Nesze!szer

„Hiszek a rózsaszín világban és a sok nevetésben”- Isten éltessen Audrey Hepburn!

2015. május 05.

 

tif7.jpg

 

10 dolog, amit nem tudtál az ikonikus filmről

Mert vannak mozik, amelyek fölött nem számít, hány év is telik el, nem fog rajtuk az idő vasfoga. Ami az abszolút örökzöld, kultuszfilmek kategóriájába fog tartozni, bármi történjék is. Amit minden kislánynak kötelező jelleggel ajánlunk megtekintésre a jófajta neveltetés céljából, hiszen minden generáció számára hordoz üzenetet. Az örök elegancia, báj és kellem megtestesítője, a világhírű belga színésznő, Audrey Hepburn tegnap, azaz május negyedikén ünnepelte nyolcvanhatodik születésnapját. Filmográfiája több mint 28 filmet számlál, s mindezek közül a leghíresebb a Breakfast at Tiffany’s, melyben Holly Golightlyként ered a szerelem nyomába. Születésnapja évfordulójának alkalmából tisztelgünk most Hepburn előtt és megosztjuk Veletek azt a 10 dolgot, amit még mindig nem tudhattál a világklasszis Álom luxuskivitelben című filmről.

1. A film Truman Capote regénye alapján készült, s az író eredetileg Marilyn Monroe-nak szánta Holly szerepét. Ám a díva visszautasította, mondván, hogy menedzsere, Paula Strasberg állítása szerint Monroe-nak nem kellene az est hölgye szerepét játszania. A stúdió viszont, a Paramount Pictures mindenáron Audrey-t szerette volna leszerződtetni, nem kis csalódást okozva ezzel később Truman számára. Egy kritikus ennek ellenére azt mondta a színésznőről, hogy Ő a legcsodálatosabb szereposztási tévedés.

2. A klasszikus fekete estélyit Hubert de Givenchy kifejezetten a színésznő szerepére álmodta meg. Audrey Hepburn 1993-ban bekövetkezett halála után azonban Givenchy egy non profit szervezetnek, méghozzá a City of Joy-nak adományozta a fekete szatén ruhát, ami később, egy 2006-os egy árverésen kilencszáz ezer dollárért kelt el.

3. Annak ellenére, hogy a film egyik leghíresebb jelenetében Audrey fánkot (danish) eszik, és mellé kávét fogyaszt, nem lelkesedett túlságosan érte. Sokkal inkább kedvelte viszont a Schrafft’s fagylaltjait – derül ki egy 1960-as New York Times riportból.

4. Igaz ugyan, hogy Holly lakásának belső tere a stúdió által kialakított díszlet volt, maga a lak azonban tényleg létezett, méghozzá Manhattan (keleti rész) első számú utcájában. A három hálószobával, plusz szoláriummal is rendelkező apartmant 5.85 millió dollárért vásárolták meg 2011-ben.

5. Sokan tévesen Audrey túlméretezett napszemüvegét a Ray Ban márkával azonosították, készítője azonban Oliver Goldsmith volt. 2011-ben, a film ötvenedik évfordulója alkalmából újra piacra dobták a szemüveget, 440 dolláros áron elérhetővé téve így a nagy közönség számára.

6. Nem Hepburn volt az egyetlen a filmben, akinek a szerepét eredetileg másnak szánták volna. George Peppard előtt Steve McQueen-t kérték fel, hogy játssza el Paul Varjak, Holly szeretőjének alakját. A színész kis híján el is fogadta volna az ajánlatot, ám egy éppen akkor forgatott sorozata miatt nem tehetett eleget a felkérésnek így mást kellett találni a helyére.

7. A kőkorszaki szaki, Fred Flinstone is tagja volt a stábnak. Alan Reed, akit Sally Tomato szerepére szerződtettek le, kölcsönözte ugyanis a hangját Frédinek, a Frédi és Béni, a két korszaki szaki című nagy sikerű matinéból.

8. Mickey Rooney alakítása, mint a japán Mr. Yunioshi, sajnos nem állta ki az idők próbáját. Sőt, mi több, elég sokat vesztett a népszerűségéből. A 2008-as Sacramentói filmvetítést tüntetők akadályozták meg, akik túlságosan agresszívnak találták a karaktert. „Engem erre a szerepre választottak ki és rengeteget szórakoztunk a forgatás közben” – mondta a színész. „40 év telt el a forgatás óta, és még soha senki sem panaszkodott. Bárhová is mentem a világon, mindig azt mondták, hogy Istenem, de vicces voltál!” – tette hozzá akkor.

9. A film híres betétdala a „Moon River”, amely Henry Mancini és Johnny Mercer szerzőpáros közreműködéseként jött létre, nem volt éppen a filmesek kedvence. Olyannyira nem, hogy a film elővetítése után a Paramount vezetője, Martin Rackin száműzni szerette volna a készülő moziból. Audrey kijelentette, hogy ez csak is a holttestén keresztül történhet meg (arról, hogy mennyire is szerette ezt a bájos dalt és hogy hogyan köszönte meg a készítőinek mi is olvastunk egy korabeli köszönőlevelet), így mentve meg végül a produkciót. Audrey közreműködése révén kapta meg azonban a legjobb film betétdalnak járó Oscar díjat 1962-ben (Audrey-t pedig a legjobb színésznőnek járó díjra jelölték)

10. Az Álom luxuskivitelben forgatása alatt használták először a Tiffany’s üzletét, mint forgatásihelyszínt, akik kifejezetten hálásak voltak az ingyen nyilvánosságért és a hangzatos, kedves szavakért. A forgatás alatt 40 őr vigyázta az üzletben található ékszerek biztonságát, noha meg lehet, ahogyan Holly Golightly is mondja „Ebben az üzletben semmi igazán rossz nem történhet veled.”

Nesze!Bogi

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr927431812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása