Nesze!szer

Itt van az ősz, itt van újra... és a megfázások is! Itt a legrégebbi csodaszer!

2017. október 21.

 

autumonion.jpg

 

Gyönyörű őszi idő volt ma. Ám reggel nem. Inkább nyirkos, ködös, félelmetes. Ez pedig a vírusok egyik kedvence. A gyerekeknél és felnőtteknél is megindult a nem annyira kedvelt légúti megfázásos szezon. Hát, nem ez a kedvencünk, ha... A gyógyszertárakban mindenféle cuccot lehet vásárolni, de nem mindig érdemes, sőt. A házi patika általában jobb, sőt. A legősibb csodaszer a hagymatea. És nincs mindenféle mesterséges cuccal tele, egy fej hagyma pedig mindig van a konyhában. Ha pedig mégsem, akkor a szomszédéban. Köhögésre, náthára kiváló szer. Ciki, vagy nem ciki, de még mindig nincs jobb. Két variációt is ismertetünk hagymateára. 

onion.jpg

 

Vedd elő a cukrot. Négy - öt evőkanálnyit melegíts egy nagyobb edényben egészen addig, míg folyékony karamell nem lesz belőle, öntsd fel egy liter vízzel (amikor a hideg vizet hozzáadod, sistereg és a karamell megdermed, de aztán majd szétolvad). Moss meg egy közepes fej vöröshagymát, vágd le a két végét és a legfelső levelét szedd le róla. (Nyugi, mi is sírunk, a hagymának ez a lényege!)  Késsel ejts egy kis kereszt bevágást rajta és dobd a karamellás vízbe. Forrald amíg a hagyma keresztje szét nem nyílik. Melegen iszogatva elalvás előtt segít enyhíteni a gyilkos köhögésen.

A második variációnál elég, ha csak a hagyma külső héjait leszedve főzzük be. Mondjuk, ha pörköltet csinálsz, akkor nem is nehéz. Picit hűtöd és már ihatod is. 

A hagymateát inhalálásra is használhatod, elég jól tisztítja a légutakat. Ha teaként fogyasztod és édes ítenéd, akkor hárs- vagy kakukkfűmézet tegyél bele. Az előbbi fertőtlenítő, nyugtató hatású, az utóbbit  kifejezetten ajánlják felsőlégúti megbetegedések esetén. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4113039268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása