Nesze!szer

Gyere velünk táncolni holnap a nőkért, a gyerekekért!

2014. február 13.

one billion kép2.jpg

Jane Fonda, Robert Redford, Charlize Theron - hogy csak néhány nemzetközi nevet említsünk azok közül, akik a One Billion Rising kezdeményezés mellé álltak az évek alatt. Tehát nem kis mozgalomról beszélünk! Tavaly már mi, magyarok is bekapcsolódtunk és táncoltunk, hallattunk a hangunkat. De mi is az Egymilliárd nő ébredése?

Eve Ensler amerikai írónő indította a mozgalmat, amelynek a célja, hogy a nők és gyerekek elleni brutalitásra felhívja a figyelmet. Mi, nők, Valentin-napon lázadunk a bántalmazás, a megcsonkítás, a kegyetlen gyilkosságok ellen. Sajnos nálunk sem túl rózsás a helyzet, sok nő a sötét falak között retteg, hogy mikor kap egy újabb pofont, egy újabb ütést és mikor menekülhet meg a pokolból gyermekével. És ezt nem hagyhatjuk annyiban! 

letöltés (1).jpg

Idén, Budapest és a tavalyi városok mellett új helyszínek is felkerültek a csatlakozó helyszínek közé, tehát nemcsak a fővárosban találkozhatunk és rázhatjuk holnap. Debrecen, Székesfehérvár, Maglód, Rákosmente, Füzesgyarmat, Szigetszentmiklós, Dunaszerdahely és Szeged is felkerült a One Billion Rising térképére. Bombera Kriszta, Jaksity Kata, Bozsik Yvette, Kepes András, Kulka János, Zoltán Erika, Palácsik Tímea csak néhány név a hazai támogatók közül. A központi esemény 14 órakor lesz, a Nyugati téren az óránál. Beszédek, aláírásgyűjtés és persze, a One Billion Rising tánc lesz a középpontban.

Ha számodra is fontos, hogy a hivatalos szervek még jobban odafigyeljenek a nők és a gyerekek elleni erőszak felszámolására, támogasd ott egy autogrammal a levelet, melyet a Női Érdek egyesület indít útjára. De az is lehet, hogy csak eljössz és jól érzed magad velünk. Amennyiben pedig nem érsz rá, elég, ha táncolsz, táncolsz és táncolsz, az erről készült videót pedig fel is töltheted IDE. Fontos, hogy hallassuk a hangunkat! 

 

Némi plusz infó, ha bővebben érdeklelne a téma:

A világon három nőből egy erőszak áldozatává válik. Ez egymilliárd nőt jelent. Európában naponta 7 nő hal meg párkapcsolati erőszak következtében, és 10-ből 1 nő válik szexuális erőszak áldozatává.  Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

A nők elleni erőszak még mindig tabu, ezért hallgat a temérdek áldozat.  A nők - számos okból - nem jutnak el az igazságszolgáltatásig: nem támogatja őket, aki megtehetné, hiányzik részükről a jogtudatosság, félnek környezetük reakciójától, a hatóságokra és a médiára is jellemző áldozathibáztatástól

Az “Egymilliárd nő ébredése” kampány célja az erőszak megállítása, és annak biztosítása, hogy az áldozatok igazságot és jóvátételt kaphassanak. Olyan nők történeteit, tanúságtételeit gyűjtjük össze, és adjuk át szimbolikusan az igazságszolgáltatásnak, akiket nem hallgattak meg, akik nem merték jelezni, hogy erőszak érte őket, vagy akiknek ügyét bárminemű ítélet nélkül zárták le.

Magyarországon a rendőrségi tétlenség, a kellő hatékonyságot nélkülöző távoltartó határozatok, az elégtelen férőhelyszám a krízis központokban, valamint a tavaly elfogadott új szabályozás ellenére fennmaradó hiányosságok  miatt a tavalyi évben sem csökkent, sőt egyre aggasztóbb az erőszak elterjedtsége. Statisztikák szerint 3-4-szer magasabb a partner vagy a volt partner által elkövetett emberölések száma, mint azokban az országokban, ahol történtek lépések a nők elleni erőszak megelőzésére, a jogi szabályozás, a jogalkalmazás kialakítására, felülvizsgálatára, nyomon követésére. A nők elleni erőszak megfékezésére továbbra sincs politikai akarat Magyarországon. Amint az adatok korlátozott hozzáférhetősége is jelzi, a nők elleni erőszak láthatatlan: Európa 33 országa közül nálunk a legalacsonyabb a nemi erőszakról tett bejelentések aránya, miközben a krízisközpontok 717 nő lakhatási kérelmét utasították el helyhiány miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr435812963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A biztos utas 2014.02.13. 20:19:39

Fontos lenne kiemelni, hogy Európa közepén lelkiismeretlen szülők, orvosok nem adják meg a döntés jogát a gyerekeknek, testük módosításáról, átszabásáról, mert vallási, vagy divathóbort miatt a szülők ezt igénylik. Így csonkítanak meg kislányokat és kisfiúkat, kényükre-kedvükre emberek, évről évre. A gyerekek a nőknél kiszolgáltatottabbak, őket fokozott védelem illetné, amit a gyermekvédelmi törvény is garantál elvileg, a gyakorlatban azonban sehol Európában nincs biztonságban egyetlen gyerek se, ha vallási alapú őrület tombol a látszólag civilizált családjában.
süti beállítások módosítása