Nesze!szer

A csóktilalom vírusa

2014. október 26.
efd03407f05d468b2e491df05e8586f5 (1).jpg
Becézgethetjük akárhogy de sajnos, hogyha az ajakherpesz egyszer felbukkan, akkor egy életen át bajlódhatunk vele. A betegség reaktiválódása főként fiatal nőknél fordul elő, amit többnyire a Herpes simplex I. elnevezésű vírus okoz, ami a legtöbbször bőr- és ideggyulladás formájában mutatkozik meg. Kétféle fertőzést különböztetünk meg:
  • elsődleges, azaz primer fertőzés, ami többnyire tünetmentes és már gyermekkorban lezajlik;
  • másodlagos, azaz szekunder/visszatérő, amit a vírusok újbóli aktivizálódása okozza.
Nem is gondolnánk, de nem ritka, hogy az elsődleges fertőzés a törülköző, a borotva vagy akár a közös evőeszközök közvetítésével történik. Ezt követően a vírus az érzőidegek mentén alattomosan felkúszik a háromosztatú, azaz a legnagyobb agyideg dúcainak idegsejtjeibe és ott várja meg az aktív betegség által kiváltott ellenanyag-termelés csökkenését. Amint megérzi az idegsejtek gyengélkedését, a vírusok az érzőidegek mentén a bőrfelszínre jutnak, ahol típusos bőrgyulladást okoznak. A reaktiválódásnak egyébként számtalan oka lehet a napégéstől kezdve, gyomorrontás, menstruáció, stressz, idegkimerültség, az immunrendszer általános gyengülése, betegségek vagy akár gyógyszerek hatása. Egy ilyen "gyenge pillanatnak" az áldozatai lettünk mi is, aminek köszönhetően ajkunkon apró hólyagok jelentek meg. Először csak égő, feszülő fájdalmat éreztünk, majd olyan volt duzzadt volt a szánk, mint amit elharaptunk. Pár nap eltelte után a kicsi hólyagok tartalma zavarossá válik, amik aztán felszakadnak és a helyükön gennyes lepedékkel fedett fekélyek maradnak. A megfelelő kezeléssel a betegség 7-10 nap alatt nyomtalanul elmúlik. Mi már a gyógyulás útjára léptünk, amit a La Roche-Posay termálvíz és a Zovirax ajakherpesz krém ötvözetének köszönhetünk. A kettő egyvelege egy éjszaka alatt látványos eredményt produkált, lelohadt a duzzanat és a hólyagok is redukálódtak. Értelemszerűen nem csak felületi kezelésre van szükség, hanem szervezetünket is erősítenünk kell ilyenkor, ezért reggel és este bekapunk egy-egy C-vitamin tablettát, sok folyadékot iszunk és szorgalmasan fogyasztjuk a szezonnak éppen megfelelő gyümölcsöket (most pl. körtét, kiwit és szőlőt). Sajnos, ha a herpesszel történt fertőzés egyszer már bekövetkezett, akkor a vírus egy egész életen át a szervezetben marad. Arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy más ne kapja el, ezért abban a pár napban kerüljük a közvetlen érintkezést... már, ha értitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr236833477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása