Nesze!szer

30 napos spórolási kihívás: bevállalod?

2017. július 26.

 

sporolas_nyito.jpg



Pénzügyi szakértők szerint az emberek jellemzően két csoportra oszthatók: takarékoskodókra és költekezőkre. Ami engem illet, előszeretettel sorolom magam az előzőek közé, a hónap végén azonban mindig villámcsapásként ér a felismerés, milyen messze is járok a valóságtól. Erre a legutóbb akkor döbbentem rá, amikor karácsonyi bevásárlás címszóval csaptam be magam mögött kis híján az ajtót és ugye, még csak július van. A mentségem? Nem árt, ha az ember előrelátóan megszervezi az életét. Azt mondjátok gyenge? De mennyire! Ezért utánajártam, mit tesznek mások nap, mint nap, hogy ne, vagy legalábbis kisebbfajta érvágás legyen a költségvetésükön a hónap végén.

Egy amerikai blogon botlottam bele ebbe a 30 napos spórolási kihívásba (kövezzetek meg, de időközben elvesztettem a linket, ezért nem emlékszem a blog nevére), mindenesetre a leányzó - nevezzük Saranak-fogadalmaira elég élénken emlékszem. Leginkább azért, mert a hónap végére az anyagiaknál sokkal több, megfoghatatlan javakkal gyarapodott. Higgyétek el, nem bánjátok meg, ha végigolvassátok!

1. Felhagytam a kávévásárlással
 
Bevallottan kávéfüggő vagyok. Imádom a semmihez sem fogható, frissen darált kávébab illatát, a tej és a hab mesteri kompozíciójával együtt pedig minden alkalommal úgy érzem, ha már fél lábbal a sírban lennék, a kávé akkor is megmentene. Így reggelente az első utam nem a munkahelyemre, hanem az egyik legismertebb kávéházba vezetett.
Arra persze már nem szívesen gondolok, mennyibe fáj naponta a kis minivakációm a gondjaim elől… 2-6$/nap. Akárhogy is vesszük, ez évente 500-1500$ közötti összeg. Nem maradt más hátra, mint beszerezni egy termoszt, és otthon elkészíteni a reggeli betevő koffeinadagomat. Legalábbis az elkövetkező hónapra.
Az első hetem egyetlen szóval: szívás. Ahogy bámultam ki az irodám ablakán, mint akinek kikapcsolták a kísérőzenét élete filmje alól, nagyon nehéz volt megállnom, hogy ne rohanjak hanyatt-homlok vissza, csak tíz percre. A kihívás végére azonban rájöttem, voltaképp a spontaneitás hiányzott (ami butaság, hiszen, már régóta nem csak úgy spontán tértem be a kávézóba), ezért elhatároztam, hogy innentől kezdve a baráti találkozókra és az üzleti megbeszélésekre időzítem randimat a fincsi feketével. Az eredmény? Ésszerűbb koffeinbevitel és több pénz a zsebemben.
Ennyit spóroltam: 60-180$

2. Több főzőcskézés, kevesebb étterem látogatás
 
Ha lenne egy egyetemes családi jelmondat az étkezési szokásainkról, minden bizonnyal így szólna: Van pulzusa? Kaját neki! Nálunk ugyanis jóformán a „Menjünk el egy étterembe!” gondolat felmerülésének pillanatát is étterembe járással ünnepeltük. Hogy egyszerű legyen: hetente 4-5 alkalommal csak a luxus kedvéért, születésnapok, rokonlátogatások, karácsony előtt két nappal, karácsonykor, szilveszterkor, újévkor… ahogy a péntek estéket sem tudtuk minimum két pizza és egy családi üdítő nélkül elképzelni. Előéletemet tekintve sokáig fel sem tűnt, hogy akárcsak a kávézás esetében, az élmény varázsa ezúttal is tökéletesen elszállt. Nem beszélve arról az aprócska tényről, mekkora nehézséget okozott egy ebéd vagy egy vacsora elkészítése, mivel semmi rutinom nem volt a konyhában.
Amikor eldöntöttem, hogy 30 napra felhagyok a költekezéssel, egyúttal amellett is elhatároztam magam, hogy ezentúl a házon kívül étkezésekre is különleges alkalomként tekintek. Ennek pedig szöges ellentéte volt korábbi életvitelem.
Mi történt egy hónap után? Elkezdtem tudatosan megtervezni a heti menüt, és bár a főzőtudományom még jócskán hagy kivetni valót maga után, valahogy mégis energikusabbnak, egészség centrikusabbnak érzem magam.
Ennyit spóroltam: 32-60$
 
3. Egy jó lista aranyat ér

Avagy, „Hogyan ne költs el 100$ dollárt sz**ságokra, amikre valójában semmi szükséged?”
Sejtem, mit gondoltok; ugyan ki akarná önként eldobni azokat a pillanatokat, amikor ujjaid először kulcsolódnak a szatyor fogantyújára? Tiszta önző élvezet. És talán az efféle húzások ütik a legnagyobb léket a pénztárcádra. .nem is csoda, hiszen minden más kitörlődik az agyadból. Eldönteni, hogy listát írsz, és ahhoz –néhány kivételes esettől eltekintve- szigorúan ragaszkodni, nem szórakoztató. Egy cseppet sem. Ugyanakkor, kapaszkodjatok meg, most jön a csavar; a módszerrel nemcsak pénzt, hanem a sorozatos elmebajokat is megspórolhatod. Hiszen a listaírás egyúttal megment a felesleges köröktől az áruházak sorai között, és az egész folyamatot egy pillanatnak érzékeled (leszámítva a sorban állást, persze).
Ennyit spóroltam: 10-100$

 4. Vissza a gimibe!

Emlékszel még milyen csóró gimnazistának lenni? Az évek során azonban hozzászokunk, hogy a nagybetűs, sárga csekkekkel teletűzdelt felnőtt létben mindennek ára van: a koncertek, a vacsorák, a színház…újra kiskamasz akartam lenni, aki képes értékelni az olyan apróságokat, mint egy kiadós séta a parkban a legjobb barátnőddel vagy egy látogatás a helyi múzeumban. Meglehet, elsőre unalmasnak tűnik egy nem feltétlenül Instagram-kompatibilis program, idővel azonban rájössz, az együtt töltött idő, ami számít és még véletlenül sem a pénz.
Minden álszentség nélkül, mire letelt a harminc nap, alig vártam, hogy beülhessek egy elegánsabb bárba egy finom borra, ugyanakkor a kihívás megtanított, hogyan legyek kreatívabb, hogyan éljen meg a pillanatot, és legfőképp, hogyan értékeljem jobban a szeretteimmel töltött időt.
Ennyit spóroltam:15-200$

 
5. Jegeld a telefonodat

A wifi korában elképzelhetetlennek tűnik, ennek ellenére számomra nem telt el hónap anélkül, hogy ne sms-eztem volna a mobilszolgáltatómnak plusz GB adatforgalomért. Sajnos ez a szokás ismét túlmutatott a felesleges pénzköltés tényén; alig volt olyan pillanatom egy nap, amikor ne az okostelefonomat bámultam volna, teljesen robotpilóta üzemmódba kapcsolva.  Zenehallgatás, e-mail váltás, a közösségi média csekkolása…minden alkalmat megragadtam, hogy kiszakítsam magam a való életből, ami egyrészt balesetveszélyes volt, másrészt az emberi kapcsolataimnak sem tett jót.
Csak miután elhatároztam, nem hagyom, hogy ez a kütyü kibabráljon velem, fordult nagyot az életem, ugyanis ezzel nemcsak pénzt spóroltam és kidobtam egy újabb rossz szokást az ablakon, de érzelmileg is stabilabbnak éreztem magam azáltal, hogy nem hasonlítottam az életemet örökké másokéhoz.
Ennyit spóroltam: 5-20$

Ha van bármilyen spórolási praktikátok, szívesen fogadjuk, annál is inkább, mert eddig úgy véltük, a pénzgondokra kétfajta megoldás létezik: költs kevesebbet vagy keress többet.

 Nesze!Dóri

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5512689315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása