Nesze!szer

SLS? Az mi??? Káros vagy sem? - lehet, hogy emiatt viszketsz?

2018. május 25.

 

 

bathfoam.jpg

 

SLS mentes termék - olvashatjuk számos kozmetikumon. Ám, néhány évvel ezelőttig azt sem tudtuk, hogy létezik egyáltalán ilyen anyag - az eszik vagy isszák poént nem sütnénk el. Ma pedig már sokan beszélnek róla. Az SLS egyébként egy emulgeátor, tehát tisztításra alkalmas vegyület. Sodium-lauril-szulfát - ezt rövidítjük így. 

Sok anyuka például nem tudja, hogy nem kéne a gyereke bőrét krémezni, mert száraz. Elég lenne a tusfürdőt sls-mentesre cserélni. Amennyiben nagyon jól habzik a fürdető, akkor biztos, hogy sls van benne, ez okozza ugyanis az extra habot. Ez akár fogkrémben és samponban is lehet. Az sls hatékonyan tisztít, a bőr alól is oldhatja a zsíros anyagokat. Tehát közvetlenül a bőrrel és nyálkahártyával is érintkezik. Ha egészséges a bőr, vissza is zsírozza magát, de ez nem mindig történik meg. Sokan mondják, hogy nem kell félni az sls-től, de azért nem annyira klassz cucc ez.  Több kutatás is bizonyította, hogy ez igen erős bőrirritáló anyag. A kipirosodás, kiszáradás, bőrgyulladás szinte természetes lehet, főleg, kicsi gyerekeknél, ha meleg vízbe kerül ilyen anyaggal ellátott (mostanában scs-ről is beszélnek, de az más tészta, viszont az se örvendetes) termék. A pici örül a habzásnak, viszont utána vakarni kezdi magát. Te pedig nyakra-főre kened a testápolóval. Pedig tényleg csak lehet, hogy a tusin kéne változtatni - és van olyan megoldás, ami a habzást is biztosítja és nem szárít! 

Elképzelhető, hogy hajat mosol sls-es samponnal és nem érzed, hogy tiszta a fejbőröd, mert újra vakarni kezded. Nézd meg gyorsan a samponodat. Vagy gondolj bele abba, hányszor krémezted be a kezedet rögtön a mosogatás után. Na, ezért is sls barátunk a bűnös!

Fenyegetnek azzal, hogy nagy mennyiségben mérgező ez az anyag, de ilyen mennyiséget az életben nem fogyaszt el senki. Bizonyos tüneteket súlyosíthat, ekcémások messze kerüljenek minden ilyen terméket, melynek az inci-jében ez található (hátul a hatóanyagok felsorolása). A sebgyógyulást is lassíthatja, sőt, a szemet irritálhatja is az sls. Viszont kiválóan tisztítja a padló esetleg zsíros foltjait, tehát ne felejtsük el az érdemeit!  

Szóval, ha lehet, válasszunk sls-mentes kozmetikumot. Számos alternatíva létezik már. De azért nem kell félni ettől, mint az ördögtől... érzékenyeknek, gyerekeknek viszont egyáltalán ne! 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4714000622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuhanorepulesss 2018.05.27. 20:07:02

Amennyiben nagyon jól hangzik a fürdető, akkor biztos, hogy sls van benne, ez okozza ugyanis az extra habot.
Gondolom akkor nem hangzik, hanem habzik.
süti beállítások módosítása