Nesze!szer

Mi is az a diéta?

Sólyom Enikő edző segít!

2016. július 13.

 

 

 

 

 

dieta.jpg

 

 

 

A mai világban lépten-nyomon ránk rivall a divatdiktátorok és fitneszmodellek által festett ’’sovány világ’’. Az az érzése az embernek, hogy már el sem fogadják embertársai, csak akkor, ha megfelel a nagybetűs FORMÁNAK…..

Ugye most sokan ismertetek magatokra?

Személyi edzőként nap mint nap találkozom hasonlóan gondolkodó emberekkel, akik ebben a felszínes világban tele vannak szorongással, önértékelési problémákkal. Olyan emberekkel, akik mind tökéletesek, értékesek, és példaértékű életet élnek önmaguk torz képének árnyékában. Pont ezért gondolom, hogy talán segíthetek azzal, hogy a diéta fogalmát a fejünk felett lebegő pallos helyett egy igazán hasznos segédeszközre írom át a tudatotokban.

 

solyom_eniko_1.jpg

 

Manapság a diéta egy mumus…egy nem kívánatos kényszer, ami alapvetően a megvonást, a hiányérzetet, a szenvedést, az eddig megszokott ’’ bűnös élvezetektől’’ való eltiltást testesíti meg. Higgyétek el, hogy az elmúlt több mint 20 év során volt időm kitapasztalni, tesztelgetni, és a megkérdezettek 99%-ának felállt a szőr a hátán, mikor csak említettem a fogalmat. Pedig a diéta nem egy mumus, nem a megvonásról, a veszteségről, a nélkülözésről szól…legalább is amit én ajánlok, az nem. Az ember hall mindenféle csodadiétáról, melyek szépen elringatják illúzióra éhes tudatunkat….de hosszú távon testünk mindig bosszút fog állni azon egyszerű oknál fogva, mert mesterségesen nem lehet egészséges testet fenntartani. Erre ezer, meg ezer példát látok, hallok. Jómagam is kipróbáltam néhány diéta fajtát még fiatal kis csikóként. Voltam fitneszversenyző, éheztem szomjaztam, mert fontos volt az eredmény…de nem érte meg. A versenydiéta nem csak a szervezetet sanyargatja, hanem az idegrendszert is…a verseny közeledtével szinte mindent megvon magától az ember…szénhidrátot, vizet..csak hogy jól szerepeljen a színpadon, és megfelelő helyezést érjen el. Jó tudni, hogy a bombaformát néhány napig lehet tartani, és utána a testünk visszaveszi, ami jogosan az övé, sőt még többet, hátha lesz még ilyen sanyarú időszak. Ez nem tesz jót sem a belső szerveknek, sem a bőrnek (mert hiszen ki tudja azt követni, ha akár több méretet is változik a test, pluszba és mínuszba egyaránt?), sem az immunrendszernek. Amolyan jojó effektus, És így jár ezzel minden olyan próbálkozó, aki drasztikus diétára adja a fejét, és szinte rulettre teszi fel az egészségét. Honnan tudod, hogy bírni fogják-e a szerveid? Honnan tudod, hogy milyen állapotban van a szíved, a májad…stb??

.Aki azt mondja, hogy egy verseny formát, vagy egy fotózásra szánt, retusálást nem igénylő alakot éveken keresztül megtarthat az ember, az hazudik. Nah de elég a mindennapos ’’ Ne egyél semmit, és majd percek alatt lefogysz ’’ elképzelések fejtegetéséből….

Jöjjön a KULCS 

A kulcs abban rejlik, hogy megéri-e megenni a sok cukrot, zsírt, hogy meg kell-e szó szerint tömnöd magad, mint a libákat, hogy hízzanak???

Hát NEM!!!!

Régebben a nők és a férfiak kemény fizikai munkát végeztek, és akkoriban teljesen tökéletes volt a zsírszalonna kenyérrel….de manapság, mindenki beteszi a kis fenekét a kocsiba, meg felszáll a tömegközlekedésre, nehogy sétálni kelljen akár egy buszmegállónyit is…a felvonókról nem is beszélve…csak szólok, hogy a lépcsőzés nem csak az izmoknak tesznek jót, hanem a szív és érrendszernek is. Ha eltunyultok, és nem megfelelő táplálékkal tömitek folyton magatokat, hát... hogy is fogalmazzak szépen? - nem kaptok útlevelet a hosszú élethez! 

Ezért óriási fontossággal bír az, hogy ne azért éljetek egészségesen, mert elvárják tőletek a tökéletes alakot…hanem azért, mert fontosak vagytok önmagatok számára, hogy jól érezzétek magatokat, hogy végre egy egészséges önbizalommal tudjatok kimenni az utcára! Mert tökéletesen igaz a mondás, hogy :

ÉP TESTBEN, ÉP LÉLEK 

Plusz néhány tuti tanács, amit megszívlelhetsz, ha ügyelsz magadra és a súlyodra:
- étkezés előtt mindig igyunk egy jó pohár vizet, így jóval kevesebbet tudunk enni, és nem is leszünk annyira éhesek.
- Evések után legalább 1 órát várjunk a folyadék bevitellel, mivel így nem oldjuk fel a gyomorsavat, és nem nehezítjük az emésztést.
- Mindig mindent jól rágjunk meg, szinte pépes legyen az étel állaga.
- Legalább 3-4 liter folyadékot fogyasszunk naponta, aminek minimum 80%-a legyen víz!
Ez jó lesz így??
hozzá lehetne tenni még azt is, hogy mivel minden ember más, érdemes megejteni egy személyes konzultációt...

 

 

Sólyom Enikő edző, testszobrász (amennyiben szeretnél személyi edzésre vagy táplálkozási tanácsadásra bejelentkezni Enikőhöz, ITT találod meg a facebook oldalát)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr918880124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása