Nesze!szer

Vitiligós lányok fehérneműben

Nemcsak Széles Adrienn vetkőzte le a gátlásait. Bravó!

2017. augusztus 01.

 

szeles_adri_fenekes.jpg

 

Széles Adrienn, a "foltos lány" írt már nektek saját betegségének történetéről, a felvállalásáról ITT a blogon. Most 2 éves kampánya a végéhez ér, ért és el is mesélni nektek, hogyan. Mi pedig exkluzív fényképeket is mutatunk nektek a fotózásokról. Most már beszéljen Adri: 

Amikor 2 éve elindítottam a vitiligo kampányt, még nem tudtam mibe is vágom a fejszémet.
Volt egy elképzelésem, és természetesen volt egy listám is, hogy mi is a célom az egésszel… Amellett, hogy meg szerettem volna ismertté tenni ezt a betegséget, és beszélni róla, egyenes arányosságban egy élhetőbb utat is szerettem volna adni az érintetteknek saját példámmal. Még mindig nagy kérdés számomra, hogy ezelőtt miért nem nyert ekkora figyelmet ez a dolog. 

 

 

Még mindig szomorúan érint, ha meghallom valakitől, hogy Michael Jackson fehéríttette magát. Még mindig elkeserít, ha egy vitiligos gyermeket bántanak az iskolában. Még mindig dühít, ha a pénztáros félve veszi el egy vitiligostól a pénzt. És még mindig van mit tenni. De úgy érzem, én a tőlem telhetőt megtettem, és a saját kis listámon nagyon is kihúztam az összes pontomat, kettőt kivéve:

1.: minden vágyam volt, hogy olyan magyarországi bevállalós vitisekkel lehessek egy fotón, akik büszkén állnak a fotós kamerája elé megmutatni, hogy milyen jól is érzik magukat a bőrükben. Nem állítom, hogy 2 éve ne lett volna olyan, aki azonnal igent mondott volna erre a kérésemre, de abban biztos vagyok, hogy ez a 2 év nemhogy megduplázta, de legalább megnégyszerezte azon vitisek számát, akik merészebbek a mindennapokban, és nem fektetnek már annyi energiát foltjaik takargatásukra. Büszkeséggel tölt el azok története, akik a szemem előtt változtattak a gondolkodásukon, javítva ezzel az életükön.Hogy van-e hozzá közöm? Nagyon is! A 2 év alatt milliónyi levelet kaptam tőlük. Szinte mindenki történetét tudom személyesen is. Sokan nagy utat tettek meg, és mondhatom, hogy boldogabb életet élnek. A löket megvolt, ők pedig tökéletes belső munkát végeztek. 
Másoknak csak egy szimpla társ lettem, akivel meg lehetett osztani örömüket. Akiknek nem is kellett löket, és akiket én 4 éve még irigyeltem volna a magabiztosságuk miatt (ma pedig már csodálom őket, hogy mennyi erő lakozik bennük, és milyen könnyűszerrel lépték meg az „önelfogadás akadályát”, amihez nekem 23 év kellett).
De van még feladat bőven. Van sok szív, amelyik nem nyugszik könnyen. Ha Isten volnék, levarázsolnám azok foltjait, akik nem kívánják viselni azt. Sajnos nem vagyok, de remélem, hogy ez a tábor is kisebb lesz hamarosan. 

 

szeles_adri_vitiligosok_egyutt.jpg


A csoportos vitiligo fotózás azért volt álmom, mert szerettem volna azt az egységet megmutatni, ami fokozatosan alakult ki a mi kis közösségünkben, ami nem mellékesen 10-szeresére duzzadt ebben a 2 évben 
Ezek a kislányok, nők, és férfiak, egytől egyik igazán bevállalós vitilisek, akik jókedvűen álltak a kamera elé, hogy részesei legyenek ennek a remek kezdeményezésnek. Nincs fricska. Nincs magamutogatás. Nincs polgárpukkasztás. A jelen van. Ők vannak. Ilyenek. Gyönyörűek.

 

szeles_adri_vitiligosok_egyutt2.jpg

 

2. És akkor az utolsó pontja a kampányomnak. Ez volt a legkényesebb része a munkámnak, nem hiába halogattam ezt, és tettem a legvégére. Aznap, amikor a közös képeket készítettük, levetkőztem én is. Kicsit jobban. Nem véletlenül. Még mindig emlékszem az első levelekre, ami az első interjúm után jöttek. Potyogtak a könnyeim, mert bár a levél írója köszönetet mondott nekem amiért helyette is felvállaltam a nyilvánosságot, de rögtön utána a saját történetét olvashattam el, amiben nagyon sok bántás, szégyen és a frusztráció is helyet kapott. Jól ismertem ezeket az érzéseket, hisz magam is sokat éreztem ezekből az évek alatt a bőröm miatt. A tőlem telhető legjobb tanácsokkal próbáltam ellátni mindenkit, és betereltem a közösségünkbe, ahol megtapasztalhatta a „nem vagy egyedül!” érzést. Nagyon sok levél jött olyan fiatal, tini lányoktól, akik épp az első párkapcsolatukat (vagy akár többediket) próbáltak kialakítani, viszont megrekedtek egy bizonyos ponton a választott fiúval, mert félő volt intimitásba keveredni „ilyen csúnya” foltokkal testszerte, nemhogy még ott is.
Jól emlékszem saját aggodalmaimra, amiket speciálisan álcáztam vagányságommal, így kívülről egyikőjüknek sem tűnt fel zavartságom- illetve azt gondoltam.  Ezek a lányok ugyanazzal a problémával küzdenek meg most, mint amivel én is harcoltam tiniként. A térden, könyökön, vagy akár az arcunkon előbukkanó foltok magyarázata is kellemetlen lehet ebben a korban, nemhogy még ha intimebb helyzetbe keveredik az ember. (Hogyan vetkőzzem le a gátlásaimat, amikor levetkőzöm...)
Igyekeztem a legjobb tanácsokat adni ezeknek a lányoknak, hisz megtiszteltek a bizalmukkal, fontosnak tartottam, hogy ne távozzanak üres kézzel. Egy ponton túl viszont rájöttem, hogy kevés az én tapasztalatom, és nem is vagyok szakember, így más taktikán kezdtem gondolkodni. Követve a kampány eddigi elemeit, úgy láttam jónak, ha felszínre hozom a problémát a saját testemen keresztül (szó szerint), és adok egy kapaszkodót ezeknek a lányoknak egy szakember személyében. Úgy gondolkodtam, hogyha magam bevállalom, hogy megmutatom, hogy a vitiligo az intim testrészeinket is érint, akkor ezzel segíthetek informálni a mai tini fiúkat is, és felszínre hozva a témát talán könnyebbséget nyújthatok az érintetteknek. A fotók nem az erotikát hivatottak bemutatni, csupán az intimitás egy olyan részét, amiről eddig soha sehol nem beszéltünk. Felkértem Böhönyey Márta pszichológust, hogy legyen segítségemre, és szaktudásával támogassa az érintetteket, ezzel is egy kapaszkodót adva számukra. És most beszéljünk erről kicsit!
szeles_adri_melles_1.jpg

Utálod a foltjaidat? Inkább olvass bennük!

Az emberek meglepő dolgokat tudnak utálni magukon.

Betti sugárzó jelenség. Mosolygós fiatal lány, választékosan és élettel telten, pörgős, kerek mondatokban beszél. Igen ám, de felettébb népszerűtlen. Pár kérdés után kiderül, hogy ez nem véletlen. Valahányszor valaki belép a konyhába a munkahelyén, ő leszegett fejjel elkullog a kávéjával. Miért? Mert unalmas. Legalábbis szerinte.

Egy másik, férfi kliensem fél év után jelentette be, hogy ő amúgy gyűlöli a térdkalácsát. A meglepetéstől önkéntelenül felkacagtam. Fél éven keresztül semmi rendelleneset nem fedeztem fel rajta. És egyáltalán, van, aki gondolkozik a térdkalácsán? Új dimenziót nyitott...

A vitilógosoknak sem lehet ismeretlen a térdükön való gondolkodás. Hiába vannak foltjaik, lényegét tekintve nem különböznek a klienseimtől. Kitalálták, hogy valamely vonásuk nem OK.

Önnön nem okéságunkról annyira meg lehetünk győződve, hogy meg sem kíséreljük, hogy elgondolásunkat statisztikailag értékelhető adatokkal támasszuk alá, vagyis kiderítsük például azt, hogy ki mit gondol róla. Egy életet élhetünk le hiedelmünk szellemében szégyenkezve, takargatva, leleplező helyzeteket elkerülve, vagy kétségbeesetten próbálkozva, hogy valami más jobbnak vélt tulajdonságunkkal ellensúlyozzuk a vélt fogyatékosságunkat.
Ezek a módszerek azonban oda vezetnek, ahol a part szakad, ugyanis, ha ezek után netalán feltűnik, hogy tetszünk, a dicsőség nem lehet teljes, mert senki sem látta a teljes igazságot.

A vitiligosok réme a szex. Nincs több mellébeszélés, ott a pőre valóság. Ami vagy tetszik vagy nem, annak akinél valószínűleg nem kérdés, hogy tetszik vagy sem.
A kockázat nagynak tűnhet (hangsúly a tűnésen) de mégsem járunk jól, ha kerülgetjük a forró kását. A mumus a szekrényben nőttön nő, egész addig, amíg ki nem nyitjuk, és kiderül, hogy ami bent kaparászik, az csak egy kisegér. 
Azaz alapszabály: amitől nagyon félünk, annak általában a fele sem igaz.
Érdemes tehát szembenézni a félelmünkkel, és bekapcsolni a józan eszünk.
Íme pár támpont:

Gondolj bele: Mitől félsz annyira? Mi a legrosszabb ami történhet?

A másik bántó hangnemben leértékel.

Ki tesz ilyet? 
Te meg lennél magaddal elégedve, ha ilyet tennél? Pontosan ennyire lehetsz a elégedett a másik teljesítményével. 
Egy boldog ember fáradozik azon, hogy másokat lehangoljon? Ilyet csak olyan tesz, aki magával nincs kibékülve.

Csak simán úgy tűnik, nem tetszel valakinek.

Ha így van:

Ez azt jelenti, hogy objektíve ronda vagy?
hogy a foltjaid azok?
esetleg, hogy mindenki más is így gondolja? 
Vagy csak egy ember egyéni ízléséről beszélhetünk...

Jól gondolod egyáltalán, hogy nem tetszel?

Egy teszt nem teszt! Készíts statisztikát!
Írd össze, és a mindennapokban is figyeld meg mik a visszajelzések!

Ha nem elég megnyugtató az eredmény, légy résen, mert könnyen lehet, hogy a szelektív észlelés kibabrált veled: 
Lehet hogy csak azt hallottad meg, amiben hittél, vagy az agyad becsmérlésként fordította le neked még a bókokat is.

Amúgy is …

Mit érnél vele ha az emberek 99%ának tetszenél? Feltehetőleg a pont Rád fogékony egyet akarod megtalálni…

Mennyire valószínű, hogy az, akivel szexre kerül a sor, ráadásul valószínűleg már látta a “nyivánosabb” foltjaidat, és így lett kiváncsi Rád, az pont az intim területeken fog elborzadni?

Neked csak “hibátlan” emberek tetszettek?

Esetleg szerettél épp olyat a másikban, amit sokan nem szívlelnek, vagy amit ő maga nem bír magában? Letört fog? Pocak? Kinél mi. Ami az egyik szemében hiba, az kincs lehet a másikéban.

És amúgy is mi a hibátlan?

A gyönyörűnek, sármosnak tartott hollywoodi hírességeken van aki csak értetlenkedik, hogy mit esznek rajta… 
Vagy menj fel egy pornó oldalra és böngéssz a meglepő kategóriák között! Így rácsodálkozhatsz, hogy minden létező kinézetnek megvan a maga piaca. Hátha valaki épp az olyasmire keres rá, mint Te.
Engedd tehát, hogy a másik “perverziója” épp az legyen amilyen vagy!

Ha még mindig meg vagy győződve róla, hogy visszataszító vagy, akkor gondolkozz el azon, mi szeretnél lenni: visszataszító és aszkéta, vagy visszataszító és jókat szexelő ember?

A jó szexel ugyanis mindenképp jól jársz.

Átéled, hogy a másiknak mindenestül kellesz, és felülírhatod az ezzel kapcsolatos bujkálásra, túlkompenzálásra sarkalló szorongató elképzelést, hogy baj van Veled. Ezért, és a szex miatt (a szexel járó mozgás stresszcsökkentő hatása miatt, az agyad önnyugtató kapacitásainak felszabadítása, jó kedvre derítő, motiváló, másikkal való összetartozást elősegítő hormonok felszabadulása miatt) önmagában csökken a stressz, ami jó hír, mert így nem torpedózza az immunrendszeredet, ami helyrezökkenve észreveheti, hogy eddig tévesen a bőrsejtjeidet támadta. Azaz még csökkenhetnek is a foltjaid. Ironikus mód épp akkor, amikor kevésbé izgatod magad miattuk.

Látható, hogy a vitiigo nem csak oka lehet a stressznek, hanem tünete is.

A javítása érdekében nem csak jókat szexelni érdemes, felvállalva a foltokat, hanem tisztába jönni személyiségünk vakfoltjaival is. 
Lehet, hogy észreveszed, hogy nem is igazán tudod milyen is vagy valójában.
De az is lehet, hogy úgy érzed ismered magad, mégis újra meg újra hasonló problémákkal találkozol életed során. Pl sokszor te húzod a rövidebbet, mert túlzottan alárendeled magad mások igényeinek, nehezedre esik kiállni magadért stb. Az ismétlődések hátterében meghúzódó nem tudatos berögződéseink hatékonyan feltárása és reakcióink tudatos újraszervezése segít abban, hogy ne termeljük vissza akaratlanul az életünkbe azt a stresszt, ami a tüneteinket és szenvedéseinket okozta. Ám mivel foltjaink “vakok”, jóval hatékonyabb, ha felfogadunk egy elfogulatlan és hozzáértő “külső szemet” egy pszichológus személyében."

Ha kíváncsi vagy hogy néz ki egy terápia testközelből, olvasd el a Mira Így váltsd meg a világod c. könyvet ITT.

Segítséget pedig ITT kaphatsz.



Kihúzva minden pontot a listámról, ezennel a magyarországi vitiligo mini kampányomat lezártnak tekintem.. Én is levetkőztem a gátlásaimat, most te jössz. A továbbiakban is megmaradok a vitiligosaimnak, és a közösség részeként folytatom tevékenységemet, illetve az esetleges felkérésekre igent fogok mondani, amennyiben az építi közösségünket.

Fotó: Nyulászi Zsolt (www.h20.hu)
Sminkesek: Basa Fanni, Sörös Anita, Kolozsvári Zsanett, Pécz Tekla - és most jöjjenek a backstage képek. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7812707658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása