Nesze!szer

OlvasóNapló: Zsiday Roy - Spíler, Főzz le mindenkit

2015. december 15.

 

roy_konyvborito.jpg

 

 

Annak, aki nem ismeri a szerzőt, illetve azt akiről szól az egész történet, mesélünk kicsit. Zsiday Roy, ahogy mindenki ismeri, a magyar gasztronómiai élet egyik megkerülhetetlen alakja lett az utóbbi néhány évben. Gasztrós körökben azt mondják rá, olyan profi, mint a McDonald's és olyan jó ételeket tesz a vendégek elé, mintha a világ legjobb éttermeiben járnánk. Marketing és ételzseni az egészen biztos. Az övé, illetve a családjáé a Pierrot, a 21, a Pest-Buda, a Pest-Buda Terasz, az ÉS Bisztró, az ÉS Deli, a Baltazár, a Spíler Original, a Spíler Shanghai, a Spíler Biergarten, és az utolsó ékkő: Opera Café. De ennyi étterem és vendéglátóipari egység mellett Roy egy igazán jó figura is. Nyílt világlátással rendelkezik, művelt, nincs elszállva és nem is karót nyelt milliomos, aki nem áll le társalogni bárkivel, csak bizonyos szint felett. Mint ezekből a felvezetésből is kiderülhet, eléggé kedveljük őt és azt a professzionalizmust, amellyel új helyeket, új jelenségeket teremt Magyarországon úgy, hogy közben a köz-ért is tesz. 

Na, Roynak, Royról pedig könyv jelent meg. És azt kell mondjuk, ez a valaha volt egyik legjobb motivációs olvasmány, amit valaha olvastunk. Elmeséli a történetét és elmondja azt is, hogyan, mit és miért csinált. Miért nem azt mondják nálunk egy értekezleten: az a gondom, vagy az a baj, hanem azt: az a kihívás... és máris más a fekvése a megoldandó feladatnak, nem tragédiáként fújnak takarodót magyar módra, mert valami úgysem jön össze. Imádtuk a kötet minden sorát. Azt is, ahogy arról mesél, miért ne együnk mindenféle ipari műkaját, vagy mit gondol a csirkemellről... egyébként szakasztott ugyanúgy érzünk mi is a műfaj iránt. Mert ugye, emlékszünk arra még, hogy tíz-húsz éve nem hal íze volt a pipinek és a combja is valahogy kétszer akkora volt, mint ma. (Ja, hogy akkor még a csirkék kapirgáltak és nem egy ablaktalan "gyárban" nőttek fel?) Iszonyat jó motiváció és tanulság elolvasni az egészet, például már azért is, mert gyakorlatilag Roynak köszönhetjük az is, hogy ma már ilyen pezsgő élet van minden este a Gozsdu udvarban. Nagyon, de nagyon ajánljuk karácsonyi ajándékként azok számára, akik mindig csak azt látják egy projectben, miért is nehéz megcsinálni azt. Vagy startup üzletembereknek, fiatal vállalkozóknak - tényleg sokat lehet profitálni belőle.

Egyetlen dolgot kifogásolnánk csak, de nem, nem küldjük vissza az ételt, vagyis a könyvet a nyomdába. Nincs kellően elmesélve a borítón, ki is ez az ember, akiről, akitől olvasni fogunk. Nincs  ott, hogy övé a Spíler, vagy milyen híres ma már a Baltazár butik hotel és hogy az ÉS megvalósítását külföldi hotelek szakemberei jönnek tanulmányozni Budapestre. Ám bennünket még így is megfőzött ez a könyv, faltuk minden sorát, fine dining!

Darida Benedek - Zsiday Roy: Spíler - Főzz le mindenkit Bookline

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr578172618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása