Nesze!szer

Amy Winehouse hagyatéka

2011. július 23.

 

Az, aki tagadja, hogy ez a huszonhét évesen elhunyt énekesnő hatással volt a világra, annak nagyon nincs igaza. Nem szobrot kívánunk neki emelni, csak elismerni azt, hogy stílusára sokan odafigyeltek. Mert mit is hozott Amy a divatba? Legrövidebben megfogalmazva, hogy a pin-up stílusnak van helye a második évezredben is és egy piercing is megfér egy ceruza szoknyával egy öltözetben. Ruházkodására leginkább a nőies kifejezés volt használható, hisz a párduc mintától kezdve a klasszikus gyöngysorig kiválóan ötvözte a különféle elemeket egymással. Persze, azt senki nem tagadja, hogy ez igen gyakran volt visszatetsző az olykor pálcikának is sovány testtel. Színekben a pirosat, a feketét, a fehéret kedvelte leginkább, megmutatta, hogyan köthetünk kendőt a hajba is elegánsra, és egy tetkó mellé elfér akár egy nagymamis kardigán is. A sminkelés területére abszolút ő hozta vissza a cicás tekintetet, melyet azért már jó ideje nem láttunk. Sokszor nem egy vékony vonalat, hanem igen erőteljes tust rajzolt magának és satírozott is rendesen feketével. Lányok ezrei gyakorolták a tükrök előtt, hogyan fessék "émisre" magukat, húzzák felfelé kicsi ívben a szemcerkát.

 

 

Az Amy frizura is tarolt, hisz utoljára Peggy Bundy-t láttuk ilyen nagy feltupírozott hajjal. Winehouse pici tincseket hagyott elöl, utána következett a madárfészek és olykor egy hajpántot vagy virágot is tűzött még bele. Aztán volt, hogy csak a sima hullámokra szavazott. A legnőiesebb topis volt, akit valaha láttunk. Fő kellék volt számára gyakorta még a nagy karika fülbevaló, amit egészen addig cikisnek tartottunk, nem másnak. De neki ez is jól állt, így persze jöttek is az utánzatok sorban. Divatos weboldalak, női magazinok közöltek összeállításokat, hogyan öltözködhetünk az ő stílusában és miként válogassuk össze a ruháinkat, ha rá szeretnénk hasonlítani. 2008-ban és 2009-ben az Amy Winehouse gúnya volt a legmenőbb a hazai farsangokon. (Persze, itt nem is volt olyan feltűnő, ha rendesen beivott a viselője, hisz ez is a szetthez tartozott kiegészítőként.) Ja, és még valami, amiről tegyünk említést. Tavasszal jelent meg a Fred Perry-nél a 32 darabból álló kollekciója. Ebben a rá jellemző motívumok találhatóak meg, egyenes vonalak, pásszentos formák, kockák, fekete-fehér, piros, virágminta. Sportosabb kivitelben minden, ami az ötvenes évekre emlékeztet. Pin-up újragondolva. (Amennyiben úgy érzed, nem szeretnél erről lemaradni, megrendelheted még ezeket a darabokat itt.)

 

 

Persze, nem kizárólag stílust tanultunk Amy-től. Találtunk egy előtte és utána képet róla (állítólag ez ő).  Akinek sem a zenéje, sem az Amy-style nem jött be, az figyeljen csak arra az üzenetre, amit ez a korai halál is mondhat. Ezt teheti a drog az emberrel. Ja, és persze nem csak a világhírű énekesekkel! Mert ilyen a stílusa.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr493092233

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RIP Amy Winehouse 2011.07.25. 12:59:29

A magunk módján emlékezünk meg róla.

Trackback: Új tag a 27-esek klubjában 2011.07.24. 02:27:18

Brian Jones. Jimi Hendrix. Janis Joplin. Jim Morrison. Kurt Cobain. És most Amy Winehouse. Nem akármilyen társaság. Csupa önpusztító zseni. Ha úgy vesszük, dicsőség ebbe a klubba belépni, csak egy kicsit magas árat kell fizetni érte. Igaz, a hallhatatl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muster Mark 2011.07.24. 00:54:10

Szerintem azért lőtte túl magát, mert a plasztikai sebészet még nem ért a koponyacsont átformálásához.

editpiaffan 2011.07.24. 01:58:49

RIP :(

nagy hangja volt

Mr. Mojo 2011.07.24. 07:16:49

"nagy hangja volt "
Hát ja, erősítővel...
Jim Morrison-nal egy oldalon emlegetni ezt a tehetségtelen senkit. fasza. Gratulálok.
Mindenesetre minden élőlényt sajnálok, aki meghalt. még ezt is.

fidesz = házmesterek pártja 2011.07.24. 08:42:56

@Mr. Mojo: csatlakozom. Morrisont emlegetni ezzel az izével egy lapon...

Judit10 2011.07.24. 09:32:43

Nagy hiba a részemről, hogy nem figyelek oda a mai fiatalok zenéjére, de ma meghallgattam a Rehab-ot, és ez a nő egy fantasztikus tehetség volt!
Csakis a legnagyobbakkal lehet egy oldalon emlegetni, végtelenül sajnálom, hogy ilyen fiatalon így engedte magát sodródni a halál felé vezető úton, és nem volt valamiért belső ereje egy ponton megtartani az egyensúlyt az életében.
Már elmúltam hatvan, de meg fogom szerezni a 2006-ban megjelent lemezét, mert egy fantasztikus előadó fantasztikus számai vannak rajta! Én utálom a tetoválást, de rajta még ez is valahogy jól állt, az ő szabad stílusához kiválóan passzolt. Nagyon, nagyon sajnálom!

MetálFater (törölt) 2011.07.24. 10:21:43

Ismerem, de nem szeretem azt a stílust, amit a művésznő képviselt.
Megpróbáltam objektíven meghallgatni néhány dalát a 12 millió eladott lemezéről. Nem ment. Nem értem. 12 millió botfülű, vagy 12 millió zenei analfabéta van a világon? Esetleg ennyi emo-s lenne?
A címadó dal például unalmas és depresszív.

Mint embert, sajnálom, de mint művészt nem. Nagy űrt nem hagy maga után...

pontien 2011.07.24. 10:42:17

Ugyanolyan bányarém, mint Lédi Gyagya, de a hangja zseniális volt. Sejthető volt, hogy ez lesz a vége.

mézescsók 2011.07.24. 12:24:44

A posztíró kicsit elszállt. Annyira azért nem volt Ő meghatározó művész, hogy hatott volna a világra, legfeljebb annak a zenei részére, és azonbelül is egy egészen pici szegmensre.
A divat nagyon ízlés kérdése, de szerintem rettenetesen öltözködött. Utánzóival még nem futottam össze, de nyilván rossz helyeken fordulok meg.Ettől függetlenül 27 évesen meghalni - szomorú dolog. Nyugodjék békében!

szmoker (Homo Trollicus) 2011.07.24. 13:41:58

@Trolljegeren: 20 év múlva mindenki hőbörögni fog, ha valaki az aktuálisan megmurdelt 27 éves balfaszt Amyhez hasonlítja majd.

beautyka 2011.07.24. 23:02:53

@Trolljegeren:
de ezt ugye nem ezen a blogon írtuk, írták...

damtimi 2011.07.26. 18:36:53

Amy Winehouse igen megosztó személyiség, de mélységesen megdöbent, hogy ennyi primitív ember van! Vol egy sajátos stílusa, és fantasztikus hangja - de persze ez ízlés kérdése, mert ugye bár sokkal többre becsülik a Jonas Brothers-t. A zenéhez értett!!!! Ha nem is a hangját nézitek, de nem tudom elképzelni hogy lehet azt mondani rá "hogy aki hallgatja zenei analfabéta" . Ez semmiképpen sem! ÉS akkor halála után így ócsárólni, ahogyan azt jópáran tettétek itt ...
Ne haragudjatok, de asszem ti se szeretnétek ezt, akármennyire elcseszett életetek volt.
"Halottakról vagy jót vagy semmit"
Ha valaki nem szerette, vegye tudomásul és az undorító megjegyzéseit tartsa meg magának. Amy MŰVÉSZ volt és simán említhető együtt Janis Joplin-nal vagy Kurt Cobaun-nel...
Hozzáteszem, ha jól tudom ők is drogosak voltak, és fiatalon haltak meg. Ettől függetlenül ugyanúgy szeretem a zenéjüket. De egyesek még mindig ott tartanak, hogy " de gáz ez az ember, akkor már a zenéje is szar" ! Gratulálok!

[c] 2011.07.26. 19:45:00

@MetálFater: "Nem ment. Nem értem. 12 millió botfülű, vagy 12 millió zenei analfabéta van a világon?"

Netán más az ízlésük, hm?

kissss 2011.07.26. 21:29:39

Jó torka volt, mint nagyon sok hasonló kaliberű énekesnőnek. Semmi több. Egy iparos volt, akit valamiért nagyon sztároltak.
süti beállítások módosítása