Nesze!szer

Jó, de mi is ez az Ocar-díj?

2016. február 28.

 

oscar_angelina_jolie.jpg

 

Minden évben lázasan várjuk az éjszakát, amikor átadják azokat a bizonyos szobrokat. Idén még feszültebb ez a figyelem és nem azért, mert Jennifer Lawrence újabb ruháján izgulunk, hanem a Saul fia jelöltsége okán. De tudjuk egyáltalán, hogy mi is ez a szobrocska? Honnan is ered a díjátadó, ahol az utóbbi években a haute couture és a vicces mondatok vették át a főszerepet? 

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Avard = Akadémiai-díj) az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti elismerése, amit 1929 óta minden év elején a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai osztanak ki. Természetesen a jelöltekre is a fent említett „titkos társaság” tagjai szavaznak, akik az eredmények összesítését követően a legnagyobb titoktartás mellett  őrzik azokat az átadás pillanatáig. Ezért fontos egy-egy jelölt film esetében a lobbizás, ahogy idén is a Saulnál. Mára az átadásra 2002 óta a hollywoodi Dolby Színházban, előtte a Kodakban kerül sor, ahol az amerikai mozgóképipar színe java megjelenik a legszebb ruhakölteményekben, kiegészítőkben, kiegészítőkkel... (bocsi, alkalmi kedvesek!) Az eseményt több száz tévécsatorna közvetíti világszerte, ma este élőben is nézhetjük a Dunán... már, ha fent tudunk maradni. 

 Az egyes kategóriák megnevezése időnként változott, de az első díjátadón kettő is volt, amely eltért a későbbiektől: a legjobb film megjelölése Best Picture, Unique and Artistic Production volt (azaz „egyedi és művészi produkció”); az Engineering Effects a technikai díjak előfutára, 1930-ban nem osztottak ilyet (de hangmérnökit igen), 1931-ben pedig bevezették a Scientific and Engineering és a Technical Achievement kategóriákat. Az 1929-es év kategóriái között még szerepelt a Title Writing, azaz a némafilmekben feltűnő feliratok írása. Szintén az első évben külön díjat kapott a legjobb vígjáték és dráma rendezője is.


Az első 15 díjátadó ünnepség a Hollywood Roosevelt Hotel-ben, majd a nagykövetnél és a Biltmore szállodáknál került megrendezésre. Az érdeklődés növekedésével egyre nagyobb tömeget vonzott a rendezvény, így 1942 után a fokozott látogatottság és a második világháború miatt használhatatlanná tette a helyszíneket. Az ünnepség ekkor színházakba költözött. 1953. márciusában  közvetítették először a bemutatást, hollywoodi RKO Pantages Színházból. További helyszínváltások következtek, míg végül Los Aneles és New York után 2001-ben a díjátadás visszatért Hollywoodba a 3400 hellyel rendelkező Kodakba, de erről már szóltunk nektek.
Évekig változott, hogy az Oscar nyerteseinek nevét közzé tegyék-e az átadást megelőzően, vagy sem, míg végül az Akadémia 1941 óta használja a zárt borítékos megoldást.
Az első ünnepségen 15 szobrocskát osztottak ki az 1927-es 1928-as as eredményekért. Az első, a legjobb színésznek járó díjat az elismert tragédiaíró, Emil Jannings kapta. Az első díjátadás a média jelenléte nélkül zajlott, míg a második évben olyan lelkesedés várta az ünnepséget, hogy egy egyórás élő rádióadás közvetítette az eseményt. Az első televíziós közvetítés 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel a ceremóniát a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. '66 volt az első esztendő, amikor már színesben nézhették a televízió-nézők ugyanezt, három év múlva már több mint 200 országban közvetítették az eseményt.

Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Nem is volt szüksé rá, Oscar végső elfogadott áramvonalas alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. Ötszáz kemény dollárral honorálták a munkáját. 1931-ben született meg a díj neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. "Jé, ez 

2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével. Az Oscarokat visszaszolgáltatta az Akadémiának, amit az AMPAS hálából 2 tiszteletjeggyel jutalmazott.

Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt. Ugye, pontosan ennyit kapott a szobor tervezéséért magáért a művész. A  jelentősebb kategóriákban győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont természetesen dollár-százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árverésen... bár, az nem valószínű, hogy az Ecserin találkozunk vele! 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr698425234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása