Nesze!szer

Nemzeti Minimum: Éhség nem férhet hozzá

2015. szeptember 21.

 

 

ebed2.jpg

 

Gyakorlatilag egy jótékonysági koncertről akarunk írni nektek. És valami másról is. „A mindenkori kormány olyan hálózatot dolgozzon ki, és erre garantálja a fedezetet a mindenkori költségvetésben, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon.” – ezzel a céllal jött létre a Nemzeti Minimum. A látvány- és díszlettervező Horgas Péter indította el ezt a civil kampányt, amikor egy tanulmányból szembesült: ma Magyarországon legalább 40 ezer gyerek nap mint nap nem jut minőségi ételhez, és több mint 100 000 fiatal rendszeresen éhezik. Ezért a Papp László Arénában koncert is lesz szeptember 26-án, mérhetetlen sok fellépővel. 

 

A Minimum-csapata nem gyűjt pénzt, hanem kihangosítja a problémát, és próbál mediálni a politika és a civilek között. Szakmai beszélgetéseket és workshopokat szervezett, összehívta a gyermekétkeztetéssel foglalkozó civil szervezeteket, hogy szakmai javaslatot dolgozzanak ki a törvénymódosítás háttereként. A Nemzeti Minimum szakértői csapata átfogó választ keres a problémára, amelyet nem old meg az ételosztás és az adománygyűjtés. A gyermekek éhezése önmagán túlmutató kérdés, összefügg a szülők szegénységével, a vidéki munkanélküliséggel, az állam szociálpolitikájával, és a rosszul tápláltságnak hosszú távú, súlyos következményei vannak a gyermekek egészségére és jövőképére nézve is – ez pedig minden felelősen gondolkodó felnőtt szerint megengedhetetlen.

Az alapító csapat tagja a zenész Bornai Tibor, ő írta a Minimum dalát is, a Háttal a napnak címűt, amelyet 11 művész énekelt fel. Sokat köszönhet a kampány a színész-énekes Szinetár Dóra támogatásának, aki szintén fellép a szeptember 26-i Nemzeti Minimum-koncerten. A 12 órán át tartó eseményen több mint száz előadóművész ad hangot annak: minden fiatalnak joga van az örömteli gyerekkorhoz! A fellépők közül néhány név: a 30y, az Anna & the Barbies, Balázs Fecó, Bródy János, a Budapest Bár, Fábián Juli, Jónás Vera, a KFT, a Kistehén, Dés László, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Oláh Gergő, a Quimby, Vásáry André, Zorán.

 

Bár mindenki ingyen dolgozik a programban, a koncerten, vannak olyan költségek, amelyekről nem lehet lemondani (többek mellett a szerzői jogok). Éppen ezért 1000 forintos jegyeket árulnak, valamint támogatókat keresnek – és már találtak is szép számmal –, hogy az ország különböző részeiről elhozhassák a gyerekeket a koncertre, akiknek ellátásáról is gondoskodnak. Minden kiadást és bevételt nyilvánossá tesznek, az elmaradhatatlan költségek után a megmaradt összeget egy krízisalapba fizetik. Ez az önhibájukon kívül bajba jutott, gyerekétkezéssel is foglalkozó alapítványok megsegítésére jön létre L. Ritók Nóra javaslatára.

1000 forintért egy jegy igen olcsónak számít. Kivel találkozunk az Arénában 26-án? 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr57787820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása