Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2015. március 29.

 

kepzeld_el.jpg

 

Képzeld el, hogy egy mesébe csöppensz…

…és mint Alice Csodaországban, úgy találod magad egy varázslatos kapunál – amelyen áthaladva örök boldogság vár rád. Képzeld el, hogy – ahogy Alice megnőtt a gombától, és összement a sütitől – mágikus falatokat fogyasztasz egy vacsorán, amelyek mind-mind másféle varázslattal, bűbájjal segítik a “boldogan éltek, míg meg nem haltak”-ra végződő happy endet. Most pedig nyisd ki a szemed, és nézz körül…

Hiszed vagy sem, ez ugyanaz a világ, amelyről álmodtál. Itt is vannak varázstrükkök és időkapuk – csak mivel a legtöbben nem hisznek bennük, senki sem veszi őket komolyan. Én ebben hiszek. Ezért tanulok Kabbalát már hatodik éve – mert őszintén hiszem, hogy az ünnepek, a vallásosnak hitt tradiciók, és a társadalmi berögződések sokkal komolyabb spirituális jelentéssel bírnak, mint ahogy azt sok dogmatikusan gondolkodó erkölcs-csősz hiszi. Az évnek ebben a szakaszában a keresztények Húsvétot, a feltámadást ünneplik, itt, ahol élek, Izraelben pedig a Pészah köszönt be pénteken – egy ünnep, amely szintén a megszabadulást jelképezi. Péntek este családok, barátok, lakótársak gyűlnek össze, hogy együtt lakmározzanak, és vacsora előtt mind fogyasztanak a Széder-tálról: egy furcsa tányérról, amely olyasféle e világi, spirituális kapu, mint Harry Potter zsupszkulcsa vagy Neo piros kapszulája a Mátrixban.

Maga a tányér, amin az ételeket elhelyezzük, a materiális világ. A rajta lévő pászka az elhivatottságot jelképezi, az égett csirkenyak  - amelyet vegánként igyekszem tapintatosan odébb passzolni - segít megszabadulni a negativitástól, a tojással - amelynél ismét exkuzálnom kellett magam - feladjuk a bennünk tomboló részesülési vágyat, a keserű torma pedig a halál ízét kóstoltatja meg velünk. A legbizarrabb fogás, a zavaros lekvárra emlékeztető Haroset három gyökérből és hét gyümölcsből készül, és a spirituális munka iránti elkötelezettséget szimbolizálja, ha pedig még mindig nem volt elég a zöldségből, a petrezselymet sós vízbe mártva megédesítjük azokat az ítéleteket, melyek a következő évben ránk várnak. Végül pedig egy csodálatos hír az állandó fogyókúrázóknak: a saláta segít egyesíteni az erőinket, hogy eltávolítsuk a káoszt a világból. 

Persze nem kötelező semmiféle hókusz-pókuszhoz folyamodnod ahhoz, hogy átéld a megújulás, az újjászületés, a feltámadás varázsát – elég ha tudatában vagy annak, hogy fordulópont érkezett el az életedben: eldöntheted, hogy elindulsz végre a hőn áhított szabadság felé – legyen szó cseppet sem inspiráló munkáról,destruktív szerelmi kapcsolatról, vagy kártékony “barátságokról” -, vagy a szokás hatalmának szorításában maradsz. A Kabbala Központban azt tanuljuk, legtöbbünk az elménkben lévő kis hang foglyai vagyunk, mely azt mondja nekünk, hogy “nem tudom megtenni, nem vagyok elég jó, nem akarok nyitott lenni, azt akarom, hogy igazam legyen, nem kaphatom meg, már túl késő…” Ez a hang az egónk, a zavarodottságunk, fájdalmunk és boldogtalanságunk oka, ellenségünk és legnagyobb fegyverünk ellene a pedig a tudatosság. Erre emlékeztetjük magunkat, amikor megnyílik a Pészah-ként ismert “időablak”.

Ezen a héten lehetőségünk van kiszabadítani magunkat az egónk által létrehozott, önként vállalt börtönünkből. Sok sikert hozzá, és fényes hetet mindenkinek!

facebook.com/SteinerKristofOldala

facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag

whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr287313284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása