Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2015. április 12.

 

csirkek2.jpg

 

Vajon van állatmennyország?

Akik rendszeresen követik az útjelzőimet, tudhatják, hogy évente egyszer-kétszer személyesebb hangvételt ütök meg – és olyasmiről is beszélek, ami talán sokaknak “tabu”. Előre is elnézést kérek – nem szándékom senkiben rossz érzéseket ébreszteni, ugyanakkor most, húsvét után azt hiszem igazán időszerű, hogy legalább gondolatban felkínáljak egy alternatívát – a létezésre, és az étkezésre – mert ilyenkor szokatlanul megtelik a pipi-mennyország.

A napokban olvastam egy lapban, hogy évente egymilliónál is több kis kakast pusztítanak el szörnyűséges módon a keltetőüzemekben, mert tartásuk nem kifizetődő. “A brutális eljárás ellen eddig senki nem emelt szót.” – írja az újság, és bár nem szokásom sokkoló sztorikat megosztani - abban hiszek, hogy finom fogásokkal és izgalmas vegán receptekkel többet tehetek a veganizmus terjesztéséért, mint feszültség-gerjesztéssel, ám ez a történet mélyen megérintett. Főként azért, mert épp néhány napja futottam bele egy megható videóba: egy csibe szó szerint odarohan egy kisfiúhoz, aki szorosan megöleli, az állat pedig boldogan pihen a vállán.

Könnyek gyűlnek a szemembe, ha arra gondolok: ezt a bizalmat, ezt a békés együttélést rontjuk el, amikor haláltáborokat építünk - állatoknak. Aki öt percet szán rá, hogy utána is olvasson, mi történik a nagyüzemi csirkefarmokon, hamar rátalál: a kakaskák élve ledarálása nem az egyetlen kegyetlenség, amit elkövetnek. A felnőtt csibéket – egyszerre akár 10-15 000 állatot – gyakran gyilkos habbal végzik ki: olyan ez, mint a mérges gáz a zsidó munkatáborokban. A pánik kitör, a csirkék a kerítésnek préselődve menekülnének, de nincs hová. Egy eljárás, amit nap mint nap alkalmaznak csirkefarmokon. Az ember már be sem piszkolja a kezét - a tömeggyilkosság után egyszerűen átmossa a holttesteket, és indulhat a feldolgozás. Megéri?

Ma már millió alternatíva van a húsfogyasztásra - a hagyományosan csirkehússal készülő ételek szejtánnal (búzahússal), tofuval, szójakockákkal, vagy akár a húst kiváltó zöldségekkel is remekül működnek - és senkinek a lelkén nem szárad ezeknek az érző lényeknek a halála. Ha kezdő vegán vagy, tippekért, ötletekért, válaszokért és támogatásért csatlakozz a Vegan in Hungary (ITT) csoporthoz, vagy próbáld ki a A 30 Napos Vegán Kihívást. (ITT) Tudom, hogy sokaknak nehéz, sőt akár fájdalmas belegondolni abba, hogy a minden lénynek kijáró boldogság érdekében személyes áldozatot kell hoznunk a hátköznapi választásaink során, ám az az igazság, hogy a nehézségek, a szokatlan erőfeszítések mind-mind új leckéket tanítanak nekünk…

…amelyeket megértve és megtanulva nem csak a világot, de a saját életünket is jobbá tehetjük.

Fényes hetet mindenkinek – embernek és állatnak egyaránt.

facebook.com/SteinerKristofOldala

whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr617360912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása