább azt, hogy ennyi idő sem volt elég ahhoz, hogy megmutathassam, mennyire szeretem (és szeretni is fogom), függetlenül attól, hogy milyennek érzi magát. Tudom az eszemmel, amit az utolsó párterapeutánk mondott vigaszként: "Akarata ellenére senkit nem tehetsz boldoggá" . Tudom azt is, hogy utolsó (kb. tucatnyi "végleges") szakításunk óta már megtalálta az Igazit, lehet, hogy többször is, hogy aztán elteljen egy kis idő, és rájöjjön: ő sem az, ahogy eddig senki sem - és tudom, hogy jelentkezni fog még, legkésőbb a halálos ágyáról...és mégsem tudok megnyugodni abban, hogy menekülnöm kellene tőle. Nagyon-nagyon szomorú történet - és mindegy, hogy nő vagy férfi: bárki lehet ebben az életcsapdában, ha szereted, akkor szörnyű mellette élni, de szörnyű nélküle is, hiszen tudod: nincs esélye egyenesbe jönni, kortól függetlenül. ("ő" most éppen 56), és hiába mantrázom, hogy talán majd jön egy nálam türelmesebb, okosabb, egy számára jobb, és talán majd vele sikerül, és sosem késő - sajnos érzem, hogy ő már csak ilyen marad. Nem akarom szánni, vagy sajnálni, egyszerűen csak szeretem, és szeretném egyedül is boldognak látni. De ez eszem tudja, hogy a cikkben említett "igen alacsony százalék" szinte a nullával egyenlő. És ez nagyon fájdalmas. :-(

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2020.01.26. 08:54:03

@haXXor: miért csak pasi lehetne? Ismerek nárcisztikus nőt, többet is.
süti beállítások módosítása