Nesze!szer

A Máknál menőbb helyen most nem tudsz vacsorázni!

2017. február 05.

 

maknyito.JPG

 

Amennyiben az ember nem egy nagy (gasztro)guru, a svéd étkezésről leginkább az ikea húsgolyói jutnak eszébe. Ám, aki picit járatosabb a fájn dájning berkekben, az tudja, a legutóbbi vendéglátós robbanás az bizony északról jött. Néhány napja mi is tesztelhettük azt, ami keveseknek adatik meg. Ugyanis hazákba látogatott a MÁk étterem és a Mák&Mád baráti kör meghívására Daniel Berlin Krog, akinek az Michelin-csillagos étterme Skane Tranasban (nem pontosan írtuk, a billentyűzetnek nehezen megy a svéd). A hely, amit Daniel Berlin visz, annyira híres, hogy a New York Timesban is írtak róla és egyébként úgy június végéig nincs egy szabad asztaluk sem. Északon egyébként sokkal több zöldséggel dolgoznak, mint nálunk és valami hihetetlen letisztult kreativitás az, amit ízlelhet a vendég. Náluk nem 2-3 fogás egy vacsika, hanem olyan 15-20. Maga a séf fantasztikus, emberileg és főzésileg és egyáltalán. A Mák bistro mestereivel összedolgozva mutatta be az újságíróknak és bloggereknek egy este, mit is főz ő otthon, de mindezt magyar finomságokkal hangszerelve, például iItt-ott felbukkant egy kis mangalica is. És mindenhez mádi borok dukáltak. Daniel maga már nincs itt nálunk, viszont jó másfél hétig még fogyasztható a Mákban az a menü, amit nekünk prezentált. Egész egyszerűen elképesztő, kihagyhatatlan, csodálatos. Jelen sorok szerzője nincs barátságban a zellerrel, de ezt Daniel úgy készíti, hogy valami varázslat volt az egész. És volt szerencsénk a végén, nem a többiekkel, hanem külön egy privát asztalnál elfogyasztani a desszertet. Az volt a korona az egész vacsorára. Svéd korona, magyar segítséggel.

Mák bistro egész egyszerűen fantasztikusak vagytok, Daniel művészete pedig igen magas fokozatú! Pici ízelítő a fogásokból és néhány kép. Köszönjük, hogy részei lehettünk a csodának!

(képek: Pintér Árpád, a Mák bistro pedig a Vigyázó Ferenc utcában található)

Szárított homár, tarlórépa, rozs
Máj, fahéj, gesztenye
Lángos, hideg torma, savanyú sertés
Mont-Saint- Michel-i kagyló, zeller juice, sóska sorbet
Garnéla, kapor, alga, hajdina
Holdvölgy Vision 2014
Szarvas, vízitorma, dió, sarkantyúlevél
Szent Tamás Száraz Szamorodni 2014
Tőkehal, érlelt tojássárgája, quinoa
Budaházy Nyulászó Furmint 2015
Zeller, zeller, zeller
Fürj, szeder, hagyma
Demetervin Furmint 2009
Mangalica karaj, uborka, csicsóka, sült alga
Szepsy Úrágya 2015
Burgonya, vörösáfonya, mák
Sós tojásfehérje, rozmaring, kecskejoghurt
Orosz Gábor 6 puttonyos aszú 2002
mak2.jpgmak3.jpg
mak4.jpg
mak8.jpg
Ez itt a zeller - tényleg!
mak10.jpg
mak12.jpg
Ez volt az utolsó fogás, amit Daniel külön nekem szolgált fel, mert azt mondta - nem hagyhatom ki. És tényleg. Döbbenetes ízvarázs volt, sok karamellel!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4712180098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása