Nesze!szer

Meghan Markle magyar kabátja és a varrónők körüli botrány

2019. november 17.

 

 

meghan_kabat_kezd.jpg

 

Hogy is van ez? Az angol sajtó napok óta Meghan Markle kabátja körül forog. Ezt a szép képzavart azért sem tudtam kihagyni, mert tényleg valami ilyesmi van. Azt gondoltam, én nem foglalkozom a témával, aztán reggel feljött a dolog egy olyan csoportban, ahol hazai készítők is vannak. Érhető módon ugye, hisz mindenki szenved a kis hasznával, a munkaerővel, a sok befizetendő mindennel és van mondanivaló bőven a témában. A skandallum tárgya ugye az, hogy a Daily Mail lefülelte, Meghan olyan kabátot viselt a Remembrance Day-en, ami az elhunyt katonák előtt tiszteleg leginkább, amit az angol fizetésekhez képest fillérekért állítottak elő. Ez nem egy Zara ruhadarab, amit mondjuk a sógornője visel gyakran, hanem egy Stella McCarntney gyártmány. Már a gyártmány szót a tervező értelmében értem. Meghant azért rendesen osztja a brit bulvársajtó, ami nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánik bárkivel is. De a kérdésben nemcsak ez az érdekes, hanem az is, hogy maga valahol a tervező, a McCartney lány robbantotta ki a botrányt, aki a social médiában dicsekedett azzal, hogy Meghan az ő kabátját viselte. 

A Daily Mail pedig ugye utána ment a sztorinak és meg sem álltak a Beriv üzemig (hivatalosan Beriv Kft), ami kis hazánkban található,, konkrétan Berettyóújfaluban. Hosszan szörnyülködnek azon, itt milyen keveset keresnek a varrónők. (A kabát átszámolva 600 ezer Ft) Ehhez azért csak annyit fűznék hozzá, hogy némileg ismerve a műfajt, jelenleg lasszóval keresik itthon a készítők a jó munkaerőt. Sokan elmentek külföldre, a tudás pedig nem mindenkinél az igazi. De egy jó varrónő igazi kincs, kéretik megbecsülni, mondanám a halknál inkább hangosabban. Picit nagyobb a rálátásom a dologra, mert a nagymamám, az Anyukám is varrt, de még a dédszüleim is az öltözködéssel foglalkoztak és nemcsak úgy, hogy reggel kinyitották a szekrényt. Ráadásul, pontosan tudom, hogy milyen virágzó textilipara volt egykoron Magyarországnak. Volt. Most nem itt tartunk, ám azért az örvendetes, hogy felsőbb szintről is igyekeznek erőt, energiát pumpálni abba, hogy újra figyeljenek a magyar divatra. Az már másik kérdés, hogy mennyire szakmai a ténykedés, ezt nem az én tisztem megítélni,én örülök minden virágzásnak és segítségnek a témában. Szerintem a honi kreativitást messze menőkig támogatni kell. És igen, az angol fizetésekhez képest szörnyű, hogy a Stella McCartney kollekció darabjait varró varrónők a Berivben még 200 000 forintnál is kevesebbet kapnak. Ez tényleg szörnyű. Csak Magyaroszág olyan, hogy bizonyos térségekben az ilyen gyárak látják el munkával a környező települések tetemes hányadát. Ha ez megszűnik, ez sincsen sokszor. Hinnék abban a világban, ahol egy varrrónő, aki egész nap görnyed egy gép felett, ahogy az én apai nagyanyám is tette, igazán nagy megbecsülést kap. És hinnék abban is, hogy újra szárnyal a magyar textilipar és büszkék lehetünk Nanushkától Abodi Dóráig, az Elysianig és sok-sok kis tervezőig mindenkire, aki viszi az ország kreativitásának hírét. De ez nem rajtam múlik. Én csak kis döntéseket hozhatok meg, mondjuk azt, hogy pénztárcámhoz mérten a honi tervezőket támogatom. Ám álszent sem szeretnék lenni és nem mondom, hogy nincs a gyerekemnek vagy nekem olyan fast fashion pulóverem, amit nem egy bangladesi üzemben készítettek, a magyar varrónők fizetésének ötödéért. És akkor az angol fizetéshez nem is merem mérni. Meghan Markle-ben pedig bírom azt, hogy egy angol tervezőtől válaszotott kabátot olyan napon, ami az országért elesett katonákra való emlékezésről szól. 

 

Az eredeti angol cikket ITT olvashatod, a képek az eredeti postból vannak. a Stella kollekcióját varró Beriva magyar varróüzemben készültek. 

Ps: több híres és nagy márka varrat Magyarországon, csak ezt nem verik sem kis, sem nagy dobra. 

Ps2: még több fizetést a varrónőknek. Is!

Ps3: az index eredeti cikke ITT.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6715310092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.11.18. 07:00:17

Igazad van és köszi a cikket!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.11.18. 07:00:25

Soros biztatta fel az angol sajtót, hogy lázítást szítsanak a jól fizetett magyar munkások között.

Kopasz Szuzukis 2019.11.18. 07:00:34

A botrányt tovább fokozná az a tény, hogy az adott "vidéki kis kóceráj" már több, mint 40 évvel ezelőtt is komoly külföldi megrendelésekre dolgozott. Német, olasz, francia megrendeléseket időre, jó minőségben teljesítettek. Csak épp az a fránya anyagi megbecsülés marad el most is. Mintha nem történt volna rendszerváltás.

meggyes alfonz 2019.11.18. 07:00:39

Berettyóújfaluban sem ma kezdték.

A 70-es évek óta dolgoznak nagy divat márkáknak. Gucci, DG, Armani stb.
Az ott dolgozók büszkék arra, hogy ilyen nagy neveknek dolgozhatnak.

ezta 2019.11.18. 09:08:15

Sajnálom, de el kell, hogy keserítselek. Nanushka pont az, aki nem jelenti be az embereit arra a teljes munkaidőre amit nala dolgoznak valójában, legalábbis bocs, ez úgy korrekt, ha hozzáteszem: két éve így volt, menekültek tőle a varrónők. Tehát nem tartom etikusnak hypeolni, de mindenki a maga hite szerint, tudom, h ez itt nem erről szólt alapvetően, de nem árt informálódni, mielőtt reklámot csinálsz olyanoknak, akik tevékenyen vesznek részt abban, h szétcsesszék ennek a szektornak a maradék értelmét azok számára, akik ott dolgoznànak (amiben én semennyire nem vagyok érintett családilag). Ez csak addicionális finomság, a textilipar évtizedek óta tartó mélyrepülése nem ettől van, de az ilyenektől lesz igazán hungarikum....

midnight coder 2019.11.18. 09:08:26

1. A divat az emberiség legpusztítóbb szokása. Amikor a szőkenő, vagy a nem egészen hetero férfi csak azért cseréli le a ruhatárát, mert úgymond kiment a divatból.

2. A könnyűipar nagy része már régesrég a fejlődő országokba költözött. Az, hogy idehaza egy rakás csajnak még ezzel kell foglalkoznia, a mi nyomorunk.

beautyka 2019.11.18. 10:07:59

@Kopasz Szuzukis: Pontosan. Köszönöm a kommentedet, minden varrónő nevében!

2019.11.18. 10:23:45

Nem értem, mit kell ezen felháborodni. Ha a Beriva kétszer annyit fizetne a varrónőknek, akkor valószínűleg annyira drága lenne, hogy ez a Stella McCartney Moldovában gyártatná le a gönceit. Ha a berettyóujfalusi varrónők vállalják ennyiért a munkát, akkor hagyjuk óket dolgozni. A magun részéról vásároljunk tudatosan (de ne bután!), ennyi telik tőlünk.

2019.11.18. 10:23:51

@midnight coder: kiegészítés az 1-hez: és a nerlovag. Csak hogy én is politizáljak.

2019.11.18. 15:54:35

Egyik unokatesóm dolgozott egy évtizedig Nyugat-Dunántúlon, de a határhoz annyira nem közeli környéken egy ruhagyárban. Végig minimálbéres munka volt, ha jól tudom pár éve már nem ott dolgozik, talált jobbat. Ők is drága, minőségi ruhákat gyártotta, viszont a válság alatt egyre olcsóbb anyagból, ami erősen rontott a minőségen. Amit ma Magyarországon varrnak, és nem nálunk szegényebb országban, az olyan kategória, amit az átlagember nem tud kifizetni, a dolgozók pedig még így is a hazai átlag alatt keresnek. A kommersz ruhákat gyártó textilipar már régen tönkrement, mert ahhoz mi is drágák vagyunk.

Azt gondolom felháborodni ezen nem kell, nem ez az ok, hanem ez az okozat. Ha a jelenleginél fejlettebb ország lennénk, akkor valószínűleg semmit sem varrnának nálunk, leszámítva a méretre szabást, mert ennél nagyobb hozzáadott értékű munkák lennének az országban. Viszont ha a felháborodás miatt nem vásárolnak a nyugati gazdagok ettől a cégtől, akkor a varrónők veszítik el a munkahelyüket. Nem azon kellene felháborodni, hogy miért dolgoztatnak a cégek olcsón a relatív szegényebb országokban, mert nem ez az ok, ez az okozat, sőt ha minél többen keresnek olcsó munkaerőt a szegényebb országban, az ott csak jót tesz, mert feljebb veri a munkaerő piaci árát.

midnightcoder2 2019.11.18. 15:54:43

@a szürkebarát ötven árnyalata: A nerlovag nem feltétlenül pusztítja el a bolygót, pár milliárd ember viszont, aki csak azért cseréli le a ruhatárát, mert Párizsban egy félhülye kitalálja, hogy mostantól más a divat annál inkább.

Örömhernyó 2019.11.18. 17:07:30

@midnightcoder2: Amit Párizsban terveznek, mutatnak be, azt az átlag magyar vagy amerikai sem engedheti meg magának, és hordhatatlan göncöket eredményez, amik pedig hordhatóak, azokat évtizedekkel később is elő lehet venni, mert divatosak. A legrosszabb a fast fashion, ami a kommersz divat, meg a vicces feliratos pólók és szaggatott farmerek pufidzsekik, ami tömeges és évente 2 nyári-téli szezonokban változik.

sutyerák 2019.11.18. 18:16:00

nálunk volt egyszer egy,ahogy itt hívták bugyigyár. triumph.
aztán gondoltak egyet bezártak,és elmentek románba,olcsóbb munkaerő miatt.

aztán rájöttek,hogy olcsóbbnak olcsóbb,de ócska is az a munkaerő.

-visszajöttek és nem találtak senkit akik nekik dolgozott volna,mert a jó varrónők leléptek nyugatabbra.

Emmett Brown 2019.11.19. 06:52:03

6 kiló egy igényes kabátért nem is annyira durva.

Attilajukkaja 2019.11.19. 12:25:39

@Emmett Brown:
Nem durva, ha a saját magad által megtermelt javak árából fizeted. De itt az alattvalók fizetik a cechet egy sima kabátért. :o)
süti beállítások módosítása