Nesze!szer

Reggeli Nesze

2017. május 01.

 

komfortzonas.jpg

 

… a komfortzóna az a helyzet, amit megszoktál, és amit megtanultál kezelni nullától kb. hat-hét éves korodig. Bármi legyen is az.
Ha feltétel nélkül szerettek és dicsértek, akkor az. Ha vertek, akkor az. Ha elhanyagoltak, akkor az. Ha szeretetlenségben, ridegségben nőttél fel, akkor az.
FONTOS, HOGY MEGÉRTSD: A KOMFORTZÓNÁNAK A KOMFORTHOZ NINCSEN SEMMI KÖZE. Egyszerű megszokásról van szó, mely lehetővé teszi azt, hogy megtanulj egy adott helyzetet kezelni, bármi legyen is az. Vagyis ez a válaszod a külvilágodra. Ezen körülmények válaszreakciókat váltanak ki belőled: beidegződött viselkedési és gondolati sémákat, lelki önvédelmi és túlélési taktikákat, érzelmi blokkokat, stb. Csupa jó dolog. Szóval valószínűleg ilyenek vannak a tarisznyádban.
Szerintem a kutya ott van elásva, hogy a tudatalattink úgy működik, hogy mindig a „beprogramozott” pályán maradjunk. Úgy irányítja szavainkat, gondolatainkat, választásainkat és cselekedeteinket, hogy valahogy mindig visszakerüljünk a komfortzónánkba. …
Persze úgy is dönthetünk, hogy nincs kedvünk, bátorságunk vagy energiánk az árral szemben úszni és inkább hagyjuk magunkat sodortatni egészen addig, amíg a lelki, sok esetben fizikai kimerüléstől el nem süllyedünk. …
Mindenki saját maga dönti el, hogy melyik rizikót választja: rengeteg energia-befektetéssel megpróbálsz kijutni az ördögi körből, úgy hogy nem tudod előre, hogy hogyan és mikor fog sikerülni, vagy pedig legalább ugyanannyi energia-befektetéssel továbbvegetálsz, nem teszel semmit az ügy érdekében, és bizonyossággal tudod, hogy nem fog sikerülni, mert meg se próbáltad. … Ehhez is egyfajta bátorság szükséges. Körülbelül annyi, mint belenyugodni egy életfogytiglani börtönbüntetésbe anélkül, hogy megfellebbeznéd az ítéletet.

Fert Mónika

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr112469745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása