Nesze!szer

Szép és boldog akarsz lenni? Meditálj!

2016. augusztus 09.

Mindössze tíz perc a napjaidból és meg tudod változtatni az életedet. Miért ne próbálnád ki? A meditáció egy jóságos technika, amely a testedet és a lelkedet is meggyógyítja, feltölti. Nem kell elvonulnod kolostorba sem, hogy megtanuld az alapokat, most négy egyszerű lépésben megmutatjuk!

1_3.jpg

1. Ülj le kényelmesen egy székre, talpad legyen a padlón, kezed nyugodjon a combodon. Ha kényelmes neked, akár a széket is elhagyhatod, helyezkedj el a földön akár ülve, de hanyatt is fekhetsz!

2. Hunyd be a szemed és gondolatban vizsgáld át a testedet a fejed tetejétől lefelé mozogva, vedd észre hol találod feszültnek az izmaidat, hol érzel szorítást, hol kényelmetlen, ezeken picit igazíts, hogy érezd, lelazulnak az izmaid és elmúlik belőled a szorongás. Kezd figyelni a természetes lélegzésedet, kövesd a ritmusát!

6_4.jpg

3. Egyre tudatosabban koncentrálj a lélegzet vételre. Kövesd az emelkedő és süllyedő mellkasod ritmusát mindenféle változtatás nélkül, csendesen nyugodtan lélegezz! A gondolataid természetesen elvándorolnak, engedd el a gondolatod, és elmédet irányítsd szelíden vissza a lélegzéshez. Ahányszor újabb gondolatok zökkentenek ki ebből, mindig tudatosan tereld vissza magadat a lélegzet figyeléséhez! Ugyanez vonatkozik a hangokra is, ha jön egy hang, engedd hogy jöjjön és hagyd is hogy továbbmenjen, ne kapaszkodj bele a gondolataiddal!


4. Próbálj néhány másodpercig, percig így maradni, majd lassan, tudatosan irányítsd a figyelmedet a körülötted lévő hangokra, neszekre, lassan mozdíts meg az ujjaidat, a lábfejedet, kezedet, próbáld a fejedet is picit jobbra-balra mozgatni. Ha úgy érzed, megfelelő a pillanat, nyisd ki a szemedet és lassan érkezz meg a "most"-ba!

5_6.jpg

Minél többet gyakorolod, annál jobban fog menni és hamarosan megérzed a pozitív hatásokat is! Először csak nagyon kevés időt tudsz meditálni, fokozatosan növelheted az időt. Ha az a célod, hogy minden nap meditálj, kezd először heti 3-5 alkalommal, kezdőknek napi tíz perces gyakorlat elegendő. Segíthet az okos telefon is , számtalan alkalmazás kínál meghatározott idejű zenét a meditációhoz, ha komolyan akarod csinálni, érdemes ezek között megkeresni a legmegfelelőbbet! (De a hívásokat kapcsolt ki a meditáció alatt, jó?!)

7_5.jpg

Teremtsd meg a megfelelő körülményeket!
1. Legyen garantált a nyugalom! (A meditálás ideje alatt senki és semmi ne zavarjon!)
2. Ha a földön ülsz, vagy fekszel, feküdj takaróra, vagy matracra! Hűvösebb időben egy könnyű kendővel takard be magad!
3. Zárd ki a tűző napsugarat, az éles fényt, gyújthatsz gyertyát, füstölőt!
4. Ha a szabadban meditálsz, árnyékos, csendes helyet keress!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr358933724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása