Nesze!szer

Aki igazán szereti a kávét: Tóth Sándor kévészakértő

2018. február 27.

 

toth_sandor_szekszard.jpg

 

 

Nem tudom, ki hogy van vele, de én kávé nélkül elképzelni sem tudnám az életemet. Nekem a kávé a menedék, az átölelő szeretet, a megérkezés. Ezért is élmény valaki olyannal beszélgetni, akinek az egész napja eme nedü körül forog. Tóth Sándor ugyanis a Kávé Háza Szekszárd üzemeltetője, kávészakember és barista és a Korszakalkotó program jelöltje.

- Szekszárdi vagy. Mit jelent neked ez a térség?

- Az otthonom és ez az egyszerű kifejezés gyakorlatilag beszédesebb mindennél. Ide köt a családom, a barátaim, a vendégeink, a munkám és az a rengeteg érték, ami igazán szerethetővé teszi a várost.

 

- Mivel foglalkoztál, mielőtt "kávés" lettél?

- Vendéglátóipari végzettségem van, éveket dolgoztam a szakmában, majd egy 10 éves kitérő következett, ami tudatos felkészülés volt arra, hogy a kávéval tudjak foglalkozni.

 

- Olaszország mit adott neked?

- Olaszország megszerettette velem a kávét és egy könnyed, ám annál professzionálisabb gasztronómiát. Megtanultam az alapokat, tisztelni a tradíciókat és kitartani az elképzeléseim mellett.

 

- A kávé igazi szerelem számodra, vagy tanulás. Mit jelent a "feketeleves" az életedben?

- A kávé alapvetően egy eszköz, amin keresztül kifejezhetem, közvetíthetem a filozófiánkat. Egy sokakat megszólító néhány perces élmény, ami mögött tudomány, kutatás, fizika, kémia, precizitás, alázat kell, hogy rejtőzzön, hisz abban a néhány percben kell bizonyítanom a hozzáértésemet. Egy örökké változó termék, aminek a megismeréséhez, tökéletesítéséhez rengeteg kutatás, tanulás szükséges, így adott egy örökös inspiráció.

 

- Milyen kávéval indítod a reggeledet?

- Olasz ristretto, vagy újhullámos espresso a pillanattól függően.

 

- Szerinted szentségtörés, ha az ember a kávéjába tejet, szirupot tesz?

- A kérdés az, hogy mi a cél? Amennyiben az ember a kávé valódi képességét és a pörkölő, a barista hitvallását keresi a kávéban, akkor igen! Amennyiben egy kávé alapú italt szeretne fogyasztani, de nem érdekli a kávé hangsúlya, csupán tudni akarja az italban való létezését, akkor nem! Az én feladatom pedig nem az ítélkezés! Feltételezem az emberekről, hogy tisztában vannak a saját igényeikkel, ízlésükkel és céljaikkal, tehát képesek eldönteni, hogy igazából mit is szeretnének. Ez nem jelenti azt, hogy a saját kávézónkban minden igényt kielégítünk és bármilyen italt elkészítünk, ilyen formán pl nem tartunk szirupokat, de mindent elkövetünk, hogy a szerintünk szakmailag megfelelő italok élményt jelentsenek a számukra.

1_3_2.jpg

 

- Mi az, amire azt mondod ma, ezzel mindenkit megkínálnál a kávézódban?

- Több ilyen is van és egyik sem jolly joker! Minden esetben felmérjük a betérő vendégek preferenciáit és azok alapján kínálunk valami szerintünk jobbat.

 

- Őrültségnek tartották a te kávézódat. Nem ijedtél meg?

- Annyira nehéz időben nyitottunk egy lehetetlen helyen, hogy még megijedni sem volt bátorságunk! :) A félelmemet embertelen mennyiségű munkával próbáltam kordában tartani, ami végül meghozta az eredményt.

 

- Elég gyakran boxzsákokat ütögetsz. Mit jelent számodra a sport?

- Kikapcsolódást, fenntartja a kitartás, küzdelem szükségességének és értelmének az állapotát. Mindemellett segít a szellemi leterheltség kezelésében, mást típusú elérendő célokat biztosít és hozzásegít egy egészséges masculinitás fenntartásához.

 

- Mire fordítanád a nyereményt?

- Egy közösségi tréning centrum kialakítására fordítanám, ahol a fiatal szakemberek, akik versenyeken szeretnék megmérettetni magukat és ily módon magasabb szakmai kompetenciára szert tenni , tisztességes körülmények közt tudjanak gyakorolni, fejlődni.

 

- Anyukádéknak kotyogós kávéfőzője van. Mi a tanácsod az egyszerű, földi halandóknak, akiknek reggel a kávésbögréje adja meg az életedbe a visszakapcsolódást: hogyan válasszanak kávét?

- Amennyiben tehetik, keressenek a közelükben működő hazai micropörkölőt és kezdjenek el kalandozni a magas minőségű kávé világában. Ott feltehetik a kérdéseiket, lehetőségük kínálkozik kisebb mennyiségben kóstoló tételeket vásárolni és előbb utóbb rátalálnak arra, ami nagy örömet szerez nekik.

Tóth Sándorra ITT szavazhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5213701606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása