Nesze!szer

Boldog 90. születésnapot Marilyn Monroe!

Tudtad, hogy az ő karrierje is egy magyar férfinak köszönhető?

2016. június 01.

 

 

 

 

 beautiful_photographs_of_marilyn_monroe_by_andre_de_dienes_1949_1.jpg

 

beautiful_photographs_of_marilyn_monroe_by_andre_de_dienes_1949_25.jpg

 

beautiful_photographs_of_marilyn_monroe_by_andre_de_dienes_1949_18.jpg

 

A NŐ. Csupa nagy betűvel. Aki játékos, aki kacér, aki nevet, aki pajkos. Ilyen volt Marilyn Monroe. A közönségnek. Ám a magánéletben esendő, meg nem értettségtől szenvedő, szeretetre áhítozó kislány volt leginkább. Aki ma már nagymama lenne és az unokák kicsit szégyenlősen köszöntenék a 90. születésnapját ünneplő nagyit. Mert Marilyn Monroe ma lenne 90 esztendős. (1926. június 1-jén született) Ezerszer leírtuk már, hogy Norma Jeane Mortenson néven látta meg a napvilágot és az egész életrajzát kívülről fújjátok már ti is, rendszeres Nesze!szer olvasók. Egy dolgot nem meséltünk még el rendesen nektek, hogy hogyan is indult a Marilyn karrierje. És igen, ebben a történetben is van egy magyar, hát hogy ne lenne! Egy fotós ráadásul. Dienes Andornak hívták, aki egy kis székely faluból érkezett az álmok hazájába. Párizsi épületek fotóival futott be, majd divatot fotózott, ám az aktfotózás felé is kacsingatott. Valami másra vágyott ezen a téren, meg akarta reformálni az addigi variációkat. Pontos és fontos elképzelései voltak, amihez alanyt keresett. Az alany egy ügynökség közvetítése által pedig nem más lett, mint Marilyn. Fogta őt és nem a sötét műteremben pózoltatta, hanem a natúr képekhez a természetet választotta hátteréül. Ki gondolta volna, hogy előtte nem igazán csináltak ilyesmit? Nyilván nem két perc alatt lőtt öt képet, hetekbe is beletelt, mire azt látta, amit szeretett volna. Csak annyi ideig nézte modelljét hogy bizony, Norma Jean megbabonázta őt. A szzerelem is szárba szökkent kettejük között. Annyira jól sikerültek a fotók, hogy egy csapásra híres lett a manöken és a fotós is. Mindez 1945. októberében volt, illetve azután. Címlapról címlapra szálltak a képek, ám a románcból nem lett házasság, bár tervezték.Közben Normát felfedezte a filmipar, a haja szőke lett, a neve pedig Marilyn Monroe.

 

. Így mesélt aztán a folytatásról:

"Telefonált, hogy azonnal menjek el hozzá. Mit gondolok erről a névről: Marilyn Monroe? Furcsa arcot vágtam. miért, talán nem tetszik neked? Egyáltalán nem erről volt szó. A név remekül hangzott, s könnyű volt elképzelni az öles betűket a mozik homlokzatán. De mind a két név M betűvel kezdődött. Felkapott egy ceruzát és próbálta aláírni a nevét a két nagy kacskaringós M-mel. Kezdett megismerkedni új identitásával, s úgy mondta ki nevét, mintha cukorkát ízlelgetne. Ettől kezdve senkinek sem volt szabad más néven nevezni őt..." (Bodnár János: André de Dienes (máshol Dienes Andor) esete Marilyn Monroe-val. In: 22 távoli történet. Magyarok a nagyvilágban. Budapest, 1988)

Annyira jól sikerültek a fotók, hogy egy csapásra híres lett a manöken és a fotós is. Mindez 1945. októberében volt, illetve azután. Címlapról címlapra szálltak a képek, ám a románcból nem lett házasság, bár tervezték.Közben Normát felfedezte a filmipar, a haja szőke lett, a neve pedig Marilyn Monroe. Elkapta a gépszíj, jött a Playboy és már ki sem tudott mászni a cicababa szerepköréből. Pedig nem volt buta lány, nő... sőt. Csak azt tud ilyen kacér, játékos és hívogató lenni, akiben belülről is van "muníció", magyarul nem üres fejű csinibaba.

Mutatunk nektek néhány képet Dienes fotográfiából. Szerelmükből barátság lett, később aztán könyvet is szentelt a magyar származású férfi az emlékeiknek.

És jöjjön még egy részletet egy 1955-ös interjúból, ahol Monroe hihetetlenül jól hozza a butuskát (4.20 után érkedes). És nyilván egy másik magyar vonatkozású filmből is prezentálunk kicsit: Van, aki forrón szereti. Üzenjük a hölgyeknek (nektek!), keressék meg magatokban Marilynt, mert mindenkiben van egy csepp ebből az igazán ellenállhatatlan művésznőből, dívából, csacska lányból akit máig milliók utánoznak. 

 

 

 

 

mandre1.jpg

 

mandre2.jpg

 

mandre4.jpg

 

mandre5_1.jpg

 

normajeane_paradisecove-andresdedienes_oct-1945_22.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr278766764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása