Nesze!szer

Csipkerózsika mese korbáccsal és erőszakkal: A szürke 50 árnyalata

2015. február 11.

 

 

50-shades-of-grey3_2e711af6b4d638ff16232eeeabfd0b1e.jpg

2 dolgot rögtön a post indulásánál leszögeznénk:

1. Ez egyetlen vélemény, mindenki máshogy ítéli, ítélheti meg ugyanazt. Mi ma egy sajtóvetítésen láttuk a filmet.

2. A könyvet olvastuk, ismerjük, szerettük, szeretjük.

Akkor kezdjük az elején. Eleve furán szürreális, ha egy csendes hétköznap délelőtt az ember egy barátnő-kollegínával maga mellett soft pornót néz. És az eleve még furcsább, hogy ezt egyszerre száz kollégával egy teremben teszi. Ez volt a mi délelőttünk ma. A szürke ötven árnyalatát olyannyira várták itthon a hölgyek, hogy elővételben ötvenezer jegy fogyott el rá. Így mi is kíváncsiak voltunk, mi is sül ki belőle, ezért a Mammut sajtóvetítését nem hagytuk ki... hát...

A főszereplő lányt a könyv alapján mi sokkal, de sokkal szebbnek képzeltük (Melanie Griffith lánya egyébként). Mr. Greyt pedig sokkal, de sokkal férfiasabbnak, erőszakosabbnak, markánsabbnak. (Bár azért néhányszor megpihent a tekintetünk a csikkes felsőtestén) A történet első fele maga a tiszta romantika, Bridget Jones szerencsétlekedését felülmúló eséssel indul ugye a nagy románc. Innen pedig jön a vihogós-kínos-kuncogós-majdnem randizós vonal. Anasztázia (bocs) egyébként pedig, miután már túljutottunk azon, hogy nem annyira szép, iszonyat cuki. Néha szánnivalóan szerencsétlen, mint Bridget Jones, néha pedig meg határozott, mint a Micsoda nő! Julia Robertse. Kicsit ide-oda ugrál a szerepben, nem is értjük, mit talál benne a vagyonos ficsúr vonzónak. Ja, mert azt elfelejtették kicsit ábrázolni a filmben, hogy mekkora hatalom is ez a Grey srác, a könyvben azért ennek sok oldalt szenteltek. Sebaj. Itt még nagyon szerettük az egészet, gondoltuk is, hű, ez ilyen kis csöpögős-nyálas izé lett, nem baj, kell az egy nő szívének. Meghatódtunk, ahogy Grey megjelenik a barkács üzletben, ahogy kávézni hívja a lányt. Aztán bejött ez az alávetett vonal, ami az alapmű legerősebb szála ugye, vagy inkább egy olyan valami, amire ráfűzték az egész történetet. Itt ez nem igazán érthető, elsikkad, elviccelik, de mi még mindig bíztunk az igaz szerelem erejében, korbácson innen, korbácson túl. Gondoltuk, tényleg milyen remek választás pároknak ez a film Valentin-napra, vagy hogy picit feldobják a szexuális életüket. Aztán rájöttünk: nagyon nem jól gondoltuk ezt.

Pontosan mértük, az első aktus megtörténéséig 45 perc telt el a film kezdete óta. Aztán az ötödik szex számolása után feladtuk. Anasztázia már látta a játékszobát és az addig érdekes módon kedves kisfiúnak tűnő Grey már hamuszürke arcú furasággá vált. Ráadásul, 18-as karika ide, vagy oda, azok a bizonyos testrészek, melyek ugye a szexuális tevékenységhez fontosak szoktak lenni, nem kerültek elő. Illetve nem láttatták, láttatják az alkotók ezt. No kuki, no puni - mondanák ezt Siófokon nyáron a dodzsem mellett álló lányok. Nem baj, megy a szex úgy is, ha nem bukkan fel a zászló.

A film második részét már konkrétan untuk, hisz a könyv alapján pontosan tudtuk, hogy melyik jelenetben mi fog történni. Még az is felmerült bennünk, hogy aki találkozott már a családon belüli erőszak fogalmával, ne nézze meg ezt, mert kiakad, bármennyire is két ember közös akaratáról van szó. És még egy: aki azt gondolja, egy pasit meg lehet változtatni, az se menjen el a moziba, főleg, ne erre a filmre.

A vége pedig? Minden jó, ha a vége jó. Aki olvasta a könyvet, az pontosan tudja, vidáman nem jöhet ki a moziból az ember. És nem is jött. Ez a film olyan lett, mintha a második rész hosszúra sikerült trailere lenne. Imádtuk benne a szép tájakat, a romantikus pillanatokat, a némi szexet, a játszószoba brutálisan gazdag bilincs és korbács választékának látványát, de az egészet valahogy elk...ták, hogy egy magyar politikai klasszikussal éljünk. Bennünket lehangolt. Nem adott, hanem elvett. Nagyon szépen fényelt film, gondosan kiválasztva minden kellék, gyönyörű a lakás belseje, a gazdagság, a Csipkerózsika történet, amikor a szegény leányra a gazdag férfi szemet vet. Csak az addig éltek (b..tak? hogy hűek legyünk?), míg meg nem haltak marad el... érzésben.

Kifelé a moziból az egyik helyi dolgozó hölgy megkérdezte tőlünk: milyen a film? Annyit tudtunk válaszolni neki: nézd meg inkább az Oroszlánkirályt!

Ps: amennyiben nem olvastad a könyvet, ajánljuk ezt a filmet. Az egyik barátnőnk ebben a variációban lázba jött tőle!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr697161907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászmustárral (törölt) 2015.02.12. 11:59:38

A filmet nem láttam, csak az előzetest, de szerintem a főszereplő hölgy szép és természetes,
a szemei gyönyörűek.
Nem az a tipikus babaarcú, sablon csaj.

reqcka 2015.02.12. 13:38:03

A hócipőm tele van már a film promózásától, nagyon átestek a ló túlsó oldalára. Már a Disney hercegnőket is kikötözték az egyik cikkben.. Én még nem láttam a filmet, de a nagy nyomulásukkal már el is vették a kedvem a megnézésétől..

Moria 2015.02.12. 19:00:35

Meg kell mondjam, elolvastam a könyvet, és megnéztem a filmet is. Nekem utóbbi jobban bejött, a vége felé már egész jó kis erotikus drámává alakult, megváltozott a hangulata egy sötétebb irányba.

Azt meg már régóta tudni lehetett, hogy csak meztelenség lesz benne, de álló zászló nem, hiszen már a forgatás elején kikötötték a szerződésben, hogy nem jelenhet meg a vásznon semmilyen nemi szerv. Mert akkor nem moziban, hanem szexboltok elsötétített kabinjaiban kellene vetíteniük. Ezt tehát negatívumként felhozni nem éppen fair.

Dakota Johnson szerintem megfelelő volt Anastazia szerepére, mert helyes, szép lány, bár kíváncsi lennék, milyen lett volna a film, ha mondjuk Alexis Bledel kapta volna meg akaraktert.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.02.16. 17:27:08

Mit fognak azonban MOST mondani azoknak, aki a Szürke 50 árnyalatában azt tapasztalják, hogy a film főhősnője, a vonzó Anastasia (és a vele azonosuló családanyák, titkárnők, MILF-fek és basznivaló egyiptológusok milliárdjai) dalolva írják alá a kellő részletességgel megfogalmazott szerződést arról, hogyan szolgáltatnák ki magukat egy heteroszexuális, keresztény, fehér és ráadául még Férfi minden kényének, kedvének és alantas vágyainak?

Képletesen szólva nem elég, hogy a női nemet egy személyben képviselő Anastasia letérdel az egy személyben a Patriarchizmust megtestesítő keresztény, heteroszexuális, fehér és ráadául Férfi Christian Grey lábai elé, hogy ebben a kényelmes pózban jó alaposan bepucsíthasson neki, hanem még saját kicsi kacsóinak segítségével szélesre is tárja hamvas őszibarackot formázó farpofáit, hogy Ura és Parancsolója minél jobban megtekinthesse a tátongó rést illetve hozzáférhessen az összes létező testütegnyílásához.

A Szürke ötven árnyalatánál nem is kell meggyőzőbb bizonyíték arra, hogy lelke mélyén MINDEN NŐ szubmisszióra, behódolásra, izgalmas megaláztatásokra és egy csipetnyi nemi erőszakra vágyik

huffnagel.blog.hu/2015/02/14/a_szurke_otven_arnyalata_feminizmus_one_billion_rising
süti beállítások módosítása