Nesze!szer

Mi a közös Marilyn Monroe-ban, Hillary Clintonban és Emma Buntonben?

2017. március 17.

 

 

endomedio.jpg

 

 

Melegvizes palack, gyógyteák, fájdalomcsillapítók - szinte kivétel nélkül mind ismerjük a praktikákat, amelyek megkönnyítik azokat a napokat. De vajon tényleg normális az erős menstruációs görcs? Együtt kell élnünk a fájdalommal, és kész? A kínzó görcsök mögött sokszor egy rejtélyes betegség áll, amellyel a hírességek egy része is küzdött vagy még mindig küzd.

 

A rendszertelen és fájdalmas menstruáció nem természetes dolog.  Nem kell megszoknod, nem kell beletörődnöd. Ezek lehetnek akár tünetek is, egy alattomos, meddőséghez vezető női megbetegedés, az endometriózis tünetei. Ez világszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint*. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka szenved endometriózisban ma Magyarországon. Döbbenetes adat, nem?!

Mi az az endometriózis?

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Az elhelyezkedéstől függetlenül azonban követi a nemi ciklus változásait, amelynek hatására belső szervi összenövéseket, immunológiai reakciókat, ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhat. Az elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka ismeretlen.

Ezzel a betegséggel küzdött Emma Bunton, akinél már 25 éves korában diagnosztizálták a kórt, és Hillary Clinton is. Bár napjainkban már az időben történő felismeréssel, megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások terjedése megelőzhető, nem volt ez mindig így. Sokak szerint a hosszú évekig endometriózissal küzdő Marilyn Monroe, a halálához vezető fájdalomcsillapító-túladagolással is csak a betegség okozta kínokat szerette volna enyhíteni.

Milyen tünetei lehetnek az endometriózisnak?

Legjellemzőbb a fájdalmas, görcsös menstruáció vagy épp a kismedencei fájdalom. Sokan tünetként számolnak be a fájdalmas szexuális együttlétről is. Egyéb tünetek lehetnek: deréktáji fájások, nehéz székletürítés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok.

Hasonló tünetek esetén keresd fel a nőgyógyászodat és vizsgáltasd ki magad! Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja, a Nemzetközi Endometriózis Világnap idén március 25. Ebben a hónapban Budapesten és több nagyvárosban is lesznek rendezvények a világnaphoz kapcsolódóan. Ha szeretnél többet tudni erről a betegségről, keresd fel az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítványt, és vegyél részt a világnaphoz kapcsolódó rendezvények egyikén! Ne hagyd, hogy a helyzet így maradjon, ne fogadd el a fájdalmat és esetleg azt, hogy nem lehet gyereked! 


Nesze!Edit


További információ:

noiegeszsegert.hu,

Endometriózis Világnap 2017. Budapest: https://www.facebook.com/events/392825081049357/

Endometriózis Nagykövete Pályázat elérhető ITT !

STOP ENDO: https://www.peticiok.com/stop_endo

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8712341885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása